Seimo Kultūros komiteto pirmininkas V. Juozapaitis planuoja jubiliejinį koncertą Vilniuje gruodžio mėnesio pabaigoje, bilietai jau prekyboje.

„Kodėl Inga Valinskienė turėjo nustoti dainuoti, kodėl Donalda Meiželytė, kai buvo Seime, turėjo nustoti dainuoti? Ir paskutinis klausimas – kodėl visi turi būti durniais, o kažkoks vienas konservatorius gali būti protingas?“ – klausimus bėrė opozicinės Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Ar parlamentarams rengti koncertus yra galima, klausimas keltas į Seimą atėjus Arūno Valinsko vadovaujamai „Tautos prisikėlimo“ partijai.

„Jeigu dėl to problemų kils Algimantui Salamakinui, mes jį pasiųsime velniop, mes jums dainuosime“, – 2008 metais kalbėjo A. Valinskas, minėdamas buvusį Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką.

Tačiau Seimo etikos prievaizdai koncertų rengti neleido.

„Tai yra veikla, nesusijusi su kūryba, tai yra biznis. Tas Seimo nariui yra draudžiama“, – tada teigė A. Salamakinas.

Seimo nariams yra leidžiama tik kūrybinė veikla. Konstitucinis Teismas (KT) yra išaiškinęs, kad tai yra veikla, kuria „siekiama sukurti naują kūrinį, t. y. kokybiškai naują, originalią, niekada anksčiau neegzistavusią konkrečią materialinę ar dvasinę mokslo, technikos, kultūros, ar meno vertybę“.

Seimo narys V. Juozapaitis, paklaustas, ar pats muzikos nekuria, tik ją atlieka, pateikė paaiškinimą.

„Matote, man labai sudėtinga yra išaiškinti dalykus, kurie yra savaime suprantami. Kūrybinis aktas nėra vien tik autorystė“, – teigė parlamentaras.

V. Juozapaitis tikina, kad kai atlieka ir tą patį kūrinį, tai būna nauji, unikalūs kūrybiniai aktai.

„Taigi tai, ką aš dariau visą savo sąmoningą gyvenimą ir už ką buvau, atsiprašau, nepasigyrimas čia, bet buvau pripažintas ir aukščiausių įvairiausių valstybės regalijų, tai ir buvo už tą mano kūrybinę veiklą“, – pabrėžė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas V. Juozapaitis.

Vytautas Juozapaitis

Konservatorius tikina, kad už koncertus atlygio neima, bet opozicija mano, kad už jį atlygį paima jo šeimos nariai. V. Juozapaitis koncertuoja ir su žmona, ir su dukra. Ateinantis koncertas bus su jo dukra.

„Tai yra žmonės, kurie vykdo savo darbą, kurie gyvena savo atskirą gyvenimą“, – teigė parlamentaras, paklaustas, ar jo šeimos nariai ima honorarą.

Buvęs KT pirmininkas Dainius Žalimas teigia, kad Seimo narys V. Juozapaitis Konstituciją pažeidinėja.

„Aišku, visa tai yra dirbtinis pritempimas. Akivaizdu, kad to paties kūrinio atlikimas daugelį kartų Konstitucijos požiūriu negali būti laikomas jokiu kūrybiniu atradimu, arba nauju kūriniu“, – tikino D. Žalimas.

Bet konservatorių vadovybė problemos čia nemato, antrina V. Juozapaičiui.

„Na, kiekvieną sykį kūrinio atlikimas yra kūrybinė veikla, nebūna 100 procentų atsikartojimo. Ir tai galima traktuoti kaip kūrybinę veiklą“, – tikino konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Opozicija žada kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„Jau nuo tų dvigubų konservatoriškų standartų šiek tiek pykina“, – teigė opozicijos atstovas A. Mazuronis.

Jis pabrėžė, jog kitus politikus konservatoriai principingai drausmina.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: