„Aš suprantu, kad yra tam tikras pokytis dėl Remigijaus Žemaitaičio retorikos [vertinimo – ELTA]. Matyt, tam įtakos daro ir jo tolimesni pareiškimai, dabar jau karo Izraelyje fone“, – žurnalistams prieš Seimo posėdį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Specialioji apkaltos komisija antradienį Seimo prašys daugiau laiko, kad galėtų įvertinti naujausius parlamentaro R. Žemaitaičio pasisakymus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį. Komisijos darbą prašoma pratęsti iki lapkričio 6 dienos. Taip pat dar kartą bus bandoma pakviesti prie apkaltos komisijos prisijungti opozicines Seimo frakcijas.

Pasak Seimo pirmininkės, tai racionalus pasiūlymas, garantuosiantis, kad apkaltos procedūrų vengiantis R. Žemaitaitis turėtų visas galimybes dalyvauti.

„Siūlymas pratęsti komisijos darbą yra susijęs su tuo, kad komisija norėtų pasiūlyti Remigijui Žemaitaičiui išsirinkti vietą ir laiką, kada jis rastų galimybę apsilankyti komisijos posėdyje. Kad po to nebūtų ieškoma tokių procedūrinių kabliukų, jog jis neturėjo galimybės savęs apginti. Manau, kad tai racionalus pasiūlymas“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Žemaitaičio negąsdina besikeičiančios opozicijos nuomonės dėl apkaltos komisijos: tikrai nedalyvausiu


Antisemitizmu kaltinamo Remigijaus Žemaitaičio negąsdina opozicijoje didėjantis pasipiktinimas jo pasisakymais Izraelio atžvilgiu. Politikas tikina, kad jam inicijuotos apkaltos komisijos veikloje jis bet kuriuo atveju nesiruošia dalyvauti, net jei prie jos prisijungs Seimo mažumai priklausančios frakcijos.

„Tikrai ne“, – užtikrintai Eltai teigė R. Žemaitaitis.

„Klausimas, kaip komisija yra sudaroma, kaip keičiama. Tai yra protu nesuvokiamas dalykas“, – teigė parlamentaras.

„Aš komisijos posėdyje nedalyvausiu, nes reikia procedūras išlaikyti teisingas nuo pat pirmosios minutės“, – akcentavo R. Žemaitaitis.

Seime pagerbiant Izraelio aukas, dalį parlamentarų suglumino Žemaitaičio elgesys

Antradienį Seimas plenarinį posėdį pradėjo pagerbdamas Izraelyje nuo teroristinės grupuotės „Hamas“ atakų žuvusias aukas. Visgi, keletą politikų suglumino antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusio Seimo nario Remigijus Žemaitaičio elgesys – parlamentaras paskelbus tylos minutę paliko savo darbo vietą.

Apie šią situaciją savo „Facebook“ paskyroje parašė Seimo laisvietis Tomas Vytautas Raskevičius. Politikas suskubo pranešti matęs, kaip R. Žemaitaitis paliko plenarinių posėdžių salę.

„Seimo salėje paskelbus tylos minutę pagerbti žuvusius Izraelyje, Remigijus Žemaitaitis demonstratyviai išėjo iš salės. Pacientas antisemitas“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė T. V. Raskevičius.

Eltai pasiteiravus kitų Seimo narių, ar šie matė R. Žemaitaitį parlamento salėje, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas nurodė, kad, paskelbus tylos minutę, politikas paliko savo vietą, tačiau iš salės neišėjo.

„Paskelbė tylos minutę. Jis atsistojo iš savo vietos ir pradėjo eiti iš salės. Bet, matyt, neišėjo, paskui vėl grįžo ir matomoje vietoje stovėjo“, – Eltai situaciją komentavo E. Gentvilas.

Jam antrino ir opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis – pridūrė, kad R. Žemaitaičiui pakilus iš savo vietos salėje pasigirdo raginimų politikui pasilikti.

„Buvo keli balsai iš salės, kad neišeitų. Tai jis gal salėje ir buvo, bet ne savo vietoje“, – aiškino jis.

Žemaitaitis: Raskevičius eilinį kartą meluoja

Eltai susisiekus su R. Žemaitaičiu ir pasiteiravus, ar šis tylos minutės metu paliko parlamento salę, Seimo narys nurodė, kad T. V. Raskevičius savo „Facebook“ įraše nurodė netiesą.

„Ne, aš neišėjau. Reikia parašyti straipsnyje, kad Raskevičius eilinį kartą meluoja ir užsiima dezinformacijos skleidimu“, – teigė R. Žemaitaitis.

„Stovėjome kartu: Julius Sabatauskas kartu stovėjo“, – nurodė jis.

Eltai kol kas su J. Sabatausku susisiekti nepavyko. Gavę politiko komentarą, publikaciją papildysime.

Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą. Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Smerkdami R. Žemaitaičio pasisakymus valdantieji ėmėsi inicijuoti apkaltą parlamentarui. Į pirmąjį posėdį specialioji apkaltos komisija susirinko praėjusią savaitę. Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ne vieną kartą. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino, dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Į R. Žemaitaičio pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC) – pasmerkė Seimo nario teiginius ir reikalavo viešo atsiprašymo.

Rugsėjo pabaigoje Remigijus Žemaitaitis pranešė su bendražygiais įkūręs naują partiją. Kaip tvirtina nevienareikšmiškai vertinamas Seimo narys, buriamas politinis darinys dalyvaus visuose artėjančiuose rinkimuose.

„Planuojame dalyvauti visuose“, – Eltai teigė R. Žemaitaitis. Politikas nepanoro atskleisti daugiau detalių apie naują politinę organizaciją. Kita vertus, tikino jis, politinė partija jau yra įkurta. Pasak jo, tai padaryta iškart po to, kai dėl antisemitinių pasisakymų buvo sustabdyta jo narystė „Laisvės ir teisingumo“ partijoje. Tai įvyko šių metų gegužę.

„Kai sustabdė narystę, aš išėjau iš partijos ir savo partiją įkūrėme“, – tvirtino politikas. Tiesa, Teisingumuo ministerija Eltai tvirtino neturinti duomenų, kad nuo pavasario pabaigos Lietuvoje būtų įregistruota nauja politinė jėga. R. Žemaitaitis žada, kad daugiau detalių apie tariamai įkurtą partiją pateiks žiemą.

„Informuosiu, kai pristatysime kandidatus. Viskas yra, partija jau įkurta“, – tikino Seimo narys ir nepanoro atskleisti politinio darinio pavadinimo.

Opozicijos nuomonės dėl apkaltos Žemaitaičiui keičiasi: darbiečiai prakalbo apie jungimąsi prie komisijos

Seimo opozicijos atstovai bene vieningai pripažįsta, kad parlamente reikalinga apkaltos komisija parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio antisemitiniams pasisakymams vertinti. Tačiau dėl atstovų į komisiją delegavimo apsisprendę dar ne visi.

Darbiečių lyderis Andrius Mazuronis teigia, kad jo vadovaujamos partijos frakcija Seime jau yra linkusi įsitraukti į R. Žemaitaičiui sudarytos specialiosios komisijos veiklą. Pasak jo, „Hamas“ brutalių išpuolių kontekste išsakyti R. Žemaitaičio pareiškimai yra „kliedesiai“, todėl suprasti antisemitizmu kaltinamo parlamentaro interesų jau tiesiog nebeįmanoma.

„Jeigu bus galimybė deleguoti, gal ir deleguosime“, – teigė žurnalistams A. Mazuronis, komentuodamas galimybes, kad į apkaltos komisiją įsitrauks ir „darbiečiai“.

„Frakcijoje nesvarstėme, bet pozicija pasikeitė girdint tolimesnius pareiškimus, vykstant tragiškai situacijai Izraelyje. Matant tokius pareikšimus, galimybės asmeniškai ir bendražmogiškai suprasti bei pateisinti yra praktiškai lygios nuliui. Aš nesuprantu, ko kolega siekia ir ką jis bando įrodyti rašydamas tokius kliedesius, kokius skaitau iš jo sklindančius“, – teigė A. Mazuronis.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė sako, kad frakcija nedeleguos savo atstovo į specialiąją komisiją parlamentaro R. Žemaitaičio pasisakymams vertinti. Visgi, pažymi ji, komisija savo darbą turėtų tęsti.

„Komisija turi dirbti toliau ir netrukus pabaigti darbą. Nemanau, kad mūsų atstovas turi dalyvauti tos komisijos veikloje“, – žurnalistams teigė ji.

„Karas Izraelyje indikuoja būtinumą, kad komisija turėtų pratęsti savo darbą, nes jos veikimui nustatytas laikas baigiasi, ir mūsų frakcija vieningai pritars, kad komisijos darbas būtų pratęstas. Tačiau ar kažkas turi ateiti iš opozicinių frakcijų ir padėti jiems greičiau parengti tą projektą, – manau, kad komisija jau yra parengusi jį visai neblogą“, – sakė R. Budbergytė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė nurodė, kad sprendimų, ar prisijungti prie apkaltos komisijos, kol kas nėra. Pasak politikės, komisijos pirmininko Arūno Valinsko prašymas pratęsti darbą yra keistas, mat, pažymi ji, komisija privalėjo pateikti išvadą iki nurodyto termino.

Visgi, kaip nurodė Seimo narė, LVŽS apsispręs, ar deleguoti savo narį į R. Žemaitaičio apkaltos komisiją po to, kai išgirs A. Valinsko pasisakymus iš parlamento plenarinių posėdžių salės tribūnos.

„Kai atsakys į klausimus, tada ir priimsime sprendimą. Manome, kad komisija vis tik turėjo baigti darbą ir pateikti išvadą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A. Norkienė.

„Dėl dabartinių pasisakymų kolegos – mes tikrai smerkiame tokius pasisakymus“, – patikino ji.

Socialdemokratai reiškia visapusišką palaikymą Izraeliui, remia apkaltą Žemaitaičiui


Reaguodami į teroristinės organizacijos „Hamas“ nuo šeštadienio vykdomus išpuolius Izraelyje, socialdemokratai reiškia visapusišką palaikymą Izraelio valstybei ir kategoriškai smerkia pasikartojančius Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio antisemitinius pasisakymus bei bandymus pateisinti teroristų veiksmus. Taigi Seimo socialdemokratai nurodo remsiantys apkaltos komisijos, skirtos įvertinti R. Žemaitaičio antisemitinius pasisakymus, darbą.

Pasak Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės, naujausi R. Žemaitaičio pareiškimai socialiniuose tinkluose nusipelno „nuodugnaus ir griežto teisinio ir politinio įvertinimo“.

„Griežtai neigiamai vertiname Seimo nario R. Žemaitaičio pasikartojančius antisemitinius viešus pasisakymus. Agresijos prieš Izraelį kontekste toks Seimo nario elgesys yra tiesiog neatleistinas.

Taip pat lauksime Generalinės prokuratūros vertinimo, kuris, tikime, leis išsklaidyti bet kokias abejones apie galimai atliktą Seimo nario nusižengimą įstatymui“, – partijos išplatintame pranešime teigė V. Blinkevičiūtė.

LVŽS išplatino viešą pareiškimą: kreipėsi į Prokuratūrą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) antradienį taip pat išplatino viešą pareiškimą dėl neapykantą kurstančių ir teroristinius išpuolius palaikančių pasisakymų.

„Griežtai smerkiame Lietuvos žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose paskutiniu metu pasirodančius viešus pasisakymus, taip pat – ir aukštas pareigas valstybėje einančių politikų, kurie leidžia suprasti tokius kalbėtojus remiant teroristinės grupuotės „Hamas“ veiksmus nepriklausomoje Izraelio valstybėje ir juos pateisinant“, – rašoma valstiečių pranešime.

Jame pabrėžiama, kad terorizmas neturi tautybės, vardo, šalies ar profesijos, o jam nėra vietos niekur.

„Terorizmas yra ir turi būti nepriimtinas, smerktinas ir įvertintas visu įstatymo griežtumu. Tokių pasisakymų, kokie pasirodė paskutinėmis savaitėmis viešojoje erdvėje, negalima laikyti tik netiksliai pasirinkta komunikacijos klaida, vadinamuoju lapsus linguae.

Ne, tai yra gerai apgalvotas, sąmoningas ir įžūlus antisemitizmas bei terorizmo pateisinimas. Griežtai smerkiame tokius veiksmus ir nuo jų atsiribojame. Solidarizuojamės su teroristinio išpuolio Izraelio valstybėje aukų šeimomis, užjaučiame jas ir visokeriopai palaikome“, – skelbia LVŽS.

Partija kreipėsi į Seimo frakcijas, ragindama visus viešai ir vienareikšmiai pasmerkti kolegų pasisakymus, „kuriais jie demonstruoja antisemitizmą, kursto neapykantą ir sudaro įspūdį, kad galima pateisinti teroristų veiksmus, ir nuo tokių pasisakymų atsiriboti“.

„Kreipiamės į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą, ragindami nedelsiant įvertinti tokius viešoje erdvėje publikuojamus įrašus ir pasisakymus Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 2501 straipsnio (Teroristinių nusikaltimų kurstymas) požiūriu“, – priduriama valstiečių pareiškime.

Žemaitaičio retoriką pasmerkė ir demokratai


Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ palaiko apkaltos komisiją, vertinsiančią R. Žemaitaičio pasisakymus, rašoma partijos pranešime spaudai.

„Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, reikšdama palaikymą Izraeliui, nepalaiko antisemitinės Remigijaus Žemaitaičio retorikos, skleidžiamo melo ir teroristų veiksmus pateisinančių pasisakymų“, – teigia frakcijos seniūnas Saulius Skvernelis.

Kartu pažymima, kad demokratai „Vardan Lietuvos“ šiandien balsuodami palaikė specialiosios apkaltos komisijos prašymą pratęsti darbą, jog komisija galėtų įvertinti naujausius R. Žemaitaičio pasisakymus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį.