Šis verslininkas – mažajai bendrijai vadovaujantis 32 metų Klaipėdos rajono gyventojas Vaidas Macevičius. Neįtikėtina, bet šaltakraujiškai įvykdytų jo nusikaltimų aukomis tapo net trys prostitutės – dvi į uostamiestį buvo atvykusios iš Ispanijos, o viena – iš karo siaubiamos Ukrainos.

Delfi.lt V. Macevičius patikino, kad jau nėra Laisvės partijos narys – esą prašymą išstoti iš politinės organizacijos parašė po nesėkmingai susiklosčiusių rinkimų į Klaipėdos rajono tarybą. Tuo metu Laisvės partijos Klaipėdos rajono skyriaus vadovas, tik iš Delfi.lt sužinojęs apie skandalingus kaltinimus, sakė, kad V. Macevičius net nebuvo priimtas į partiją, nes jo prašymas dar nebuvo patvirtintas. Vis dėlto, jaunasis verslininkas buvo įtrauktas į partijos sąrašą rinkimuose į Klaipėdos rajono savivaldos tarybą, o jis, nenurodęs priežasčių, prieš pat rinkimus buvo išreiškęs norą nebedalyvauti rinkimuose, tik toks pageidavimas negalėjo būti patenkintas, nes Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) jau buvo patvirtinusi visų kandidatų sąrašus ir jie nebegalėjo būti keičiami.

Noras nebedalyvauti rinkimuose buvo suprantamas – V. Macevičius ką tik buvo išleistas iš policijos komisariato areštinės, kurioje atsidūrė dėl prieš tris užsienietes įvykdytų plėšimų. Ir šiuos nusikaltimus jis padarė būtent tuo metu, kai kiti politikai kaip įmanydami bandė rinkėjus įtikinti atiduoti savo balsą kovo mėnesį rengiamuose savivaldos rinkimuose.

„Nekomentuoju jokių klausimų, nesusijusių su partiniais dalykais – kadangi nesu partijoje, tai jau nieko ir neliečia“, – paprašytas pakomentuoti, kodėl nutarė apiplėšti prostitucija besiverčiančias užsienietes, Delfi.lt tepasakė V. Macevičius.

Tačiau kur kas atviresnis jis buvo bendraudamas su policijos pareigūnais, kurie šį sulaikė tik po trečiojo įvykdyto nusikaltimo. Bet tik todėl, kad nukentėjusioji užsienietė iš karto kreipėsi pagalbos į pareigūnus – kadangi ją apiplėšęs nusikaltėlis pagrobė jai priklausantį mobiliojo ryšio telefoną, mergina nurodė, jog vyrą galima susekti pagal telefone esančią vietos buvimo nustatymo programėlę.

Ilgai ieškoti V. Macevičiaus pareigūnams nereikėjo – praėjus keliolikai minučių po įvykdyto plėšimo jis buvo sulaikytas savo automobilyje, kai buvo sustojęs aikštelėje prie „Švyturio“ arenos.

Asociatyvi nuotrauka
„Čia sustojau, nes norėjau nusiraminti nuo streso“, – vėliau teisinosi vyras, kurį policijos pareigūnai uždarė į areštinę. Joje V. Macevičius praleido dvi paras, po to buvo paleistas į laisvę, bet jam buvo skirta intensyvi priežiūra pusei metų, jis buvo įpareigotas dėvėti elektroninį stebėjimo prietaisą.

Peilį įrėmė į kaklą ir reikalavo pinigų

Ikiteisminis tyrimas Klaipėdos policijoje buvo pradėtas dar vasario 3 d., kai į pareigūnus kreipėsi pirmoji nuo plėšiko nukentėjusi užsienietė – iš Ispanijos sostinės Madrido į Lietuvą atvykusi mergina teigė, kad į jos nuomojamą butą atėjęs nepažįstamas vyras, kuris apsimetė klientu, pageidaujančiu intymių paslaugų, iš jos pagrobė 900 eurų.

Nepraėjus nė savaitei su pagalbos prašymu į policiją kreipėsi Ukrainos pilietė, o vasario 20 d. – dar viena mergina, atvykusi iš Ispanijos. Būtent po jos apiplėšimo V. Macevičius ir buvo sulaikytas – seksualines paslaugas už piniginį atlyginį teikiančios merginos buvo tarpusavyje pažįstamos, šalia gyveno, todėl, kai į nuomojamą butą atėjo vyras, viena merginų jį atpažino ir net spėjo nufilmuoti.

Ši mergina buvo pirmoji, nukentėjusi nuo V. Macevičiaus. Ji teigė, kad nuomojamame bute gyveno su kitomis merginomis, kurios taip pat „teikia eskorto paslaugas“, jas užsienietės reklamavo internete esančiuose skelbimų portaluose.

„Man per „WhatssApp“ programėlę parašė vyriškis, kuris norėjo susitikti, – apklausos metu kalbėjo iš Ispanijos atvykusi mergina. – Nurodžiau jam adresą, kai jis atvyko, paskambino į telefonspynę – per vaizdo kamerą mačiau, kad jis veidą bandė slėpti po gobtuvu. Paprašiau jį nusiimti, nes norėjau įsitikinti, kad tai tikrai jis, bet jis nesutiko. Vis tiek įleidau – kai tik jis užėjo į vidų, iš karto užrakino duris iš vidaus, iš kišenės išsitraukė dujų balionėlį ir peilį, puolė prie manęs – viena ranka įrėmė peilį į kaklą, o kitoje rankoje laikė dujų balionėlį, kurį buvo nukreipęs į veidą. Jis pareikalavo atiduoti visus pinigus.“

Mergina teigė, kad per tas kelias sekundes jai prieš akis prabėgo visas gyvenimas – ji labai išsigando, todėl nutarė nesipriešinti ir atidavė tūkstantį eurų.

„Jis paėmė pinigus, juos perskaičiavo, o tada man padavė 100 eurų ir pasakė, kad man tiek užteks, taip pat grasino, jog net nebandyčiau kreiptis į policiją, nes jis mane apkaltins, kad aš iš jo pavogiau laikrodį ir žiedą“, – užsienietė taip ir negalėjo pasakyti, kodėl netrukus iš jos namų pasišalinęs vyras jai atidavė 100 eurų.

Asociatyvi nuotrauka
Ji tikino, kad į tokią situaciją pateko pirmą kartą gyvenime – iki tol net nepagalvodavo, jog gali būti apiplėšta, todėl nieko nelaukusi nusprendė trumpam sugrįžti į Ispaniją.

Pinigų neužteko – pagrobė lagaminą

Nepraėjus nė savaitei po šio apiplėšimo policijos pareigūnai sulaukė dar vieno pagalbos skambučio – į juos kreipėsi Ukrainos pilietė, kuri dėl karo laikinai gyveno Lenkijoje, o slapta nuo artimųjų atvažiavo į Klaipėdą verstis prostitucija.

„Pagal išankstinį susitarimą pas mane atėjo vyriškis, kuris, tik įėjęs į butą, ant veido buvo užsidėjęs juodos spalvos medicininę kaukę – jis iš karto užrakino duris, o tada išsitraukė dujų balionėlį ir peilį, – kalbėjo nukentėjusioji. – Ir ėmė artintis prie manęs, reikalaudamas atiduoti pinigus. Pasakiau, kad jų neturiu, nes viską esu išsiuntusi į namus. Jis nepatikėjo ir ėmė artintis prie manęs, ištiestoje rankoje laikydamas peilį. Labai išsigandau, todėl iš piniginės ištraukiau ir padaviau 60 eurų.

Bet jam neužteko – ėmė reikalauti daugiau, todėl nuėjau į kambarį ir iš lagamino ištraukiau dar 360 eurų. Tada jis ėmė vaikščioti po butą, praėjo pro spintelę, atidarė stalčius, supratau, ieško daugiau pinigų. Tada jis pastebėjo, kad lagamine, iš kurio buvau išėmusi pinigus, toje pačioje kišenėlėje dar yra pinigų, nes matėsi išlindęs kupiūros kraštas... Tuo metu aš buvau paėmusi telefoną ir norėjau paskambinti į policiją, bet jis iš manęs jį atėmė, o tada pagriebė lagaminą, su kuriuo išbėgo iš buto.“

Mergina vyrą dar bandė vytis, bet nesėkmingai – išbėgusi į kiemą prie namo rado numestą lagaminą, tačiau jame pinigų (980 eurų) jau nebebuvo.

Anot nukentėjusiosios, su ja susitikti planavęs vyras norėjo seksualinių paslaugų, su ja susirašinėjo anglų kalba, o kai atvyko, buvo tylus ir ištarė vienintelę frazę – „pinigai“.

Panašias apiplėšimo aplinkybes nurodė ir trečioji užsienietė – į Lietuvą ji atvyko iš Ispanijos su dviem draugėmis, kurių viena buvo ta, kurią pirmąją apiplėšė V. Macevičius. Visos jos trys gyveno tame pačiame daugiabutyje šalia esančiuose butuose.

„Jis baksnojo peiliu ir sakė, kad nupjaus pirštus“

„Kai klientas atėjo į butą, iš karto pasakė, kad atvyko, kaip ir buvo susitaręs, o tada, nieko nesakęs, mane grubiai pastūmė, atsitrenkiau į sieną, – prisiminė užsienietė. – Nieko nelaukęs jis išsitraukė peilį ir pridėjo man prie gerklės, liepdamas nejudėti ir atiduoti visus pinigus, kitoje rankoje jis laikė dujų balionėlį. Labai išsigandau dėl savo gyvybės, nuo jo bandžiau atsitraukti, aiškinau, kad neturiu jokių pinigų, bet vyriškis pradėjo priekaištauti, kad, kaip dirbanti tokį darbą, neturiu pinigų. Išsigandusi jam paaiškinau, kad tik prieš kelias dienas atvykau į Lietuvą, todėl dar nespėjau užsidirbti. Jis buvo labai įsiutęs, liepė parodyti savo rankinę, apžiūrėjo megztinio ir striukės kišenes. Labai bijojau, todėl jam parodžiau visus savo turimus rūbus, rankines, jis taip pat nusprendė apžiūrėti batus, nes įtarė, kad juose galiu slėpti pinigus. Bet jų nerado, todėl nuėjo jų ieškoti į virtuvę, ir vis kartojo, jeigu neras pinigų, mane papjaus.“

Asociatyvi nuotrauka
Plėšikui taip ir nepavyko rasti pinigų, bet jis tada nutarė pasiimti merginai priklausančius du mobiliojo ryšio telefonus – „iPhone“ ir „Alcatel“.

„Dabar eik su manim į laiptinę, ten juos atiduosiu“, – aiškino jis. O kaip tik tuo metu be perstojo į buto duris beldė ir prašė atidaryti užsienietės draugės – viena jų jau buvo nukentėjusi nuo plėšiko, matė, kaip šis atėjo pas draugę, todėl įtarė, kad jis ir šįkart atėjo norėdamas apiplėšti, o ne pasinaudoti seksualinėmis paslaugomis.

„Kai tas vyriškis atidarė buto duris, koridoriuje prie durų stovėjo mano draugės – viena jų filmavo telefonu, o kita kaip tik skambino į policiją, tada jis nieko nelaukęs paspruko“, – sakė nukentėjusioji užsienietė.

Anot jos, tada viena draugė prisipažino, kad į butą atėjęs vyras yra tas pats, kuris ją taip pat apiplėšė prieš dvi savaites.

„Ji sakė, kad matė, kaip šis atėjo, jį atpažino, todėl atėjo pas mane pasižiūrėti, ar viskas yra gerai“, – pridūrė jauna mergina.

Apklausos metu ji taip pat pridūrė, kad nepažįstamas vyras elgėsi „ypatingai agresyviai, nuolat grasino, buvo peilį įrėmęs į kūną“.

„Jis peiliu vis baksnojo į mane, o dujų balionėlį laikė priešais – kaip įmanydama stengiausi jį nuraminti, bet jis kartojo, kad man ne tik nupjaus pirštus, bet ir mane nužudys“, – mergina pažymėjo, kad peilis, kuriuo jam grasino vyras, buvo su dantytais ašmenimis, galbūt skirtas gyvuliams skersti.

Šią nukentėjusiosios apklausą stebėjo ir V. Macevičius, kuris apgailestavo dėl tokio savo poelgio, ir jos paklausė, ar ji galėtų atleisti už padarytą skriaudą.

„Negaliu atleisti, tai neįmanoma, manau, kad šis žmogus yra labai pavojingas visuomenei, tai yra nenormalus elgesys“, – atkirto nukentėjusioji.

