Po Mindaugo tiltu, prie Vilniaus „Akropolio“ požeminės perėjos keisti oranžiniai trikampiai sukėlė šurmulį viešojoje erdvėje. Mat panašūs simboliai buvo pastebėti ir Ukrainoje plataus masto Rusijos invazijos išvakarėse. Kolaborantai tokiais ženklais žymėdavo strateginės paskirties pastatus.

Vilniuje oranžinius trikampius paišiusį asmenį policija sulaikė.

„Vasario 16 dieną tas asmuo buvo sulaikytas. Jis yra 1977 metų gimimo vyriškis, jam yra surašyti 5 protokolai už savivaldybės patvirtintų švaros ir tvarkos taisyklių pažeidimus.

Asmuo paaiškino, kodėl paišė tuos simbolius, jis turi tam tikrą versiją. Toliau aplinkybe dar tikslinamės“, – pasakojo policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Jis taip pat teigė, jog šis vyras policijos pareigūnams anksčiau žinomas nebuvo.

Sulaikytasis policijai paaiškino ir kodėl taip darė. Esą jis vienuolis, o čia yra tam tikri religiniai simboliai.

„Kiek mes išsiaiškinome, tai čia yra žmogus daugiau paskatintas savo religinių įsitikinimų tam tikrų. Tad nesuvesčiau su kažkokia konkrečia grėsme“, – LNK žinioms sakė Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas.

Tačiau pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno, jeigu šiuo atveju nebūta piktų kėslų, vis tiek reikia išlikti budriems. Esą Ukrainoje buvo ne tik šie simboliai, bet akivaizdžiai buvo matoma ir prie sienų telkiama kariuomenė.

„Šiuo atveju tu matai Lietuvoje ženklą, net jeigu tai nebūtų religiniai įsitikinimai, bet nauja provokacija. Bet jeigu nėra jokių pajėgų telkimo, o dabar to nėra, tai akivaizdu, jog tai, tikėtina, yra tik įtampos didinimas, bandant savotiškai sukelti sumaištį, chaosą visuomenėje“, – svarstė parlamentas L. Kasčiūnas.

Politologas Nerijus Maliukevičius pastebi, kad pastaruoju metu Rusija vis labiau išnaudoja naujas technologijas.

„Yra savotiška grėsmė, kad galima panaudoti tokius žmones, kurie yra įnikę į tam tikrus informacinius burbulus. Galbūt emociškai nestabilius, juos panaudoti savo tikslams, priversti daryti kažką, kas vėliau sukelti tam tikras nerimo bangas“, – kalbėjo politologas.

Tokie žmonės esą gali būti radikalizuojami ir verčiami daryti ir kur kas rimtesnius išpuolius.

„Mes kažkokio išskirtinumo dėl tų pačių trikampių tikrai nematytume. Aišku, gali atsirasti ateityje žmonių, kurie galbūt bandys mėgdžioti tuos dalykus“, – LNK žinioms kalbėjo Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas V. Vitkauskas.

Politologas N. Maliukevičius teigė, jog labai gerai, kad viešoji erdvė yra stebima, pilietiški žmonės pastebi tokias situacijas.

„Ir galiausiai tas atvejis tampa dar aiškesnis, kai jo imasi tirti mūsų institucijos“, – kalbėjo N. Maliukevičius.

Nors visuomenė kol kas yra budri, tačiau yra ir pavojų.

„Jeigu tai kartojasi, gali ir atsparumą, budrumą prarasti“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Estijoje ir Lenkijoje jau fiksuota, kai greičiausiai rusų žvalgybos užverbuoti žmonės filmuodavo, arba fotografuodavo tam tikrus objektus. Laimei, tokie užverbuoti asmenys būdavo greitai išaiškinami ir sulaikyti.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

Norite pranešti naujieną ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt