Policijos profesinės sąjungos vadovė paaiškino iškilusią problemą.

„Galutinis pareigūnų kantrybės taures perpildęs lašas – prieš porą dienų policijos tarybai pateiktas svarstyti klausimas, kad policija iš savo vidinių resursų, tai yra iš pareigūnams skirto darbo užmokesčio finansavimo, skirtų kelis šimtus tūkstančių eurų pareigūnų reabilitacijai“, – teigė R. Katinienė.

Anot jos, pareigūnų reabilitacija padeda gydyti ligas, kurios susijusios su pareigūnų darbo specifika, tai nervinis išsekimas, darbo metu patirtos traumos ir kitos dirbant įgytos ligos. Moters teigimu, tokių gydymų nefinansuoja ir Sveikatos apsaugos bei Darbo ministerijos fondai.

„Visada buvo finansuojama atskirai, Vidaus reikalų ministerijoje. Pateikta informacija, kad šiais metais nėra skirta tokių pinigų, todėl įstaigų paprašyta draugiškai „susimesti“ ir patiems padengti. Ką tai reiškia? Vadinasi, keli šimtai tūkstančių paimama iš policininkams numatyto darbo užmokesčio fondo, o galėtų būti pakeltas darbo užmokestis“, – aiškino R. Katinienė.

Policijos profesinės sąjungos vadovės teigimu, policininkams nėra tinkamai sumokama ir už jų atliktą darbą, ypač už viršvalandžius.

„Turėjome Eurolygos ketvertą, dabar kalbame apie ateinantį NATO viršūnių susitikimą, tai pareigūnams nėra numatyta ir nėra aiškiai pasakyta, kad bus sumokėta už viršvalandžius, kai jie dirbs arba bus atitraukti nuo pagrindinių funkcijų“, – dalinosi ji.

Tikina, kad peržengiamos visos ribos

Vidaus reikalų viceministras V. Dmitrijevas laidoje teigė, kad tokie pareiškimai jį liūdina. Pasak jo, tai vyksta jau ne pirmą kartą, tačiau dabar peržengiamos visos ribos, tad ginčas sulaukia vis daugiau dėmesio.

„Aš iš savo pusės galiu pasakyti, kad tiek pareigūnų socialinių garantijų klausimas, tiek darbo užmokesčio klausimas yra mūsų prioritetų sąraše. Pareigūnų motyvacijai mes nuolat keliame aukštą kartelę ir to reikalaujame iš mums pavaldžių įstaigų. Kalbant apie policijos departamento biudžetą, tai darbo užmokesčio eilutė šiandien yra tokio dydžio, kiek buvo visas policijos biudžetas 2020 metais, tai yra vien darbo užmokesčio eilutė yra 245 milijonai. Tai, vėlgi, kalbėti apie tai, kad mes neskiriame dėmesio policijos pareigūnų atlyginimams, turbūt yra visiškai melas, nes, palyginti su tuo, ką radome pradėję kadenciją, kai atlyginimai nesiekė 1000 eurų, tai šiandien pagal man pateiktus duomenis darbo užmokesčio vidurkis yra maždaug apie 1100–1150 eurų į rankas. Tai eilinio policijos pareigūno alga“, – pasakojo vidaus reikalų viceministras.

Anot jo, kalbėti, kad ministerija neskiria dėmesio, – ir pačių pareigūnų klaidinimas, ir bandymas pasakyti, kad kažkas yra neveiklus.

„Aš tik norėčiau paklausti, kiek iš Profesinės sąjungos pusės prisidedama prie to, kad biudžetas būtų didesnis? Iš esmės, į derybas dėl biudžeto leidžiamės kaip Vidaus reikalų ministerija, tas dydis nuolat didinamas, kaip jau minėjau, lyginant visą policijos biudžetą, tai yra 313 milijonų eurų, o, kalbant apie darbo užmokestį, užmokesčio eilutė yra 245 milijonai“, – aiškino V. Dmitrijevas.

