Trys Irako šeimos, kurias ketvirtadienį aplankė prezidentė Dalia Grybauskaitė, į Lietuvą liepos mėnesį atvyko iš Irako šiaurės netoli Irbilio miesto.

„Grėsmė dėl „Islamo valstybės“ kovotojų buvo ne tik mums, bet buvo visiems, visai šaliai“, - žurnalistams sakė Lavaras Šamonas.

Jo sūnus Kanaras teigia patyręs tiesioginę grėsmę gyvybei, kai už mažiau nei dviejų šimtų metrų nuo jo įvyko galingas sprogimas.

Pasak atvykėlių, krikščionims kyla didesnis pavojus dėl jų išpažįstamos religijos.

„Iš dalies, taip, patyriau spaudimą dėl to, kad esu krikščionis. Irake nemėgsta krikščionių - ne kartą buvo daromas spaudimas, kad keistumėme religiją“, - sakė L.Šamonas.

Šiuo metu irakiečiai mokosi lietuvių kalbos, tikisi čia likti ir susirasti darbą.

L.Šamonas Irake anksčiau dirbo taksi vairuotoju, jo sūnus Kanaras - elektriku, žmona - mokytoja, dukra - specialiste Kultūros ir sporto departamente. Šeimose yra trys nepilnamečiai vaikai - jie nuo rugsėjo 1-osios jau eina į katalikiškąją Vilniaus Versmės gimnaziją, kurioje taip pat mokosi vaikai su negalia.

„Kai tik atsiras galimybė dirbti, mes tai planuojame, norėtumėme būti visaverčiais lietuviais. Dirbtumėme tą patį, ką ir savo šalyje. Kokį darbą rasime, tą ir dirbsime“, - kalbėjo L.Šamonas.

Susitikime su irakiečiais dalyvavęs Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas sakė besidžiaugiantis, kad Lietuvos bažnyčios atstovai gali padėti „išgelbėti šeimas“. Minėtų irakiečių integracija, anot arkivyskupo, „vyksta palyginus sklandžiai“.

Vis dėlto Lietuvos bažnyčios vadovas ragino nesibaiminti ir musulmonų tikėjimą išpažįstančių pabėgėlių, kurių vertybės, pasak jo, yra labai artimos.

„Daug kur mūsų vertybės yra tos pačios - pagrindinių doros vertybių su nesukarintais ir neekstremistiniais flangais. Musulmonų tikėjimas ieško taikos“, - tvirtino arkivyskupas.

„Migracija yra pasekmė, o ne krizė. Krizė yra karas ir visos tautos turės kažką daryti, kad tai sustabdytume“, - pridūrė jis.

Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ organizacija jau 15 metų vykdo užsieniečių integracijos programą – vien tik Vilniaus apskrityje nuo 2002 metų buvo integruota 400 pabėgėlių.

Lietuva per dvejus metus ketina priimti 1105 pabėgėlių iš tokių šalių kaip Irakas, Sirija ir Eritrėja.