V. Macevičius buvo sulaikytas po keliolikos minučių, kai paspruko iš merginos namų – nukentėjusioji policijos pareigūnams nurodė, kad mobiliojo ryšio telefone „iPhone“ yra įjungta telefono buvimo vietos programėlė, todėl pagal ją galima atsekti, kur yra aparatas. Pareigūnai taip ir padarė – prisijungę prie programėlės internete pastebėjo, kad telefonas yra šalia „Švyturio“ arenos.

Apiplėšti prostitutes – „mažiau amoralu“

Kodėl prieš savivaldos rinkimus, kuriuose dalyvavo, nutarė apiplėšti būtent prostitucija besiverčiančias merginas, V. Macevičius taip ir negalėjo paaiškinti, nors kaltę dėl visų trijų apiplėšimo atvejų pripažino – teisinosi, kad tuo metu buvo sunki finansinė padėtis ir taip tikėjosi gauti pinigų.

„Dėl padidėjusių mokesčių man labai trūko pinigų – nors ir turiu legalų pajamų šaltinį, esu mažosios bendrijos direktorius, tačiau pinigų trūksta, todėl nusprendžiau apiplėšti nelegalia veikla užsiimančias seksualines paslaugas teikiančias merginas, kurios dažniausiai yra užsienietės“ – apklausos metu kalbėjo Klaipėdos rajone gyvenantis vyras.

Asociatyvi nuotrauka
Jis tikino, kad toks poelgis jam atrodė „mažiau amoralus“.

Policijoje V. Macevičius pasakojo, kad dažnai internete matydavo patalpintus skelbimus apie teikiamas seksualines paslaugas, todėl savo aukomis ir pasirinko uostamiestyje dirbančias merginas. Jis neslėpė, kad su savimi turėjo dujų balionėlį ir peilį, o prieš nueidamas pas merginas, tardavosi dėl lytinių paslaugų už atlygį.

„Pagrobtus pinigus leisdavau namų ūkiui“, – aiškino jis, pas kurį kratos metu buvo rastas ne tik dujų balionėlis, bet ir peilis, kuriuo jis grasino savo aukoms.

Vyras patikino, kad visos trys prostitucija besiverčiančios merginos sakė tiesą ir tiksliai nurodė apiplėšimų aplinkybes, o jis dėl to, ką padarė, esą gailisi.

„Dėl to jaučiuosi labai negerai“, – teigė jis.

Vos tik paleistas iš areštinės jis į policijos sąskaitą pervedė 3 tūkstančius eurų nukentėjusiųjų patirtai žalai atlyginti.

Nors baudžiamasis įstatymas už plėšimą numato tik realią laisvės atėmimo bausmę iki septynerių metų, V. Macevičiui pateiktus kaltinimus išanalizavęs teismas nutarė, kad šiuo atveju tokia bausmė „būtų neadekvati padarytoms nusikalstamoms veikoms, jų pavojingumo laipsniui ir prieštarautų teisingumo bei proporcingumo principams“.

Anot teismo, bausmė gali pasiekti jai keliamus tikslus tik tuo atveju, jei ji bus individualizuota ir paskirta atsižvelgiant į kaltininko asmenybės bruožus ir resocializacijos poreikius.

„Bylos duomenimis, V. Macevičius nuo pat pradžių prisipažino padaręs nusikalstamas veikas, savanoriškai pervedė 3 tūkst. eurų į Klaipėdos policijos depozitinę sąskaitą dėl civilinių ieškinių atlyginimo, yra dirbantis, vienas išlaiko mažametį vaiką, neteistas, administracine tvarka nebaustas, charakterizuojamas teigiamai“, – teismas nutarė, kad tikslingiausia vyrui skirti vienerių metų keturių mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant aštuonis mėnesius dalyvauti elgesio pataisos programoje, o viso laisvės apribojimo bausmės laikotarpiu dirbti arba registruotis užimtumo tarnyboje be intensyvios priežiūros.

Teismas taip pat nusprendė, kad V. Macevičius dviem nukentėjusiosioms merginoms turės atlyginti padarytą turtinę ir neturtinę žalą – iš viso sumokėti 3,5 tūkst. Eur. Trečia nukentėjusi mergina ieškinio nereiškė – iš jos pagrobti mobiliojo ryšio telefonai buvo jai sugrąžinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)