Anot jo, biudžeto didėjimas yra akivaizdus ir ženklus, todėl kalbėti apie tai, kad neskiriama dėmesio, nevertėtų.

„Mes ir toliau ieškom dialogo, mes visada kviečiame sėsti prie bendro stalo. Vietoj to išgirstame kažkokių skambių pranešimų, kurie, vėlgi, nelieka be dėmesio toje pačioje propagandinėje žiniasklaidoje“, – sakė pašnekovas.

Atkreipia dėmesį į viršvalandžius

V. Dmitrijevo teigimu, dėmesys kreipiamas ir į policijos pareigūnų darbo viršvalandžius.

„Mes tikrai privalome reaguoti į saugumo užtikrinimo iššūkius. Visuomenės saugumo užtikrinimo. Iššūkių kyla nuolat, ir didesnio masto renginiai tikrai mūsų akiratyje, mes tam skiriame dėmesio ir, vėlgi, tai yra tam tikros ir išmoktos pamokos. Žinoma, didesnių renginių metu policijos pareigūnų ir kitų pareigūnų, kurie pasitelkiami iš kitų mūsų tarnybų, visada būna daugiau. Tai susiję su viršvalandžiais“, – aiškino jis.

Anot jo, artėjant istorinio dydžio renginiui Lietuvoje, vis dažniau posėdžiaujama ir svarstoma apie tai, kaip šio renginio metu bus užtikrintas saugumas.

„Tai yra mūsų prioritetas, tad aš sakau, kad būtina kalbėti atsakingai ir prieš tokius renginius būtna kelti pareigūnų motyvaciją, ką mes dabar ir darome. Vėlgi, lėšos viršvalandžiams – suplanuotos. Šito renginio metu lėšos viršvalandžiams irgi suplanuotos, ir kalbėti apie tai, kad nebus mokama už viršvalandžius, – sakyčiau, kalbėti apie nieką“, – teigė V. Dmitrijevas.

Pareigūnų reabilitacijos – kiek pinigų skiriama joms?

„Roma Katinienė puikiai žino, kiek lėšų kasmet skiriama pareigūnų reabilitacijoms, – ir šiemet lėšų skirta 250 000. Mes patys suprantame, kad kasmet būtina per metus tų lėšų pridėti, tą darėme ir pernai. Pridėjome maždaug apie 80 000 prie šitos sumos ir, vėlgi, tų papildomų lėšų ieškojome savo vidiniuose rezervuose, tai yra neperžengdami Vidaus reikalų ministerijos, kaip asignavimo valdytojos, biudžeto rėmų“, – teigė vidaus reikalų viceministras.

V. Dmitrijevo teigimu, kalbėti, kad lėšų neskiriama, – neatsakinga.

„Lėšų yra, ir jų kasmetiniame biudžete gerokai daugiau, palyginti su 2020 ar 2019 metais. Mes šitoj situacijoj tikrai pasiekėm didelį šuolį, darbo užmokesčio eilutėje – taip pat“, – teigė jis.
Ministerija sako, kad pinigų policininkams skiriama daugiau, dėmesys kreipiamas ir į jų motyvaciją, ir į reabilitaciją. Ar problema išspręsta?

Anot Policijos profesinės sąjungos vadovės, sakyti, kad viskas puiku, – neteisinga.

„Niekas paprastai neišsisprendžia. Jeigu tik būtų sakoma, kad mes čia stengiamės, darome ir visa kita, – mes šiandien kalbame apie reabilitacijos neprieinamumą. Jeigu pareigūnai, tie, kuriems reikalinga reabilitacija, laukia metus ar dvejus, tai ką tai sako? Kad yra problema. Profesinė sąjunga aiškiai signalizavo, kad, pirmiausia, reikėtų atkreipti dėmesį į reabilitacijai skirtų lėšų didinimą ir reabilitacijos kokybę. Tai buvo pagrindiniai dalykai, kuriuos reikėjo akcentuoti, tačiau buvo padaryta taip, kaip padaryta“, – teigė R. Katinienė.

Policijos profesinės sąjungos vadovę suglumino ir viceministro kalbos apie policijos pareigūnų darbo užmokestį.

„Jeigu mes kalbame apie policijos pareigūnus, tai juos šiandien sudaro vidurinioji grandis, ir viduriniosios grandies pareigūnų atlyginimas, jeigu palygintume su kitomis įstaigomis, tikrai yra vienas iš mažiausių. Praeitą savaitę teko bendrauti su pirminės grandies pareigūnais, kurie reaguoja į įvykius, dirba didžiuosiuose miestuose, ir jie sureaguoja į tikrai gana daug, sako, būna 16–20 įvykių per tarnybą, taigi vieno pareigūno atlyginimas yra 940, kito – 930“, – dalinosi R. Katinienė.

Anot jos, Profesinės sąjungos duomenimis, nemaža dalis policininkų palieka tarnybą ir išvyksta dirbti į užsienį, nes jų nemotyvuoja darbo užmokestis.

„Jeigu kalbėtume apie biudžetą, kiek jis didėjo, taip, jūs esate teisus, bet mes gal pasižiūrėkime, kokia infliacija. Atitinkamai jauniems pareigūnams kyla ir banko palūkanos <...>. Infliacija yra didžiulė ir žmonės sako: „Mums negerai“, – teigė moteris.

Nors V. Dmitrijevas sakė, kad ir NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu policijos pareigūnams numatytas motyvuojantis užmokestis, o, R. Katinienės teigimu, patys policininkai iki šiol nežino, ar už darbą jiems bus atlyginta.

„Galbūt ministerijai atrodo vienaip ar kitaip, bet mes turėjome susitikimą su generaliniu komisaru, buvo su vadovais susitikimų, ir policininkai iki šiol klausinėja: „Ar mums bus sumokėta už perteklinius darbus ir už viršvalandžius?“ Pasakyta, kad nėra atsakymo arba kad bus taikoma nedarbo laiko apskaita. Tai, žinot, tada ne profesines sąjungas gal vertėtų kaltinti, tiesiog reikia normalios komunikacijos ir atsakymų“, – teigė Policijos profesinės sąjungos vadovė.

Anot vidaus reikalų viceministro, finansavimas yra numatytas, todėl kyla klausimų, iš kokių šaltinių gaunama R. Katinienės informacija.

„Iš esmės, mano atsakymas yra toks: aš norėčiau, kad pareigūnai girdėtų, jog mes tikrai esame suplanavę lėšas, už viršvalandžius skirtos sumokėti lėšos taip pat suplanuotos, yra atskira eilutė“, – teigė jis.

„Kalbėti apie tai, kad nėra lėšų ir kad mes nesumokam ar nesumokėsim už didžiulę atsakomybę pareigūnams renginio metu, už jų išdirbtą laiką, – neatsakinga. Mes sumokėsime, mes privalome sumokėti pareigūnams tiek, kiek jie atidirbs“, – teigė V. Dmitrijevas.

Iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje liko nedaug. Jeigu sprendimas nebus rastas ir bus nuspręsta piketuoti, ar užteks pareigūnų, kurie užtikrins saugumą?

„Aš manau, nekalbėkime apie galimybes piketuoti, nes, visų pirma, siunčiame žinią pareigūnams, kad jų motyvacijos klausimas mums yra prioritetas. Jeigu iškils kokių nors praktinių klausimų, taip – mes tikrai grįšime prie jų ir išklausysime tiek bendruomenę, tiek policijos vadovybę, bet norime, kad visi pareigūnai sutelktai dirbtų. Taip, kaip suplanuota. Pasitelkta kitų statutinių įstaigų pareigūnų, policijos pareigūnų iš kitų miestų pasitelkti, suplanuoti konkretūs skaičiai, vėlgi, renginių bus daug, objektų saugomų bus daug ir bet kokiu atveju kalbėti apie tai, kad pritrūks pareigūnų, mes šiandien negalime“, – teigė V. Dmitrijevas.