„Mes susitarėme dėl karinio-techninio bendradarbiavimo, o konkrečiai - dėl konkrečių ginkluotės elementų tiekimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Manau, kad tai konkretus paramos parodymas“, - sakė P. Porošenka per bendrą spaudos konferenciją su D.Grybauskaite Kijeve.

Jis taip pat pareiškė, kad sprendimas dėl galimybės Ukrainai stoti į NATO turi būti priimtas visuotiniu referendumu.

„Sprendimas dėl stojimo ar nestojimo į NATO - išskirtinai Ukrainos tautos kompetencija... Mes parengėme kriterijus, kaip Ukraina stengsis atitikti NATO reikalavimus. Tik juos įgyvendinus, Ukrainos tauta referendume galės nulemti, ar stoti, ar nestoti į NATO“, - sakė P.Porošenko.

Anot jo, kitokie sprendimai dėl stojimo į Aljansą šiandien „padarytų daugiau žalos negu duotų pozityvo“.

Ukrainos prezidentas taip pat kalbėjo, kad privalu imtis konkrečių veiksmų reformuojant šalį.

Kaip savo ruožtu teigiama Prezidentūros spaudos tarnybos pranešime spaudai, pasak D. Grybauskaitės, Ukrainai patiriant karinį puolimą, itin svarbus bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityse.

Lietuva reabilitacijai priima sužeistus Ukrainos karius, teikia maisto, drabužių, medicinos pagalbą ir yra pasirengusi artimiausiu metu ją padidinti.

Siekiant perduoti Lietuvos sukauptą modernios kariuomenės kūrimo patirtį, ketinama kviesti daugiau Ukrainos karių studijuoti Lietuvos karo akademijoje, rengti bendras pratybas ir baigti kurti trišalę Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos brigadą.

„Šiandien Ukraina susiduria su itin dideliais iššūkiais - atplėšta jos teritorijos dalis, Rytuose vykstančiame kare žūsta jos kariai ir taikūs gyventojai. Tuo pat metu ši šalis turi įgyvendinti sudėtingas, bet valstybės ateičiai būtinas reformas. Ukrainai sunku. Todėl turime ir galime jai padėti", - pranešime cituojama D. Grybauskaitė.