Vienas mitingo organizatorių, Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, esą dabartinė valdžia neturi drąsos tinkamai reaguoti į Garliavos įvykius, tad į Seimą esą reikia rinkti kitus, tokios valios nestokojančius politikus.

„Mes darysime viską, kad rudenį, po Seimo rinkimų, Lietuvos tautai atstovautų drąsūs, sąžiningi, Lietuvos Respublikai ištikimi ir piliečius gerbiantys žmonės. Mes matome šiandien, kad mūsų Seimas, mūsų prezidentė, mūsų Vyriausybė, mūsų ministrai nedrįsta pasmerkti prievartos, smurto prieš vaiką. Tai yra nedrąsūs, labai bailūs, nelabai sąžiningi ir vargu, ar savo piliečius gerbiantys žmonės. Po Seimo rinkimų turėtų ateiti vis dėlto drąsenė, padoresnė Lietuva į Seimą“, - kalbėjo mitingo organizatorius.

Politikų, kuriuos rekomenduotų išrinkti į Seimą, D. Kuolys neatskleidė – jis tik pasakė, kad „tokių žmonių yra“. Jis su bendražygiais taip pat kritikavo DELFI bei kitas žiniasklaidos priemones.

D. Kuolys, paklaustas, ar pats svarsto galimybę dalyvauti Seimo rinkimuose, teigė kol kas apie tai negalvojantis, tačiau užsiminė nepalaikantis populiarumo viršūnėje šiuo metu esančių opozicinių jėgų: Darbo partijos, Socialdemokratų partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“.

„Jeigu Lietuvoje reikalai klostysis šitaip, ir Lietuvos politikai nebegins Lietuvos idealų, veretybių, o juos pamins, aš, kaip laisvas pilietis, turiu visas apsisprendimo teises ir laisves. Kaip aš nuspręsiu, taip ir bus. (...) Mes visi esame laisvi piliečiai. Ir dabartinio Seimo toleruoti ir to, kas laukia būsimo Seimo – Viktoro Uspaskicho, Rolando Pakso ir Audriaus Butkevičiaus... Algirdo Butkevičiaus ir Gedimino Kirkilo koalicijos, dar labiau prorusiškų jėgų, dar labiau ciniškų jėgų laisvi Lietuvos žmonės praleisti į Seimą neturėtų“, - sakė jis.

Tarp mitingo reikalavimų dominuoja Garliavos įvykiai, o prezidentė Dalia Grybauskaitė kaltinama veikianti rusiškais metodais – tai neva įrodo faktas, jog mitingo organizatoriams nepavyko sužinoti, kada šalies vadovė grįš iš vizito Jungtinėse Valstijose.

„Gegužės 17 d. rytą valdžia peržengė ribą ir pasikėsino į konstitucinę valstybės santvarką, pamatines demokratijos vertybes. Valdžios smurtą šiandien lydi melas, žmonių bauginimas ir manipuliavimas jais. Lietuva tampa valstybe, kurioje prezidentės grįžimas į kraštą laikomas valstybės paslaptimi. Tai yra Rytų valstybės modelis. Šiandien žurnalistai negali sužinoti, kada prezidentė parskrenda į Lietuvą. Dovanokit, tai yra NATO, Europos Sąjungos valstybė, kur tautos rinktos prezidentės darbotvarkė yra slepiama nuo piliečių. Mes reikalaujame (...) išviešinti, kas įsakė imtis gegužės 17-osios smurto ir kas tokiam įsakymui pritarė. Įsakymus davę, smurtavę ir smurtui pritarę pareigūnai privalo būti atstatydinti ir sulaukti teisinės atsakomybės. To nepadarius, sudarysime nepriklausomą visuomeninę komisiją valdžios nusikaltimams ištirti“, - tęsė D. Kuolys, berdamas, kad mitinguotojams ne tas pats, kur yra Drąsiaus Kedžio dukra, kas vyksta su teisėja Neringa Venckiene ir „daugeliu kitų nuo smurto nukentėjusių žmonių“.

D. Kuolio žodžiais, taip pat bus siekiama neleisti „Lietuvos paversti mažąja Rusija“, priešintis „diktatūrai, valdžios smurtui ir valstybės užvaldymui“, netoleruoti „viešo melo“, o užsienio lietuviams užtikrinti, kad Lietuva jiems būtų „tėvynė, o ne pamotė“.

D. Kuolys smerkė DELFI publikacijas, kuriose kalbinamas buvęs Valstybės saugumo departamento direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinksas – esą „Lietuvoje tikrai yra daug doresnių žmonių“.

Buvęs Seimo narys Algimantas Matulevičius paminėjo ir kitas žiniasklaidos priemones, kurios, jo nuomone, tarnauja „valstybininkų“ klanui ir kitoms struktūroms, kurias smerkia mitingo organizatoriai. A. Matulevičiaus teigimu, DELFI, „Lietuvos ryto“ grupė ir portalas bei savaitraštis „15min” yra „penktoji kolona”, o Valstybės saugumo departamente neva apstu tai įrodančios informacijos.

Leidimą N. Venckienės šalininkų eisenai Gedimino prospektu ir mitingui Vilniaus savivaldybė išdavė tik po antrojo organizatorių kreipimosi. Pirmasis, kurį pateikė Seimo nariai Naglis Puteikis ir Aurelija Stancikienė, buvo atmestas.

DELFI primena, jog generalinis prokuroras Darius Valys su prašymu naikinti N. Venckienės imunitetą į Seimą kreipėsi trečiadienį.