Liepos 13-ąją Šiaulių miesto savivaldybės taryba turėjo spręsti dėl patalpų Tarptautinei Ukrainos mokyklai suteikimo panaudos pagrindais penkeriems metams adresu Gumbinės g. 18, tačiau klausimas iš posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Antano Bartulio, paaiškėjo, jog tos patalpos mokyklai nepritaikytos, reikėtų atlikti kapitalinį remontą.

Jis svarstė, jog tinkamas patalpas mokyklai galėtų suteikti Vilniaus universiteto Šiaulių akademija.

Antanas Bartulis

„Kai iniciatoriai kreipėsi į mus dėl galimybės pastatą išnuomoti ukrainiečių mokyklai, išanalizavome galimus variantus ir pasiūlėme Gumbinės g. 18 vieną iš galimų projektų <...>. Toliau analizuodami visą šitą situaciją, kaip procesas galėtų tęstis, aiškiai pamatėme, kad pastatas mokyklai negali būti naudojamas toks, koks yra šiandien, – ir tualetai [turi būti sutvarkyti], ir visi kiti mokyklai svarbūs klausimai išspręsti. Neišvengiamai susidūrėme su kapitalinio remonto būtinumu – pastatą reikia tvarkyti. Tam reikalingas projektas, numatyti lėšų, o kapitalinį remontą iš esmės finansuoja pastato savininkas.

Matydami šią teisinę situaciją ir būsimą pareigą, mes, administracija, atsiėmėm idėją. Atkreipėme dėmesį, kad Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos dispozicijoje tikrai yra ne mažiau tinkamų pastatų mieste, ir pasiūlėme paiešką tęsti“, – per tarybos posėdį kalbėjo A. Bartulis.

Pasiūlė remontuotinas patalpas


Suteikti patalpų mokyklai Šiauliuose savivaldybės paprašė viešoji įstaiga „Tarptautinė Ukrainos mokykla“, ji nurodė, jog ugdymo įstaigoje galėtų mokytis 300 ir daugiau vaikų.

„Į administraciją kreipėsi Všį „Tarptautinė Ukrainos mokykla“ ir paprašė skirti kokias nors negyvenamąsias patalpas Ukrainos mokyklai įsteigti. Prašyme buvo nurodyta, kad patalpos turėtų būti ne mažiau kaip 600 kv. m, jose mokytųsi 300 ir daugiau mokinių. Buvo nagrinėtas klausimas Negyvenamųjų patalpų ir pastatų skirstymo komisijoje“, – birželio 26-ąją savivaldybės Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje pasakojo Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Zeninienė.

Ji teigė, kad pasiūlytos patalpos adresu Gumbinės g. 18 viešajai įstaigai tiko, nors jų būklė – tik patenkinama.

Nuo karo Ukrainoje bėgančios šeimos su vaikais

Komiteto posėdžio dalyviai dėl galimybės steigti ukrainiečių mokyklą Šiauliuose išsakė abejonių: esą perkeliant vaikus iš kitų mokyklų į šią suprastėtų jų integracija, reikėtų iš naujo komplektuoti klases, galbūt reikėtų ir papildomo finansavimo.

„Manyčiau, kad šiek tiek ne laiku. Aišku, sprendimą, galbūt, galima priimti, bet tikriausiai nuo kitų mokslo metų“, – svarstė tarybos narė Asta Lesauskienė.

Galiausiai Finansų ir ekonomikos komitetas sprendimo, kad patalpos būtų suteiktos įstaigai „Tarptautinė Ukrainos mokykla“, nutarė nepriimti ir klausimą nukėlė ateičiai.

Abejonės dėl integracijos, patalpų pritaikymo


Tokį patį sprendimą priėmė ir birželio 26-ąją posėdžiavęs savivaldybės Miesto ūkio ir plėtros komitetas. Posėdžio dalyviai reiškė abejonių, ar patalpos bus pritaikytos mokytis vaikams, ar ukrainiečių vaikų mokymas atskirai nuo lietuvių vaikų padės jiems integruotis.

Birželio 27-ąją tą patį klausimą svarstė ir Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas. Komitetas pritarė, kad patalpos ukrainiečių mokyklai būtų suteiktos, nors ir buvo abejojančių.

„Šitos mokyklos steigimas šituo laikotarpiu yra gana komplikuotas. Komplikacija tokia, kad jau suformuotos grupės, jau suformuoti krūviai, visi mokytojai jau turi bei žino savo krūvius, ir dabar tos mokyklos steigimas sukels chaosą“, – posėdžio metu kalbėjo tarybos narė Irina Barabanova.

Ji, viena vertus, svarstė, kad mokykla veiklą galėtų pradėti kitais metais, kita vertus, teigė suprantanti, kad ukrainiečiai kitų metų laukti negali.

Tarybos narė taip pat teigė nerimaujanti dėl finansų, reikalingų mokyklai sutvarkyti.

„Finansavimas mūsų ugdymo įstaigų nepakankamas, mes visur gesiname gaisrus, ir aš nežinau, ar tikrai galėsime įstengti išlaikyti papildomai ir patalpas, nes toms patalpoms reikalingas remontas“, – kalbėjo I. Barabanova.

Žadėjo susiremontuoti patys


Posėdyje dalyvavęs Tarptautinės Ukrainos mokyklos direktoriaus pavaduotojas Artūras Džiugelis tikino, jog patalpas mokykla susiremontuos pati.

