R. Abramovičius Rusijoje – vienas turtingiausių, o jo įtaka peržengia ir Rusijos ribas.

Kai rusams nepavyko užimti Kyjivo, skelbta, kad R. Abramovičius tapo tarpininku tarp V. Putino ir V. Zelenskio. Vėliau R. Abramovičiui įvestos sankcijos.

Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ paskelbė, kad R. Abramovičiaus vaikai turi Lietuvos pasus. Taip pat, kad pasinaudojant Lietuvos pasais, R. Abramovičius galėjo slapstyti turtą, vengdamas sankcijų.

„Tai turėjo atkreipti įvairių žinybų dėmesį, žinant, kas yra ponas R. Abramovičius“, – teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas Vytis Jurkonis.

Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė nenoriai atsakė, kad apie tai sužinojo tik dabar, kreipusis žurnalistams.

„Kaip suprasti? Nesuprantu jūsų klausimo“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Migracijos departamento direktorė E. Gudzinskaitė.

E. Gudzinskaitė, paklausta, kada sužinojo, kad tie du žmonės turi Lietuvos pilietybę, atsakė: „Turbūt šią savaitę“. Taip pat paklausta, ar pirmadienį, atsakė: „Nežinau, negaliu patvirtinti ar paneigti“.

R. Abramovičius turi septynis vaikus. Žurnalistai rado dokumentus, kad bent du – Arkadijus ir Anna gavo Lietuvos pasus. Teisę turėjo, nes R. Abramovičiaus seneliai iš Lietuvos, gyveno Tauragėje ir buvo ištremti į Sibirą. Arkadijus ir Anna Lietuvos pilietybę gavo gerokai prieš invaziją į Ukrainą.

„Pasas išduotas ne tik, kad anksčiau, bet dar prieš Krymo aneksiją“, – pabrėžė politologas V. Jurkonis.

Anot Migracijos departamento, pats R. Abramovičius Lietuvos paso neturi, tačiau ar neturi penki kiti jo vaikai – nėra iki galo aišku.

„Šiam momentui informaciją turime apie du asmenis“, – teigė E. Gudzinskaitė.

Prieš penkerius metus R. Abramovičius lankėsi Vilniuje. Išsipirko visus kambarius viename brangiausių viešbučių. Lietuvos pasai rusams ne tik atveria kelius į Vakarus.

Panašu, kad R. Abramovičius žinojo planus pulti Ukrainą, žinojo, kad ir sulauks sankcijų. Todėl prieš invaziją, turtą perrašė vaikams. Žurnalistai rado dokumentų, kuriuose R. Abramovičiaus vaikai įvardijami kaip „naudos gavėjai su Lietuvos pilietybe“.

„Lietuvos pasas negali būti priedanga apeinant sankcijas“, – šnekėjo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Bet ministrė sako, kad dabar įstatymai tokie, kad Lietuva negali atimti pasų iš sankcionuoto oligarcho vaikų. Net jei būtų nustatyta, kad ir jie kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Pilietybės įstatymas nenumato galimybės atimti Lietuvos Respublikos pilietybę, kuri įgyta kilmės pagrindu“, – aiškino A. Bilotaitė.

Vytis Jurkonis

Po žurnalistų tyrimo, ministrė nurodė patikrinti, ar tokių atvejų nėra daugiau.

„Pavedžiau Migracijos departamentui peržiūrėti visą sankcionuotų asmenų sąrašą“, – teigė A. Bilotaitė.

Migracijos departamento vadovė taip pat negali pasakyti, ar Lietuvos žvalgyba neperspėjo dėl R. Abramovičiaus vaikų.

„Nepamenu, nežinau, negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Vėlgi, norėčiau atkreipti dėmesį – šiuo metu galiojantis įstatymas nenumato galimybės kažką daryti nustačius, kad asmuo, tarkime, kelia grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui“, – kalbėjo E. Gudzinskaitė.

Anot E. Gudzinskaitės, įstatymų spragos buvo įvardintos, bet pokyčių nėra. Vidaus reikalų ministerija sako jau pradėjusi.

„Būtina, peržiūrėjus, atsižvelgiant į geopolitinę situaciją, inicijuoti pakeitimus“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

Kad tarnybos veiksmų imasi tik po žurnalistų tyrimo, anot V. Jurkonio, nėra gerai.

„Toje pusėje dirba daug teisininkų, yra dideli resursai. Pusėje, kurie turėtų įgyvendinti sankcijas yra žmogiškųjų ir finansinių resursų per mažai“, – šnekėjo VU TSPMI dėstytojas.

Dabar, anot V. Jurkonio, klaida būtų sutelkti visą dėmesį tik į pasų atėmimą. Užuot pabandžius peržiūrėti ir sustiprinti visą sankcijų kontrolės procesą.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: