Politikai tvirtina – delsiant informuoti visuomenę, kuriasi prielaidos spekuliuoti dėl tokių nevienareikšmiškai vertinamų Ministrų kabineto vadovės sprendimų.

Penktadienio vakarą Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad premjerė pakomentuos situaciją dėl A. Anušausko atsistatydinimo pirmadienį. Visgi, savo poziciją I. Šimonytė šeštadienio rytą išdėstė socialiniuose tinkluose.

V. Blinkevičiūtė: Vyriausybėje matome vaikų darželį

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė konstatuoja – po penktadienio vakarą pasklidusios žinios ir premjerės nenoro nedelsiant paaiškinti situaciją, šioje Vyriausybėje nebeliko jokio profesionalumo.

„Tikėjau, kad Šimonytės Vyriausybei dar yra likę nors šiek tiek profesionalumo ir kad ji turi kažkokio lyderystės likučius. Bet akivaizdu, kad yra tikrai blogai ir viso to seniai nebėra“, – Eltai sakė V. Blinkevičiūtė.

„Vietoje žadėtos lyderystės, Vyriausybėje matome vaikų darželį“, – apgailestavo ji.

Europarlamentarė pažymi – paskelbus apie tai, jog ministras A. Anušauskas įteikė atsistatydinimo prašymą, konservatorių viršūnės turėjo paaiškinti situacija ir neleisti kurtis įvairioms spekuliacijoms.

„Turėjo premjerė ar konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis nedelsiant paaiškinti žmonėms, kas gi vyksta. Situacija yra neeilinė – pasižiūrėkime, vyksta karas, žmonės yra įsitempę. Patį nerimą kelia konservatoriai iki pačios aukščiausios temperatūros. Dabar tylėti pasislėpus krūmuose ir pasakyti, kad pranešime viską pirmadienį? Taip negalima“, – I. Šimonytės laikysena stebėjosi politikė.

Politikė neatmetė, kad A. Anušausko pasitraukimas – vidinių konservatorių partijos įtampų rezultatas.

„Vyksta vidinės kovos, peštynės jų partijos viduje ir tai perkeliama į valstybės lygį. Taip negalima ir nepateisinama“, – sakė ji.

Politiniuose užkulisiuose kalbant, kad A. Anušauską poste veikiausiai keis dabartinis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, V. Blinkevičiūtė tokių galimų permainų nekomentavo. Tačiau pažymėjo – pokytis Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vadovybėje iš esmės nėra naudingas, tęsiantis įtemptai geopolitinei situacijai regione.

„Aš nežinau, ar atsakinga daryti pokyčius ir keisti krašto apsaugos ministrą likus pusmečiui iki rinkimų, vykstant karui ir matant visą saugumo situaciją. Kyla labai daug klausimų“, – apibendrino ji.

Šeštadienį socialdemokratų išplatintame pranešime rašoma, kad „opozicinių partijų atstovai atsisako dalyvauti valdančiųjų sukeltame chaotiškame spektaklyje“.

Opozicijos atstovų teigimu, nėra jokios prasmės dalyvauti pirmadienio susitikime pas premjerę, kol nėra naujo krašto apsaugos ministro, o pašalinamas ministras meta korupcinius kaltinimus kolegoms Seime. Diskutuoti apie papildomą finansavimą gynybai, kol neatsakyti klausimai dėl galimos korupcijos viešuosiuose KAM pirkimuose, su ministre pirmininke būtų netikslinga, teigiama pranešime.

Opozicinės frakcijos antradienį susitiks ir pateiks savo siūlymus dėl gynybos finansavimo ir apie tai paskelbs Seime, praneša Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė, Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis, Mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

S. Skvernelis: naujas ministras jau nieko čia nepadarys

Savo ruožtu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat teigia, kad krašto apsaugos ministro pasikeitimo priežastys turėjo iš karto būti labai aiškiai įvardintos – tam, kad nesusidarytų pagrindas spekuliacijoms.

„Tikrai tokioje geopolitinėje situacijoje tokio ministro atsistatydinimas turi būti labai aiškiai įvardintos priežastis. Jeigu to nesugeba padaryti ministras, tai yra prievolė ir pareiga ir premjerei nedelsiant viską paaiškinti“, – Eltai teigė S. Skvernelis, pažymėdamas, kad tylėjimas tokio svarbumo klausimais sukelia daug spekuliacijų.

Visgi ekspremjeras teigia, kad klausimai dėl A. Anušausko galimybių eiti krašto apsaugos ministro pareigas kilo jau seniai.

„Ministrui tikrai buvo didžiulis iššūkis šiai ministerijai vadovauti. Mes matėme daug klausimų, problemų, skirtingų kalbėjimų, skirtingos visiškai pozicijos nei Vyriausybės vadovė arba partijos pirmininkas, tiesiog dirbtinai priešingos žinutės išeidavo. Jau nekalbant apie tai, kad to proveržio, kalbant apie krašto apsaugos sistemą, ir nebuvo“, – sakė politikas.

S. Skvernelis mano, kad realiausias ir logiškiausias sprendimas į krašto apsaugos ministro pereigas skirti dabartinį NSGK pirmininką L. Kasčiūną.

„Ar kažkas naujas galėtų tęsti darbus? Galėtų, jeigu jis yra buvęs toje temoje labai aktyviai. Aišku, racionaliausias jų sprendimas būtų Laurynas Kasčiūnas. Nors komitetas nėra ministerija, bet, matyt, mažiausiai skausmingas būtų toks pasikeitimas, jeigu jis įvyks“, – sakė politikas.

Visgi politikas pažymi, kad naujasis ministras iki kadencijos pabaigos „kalnų jau tikrai nenuvers“.

„Jis gali kai kuriose vietose padidinti tempą, ryžtingesnius sprendimus priimti, dėl tų pačių komendantūrų, tai tokie kosmetiniai pajudėjimai gali būti. Bet šiaip strategiškai, naujas ministras jau nieko čia nepadarys“, – sakė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad penktadienį Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriuo patvirtino, jog premjerė Ingrida Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą atsistatydinti.

Šeštadienį I. Šimonytė savo feisbuko paskyroje parašė, kad krašto apsaugos ministro A. Anušausko atsistatydinimas nėra susijęs su kaip nors staiga pakitusia Lietuvos nacionalinio saugumo būkle ar neigiamomis žiniomis apie ministerijos veiklą. Pasak jos, tai yra susiję su lūkesčiu per šią kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.