„Mes turime įkūrę fondą, kuris ir remia mūsų mokyklą. Tas fondas turi pakankamai lėšų sukaupęs remontams, tai mes darėme Vilniuje ir Klaipėdoje <...>. Mes nė cento neėmėme remontui iš savivaldybės, vien iš savo rėmėjų fondo gavome pinigų ir iš jų remontavome. Ir tie tėveliai, kurie norėjo, kad vaikai mokytųsi mūsų mokyklose, padėjo. Galiu pasakyti, kad remontams mums iš savivaldybės lėšų nereikės“, – tvirtino jis.

Liepos 3-iąją Miesto ūkio ir plėtros komitetas posėdžiavo dar kartą. Sprendimo projekto dėl patalpų suteikimo ukrainiečių mokyklai autorė D. Zeninienė jį nutarė atsiimti.

Nuo karo bėgantys ukrainiečiai su vaikais

Šiuo metu Jaunųjų technikų stoties patalpas, esančias adresu Gumbinės g. 18, numatyta parduoti viešajame aukcione.

Įstaiga „Tarptautinė Ukrainos mokykla“ ėmė svarstyti dėl galimo privataus intereso į šį objektą ir dėl to bei dėl nusiteikimo nesuteikti patalpų kreipėsi į Seimo kontrolierių.

Seimo kontrolieriaus paprašyta išsiaiškinti „dėl galimo tarybos narių (-io) privataus intereso į Jaunųjų technikų centrą, adresu Gumbinės g. 18, Šiauliuose“, išsiaiškinti, ar Šiaulių miesto savivaldybės tarybos nariai bei komitetų pirmininkai, susiję su švietimo įstaigomis, nesupainiojo viešų ir privačių interesų nenusišalinę nuo klausimo skirti patalpas Tarptautinei Ukrainos mokyklai naujam Šiaulių skyriui įkurti sprendimo priėmimo, įpareigoti Šiaulių miesto savivaldybę atsakyti į mokyklos siunčiamus raštus bei pretenzijas.

Administracijos direktorius: kitų patalpų neturime


Savivaldybės Švietimo skyriaus birželio 2 dienos duomenimis, Šiaulių miesto mokyklose mokosi 574 ukrainiečiai vaikai, iš kurių 198 mokosi gimnazijose, 333 – progimnazijose, 31 – pradinėse mokyklose, 12 – specialiosiose mokyklose.

Nuotoliniu būdu Ukrainos ugdymo įstaigose mokosi 160 mokinių, visi jie registruoti Šiaulių mokyklose ir lanko lietuvių kalbos pamokas. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose – 166 vaikai.

Duomenų, kiek ukrainiečių vaikų yra nesimokančių, savivaldybė neturi.

Delfi paklaustas, ar matytų poreikį Šiauliuose atsirasti ukrainiečių mokyklai, savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis sakė nenorintis polemizuoti šia tema, nors paminėjo, kad ukrainiečiai jau integravosi į esamas lietuvių mokyklas.

„Ką mes darėme beveik dvejus metus – integraciją, tai yra palankesnis variantas, kuris jau davė akivaizdžių vaisių. Ukrainiečiai, kurie mokosi mūsų miesto mokyklose, yra mišriose klasėse, jų integracija labai pažengusi, ir dabar čia politiškai su jumis diskutuoti, ar – variantas ukrainietiškos mokyklos, kur grynai ukrainiečiai mokosi sava kalba ir tik ukrainietiškai, ir Lietuvoje tą daro, ar tai būtų variantas mišrių mokyklų, kur integracijos rezultatas toks ir toks... Aš, žinote, visiškai nesiruošiu polemizuoti su jumis šiuo klausimu, nes čia yra jautrūs dalykai, arba reikia turėti žymiai daugiau informacijos norint pasakyti, kuris variantas būtų geresnis“, – dėstė A. Bartulis.

Savivaldybė jokių kitų patalpų ukrainiečių mokyklai, pasak jo, nebeieškos – esą tinkamų ir neturi.

„Mes pasakėme, kad tokių patalpų, tokio ploto, kokio jie nori, daugiau neturime, ir pasiūlėme kreiptis į Vilniaus universiteto Šiaulių akademiją, – mieste jau tiek turi patalpų: ištisi fakultetai uždaryti su auditorijomis, su tualetais, su visa infrastruktūra užrakinti ir visa kita. Čia tik dulkes nuvalai ir gali ugdymo procesą organizuoti“, – pasakojo administracijos direktorius.

Bandys padėti Šiaulių akademija


O pastatas adresu Gumbinės g. 18, jo teigimu, bus parduotas. Kam – dar neaišku.

„Yra priimtas veikiantis tarybos sprendimas privatizuoti, mes jį toliau įgyvendinam, – tikino A. Bartulis. – Norint paruošti objektą privatizavimo procesui, reikia sutvarkyti žemės klausimus, visus dokumentacijos klausimus. Mes, administracija, visus šituos procesus ir darome <...>. Per pirkimo procedūrą paaiškės, kiek tų pirkėjų bus.“

Vilniaus universiteto Šiaulių akademija patvirtino, jog dėl patalpų suteikimo yra bendravusi su įstaiga, mieste norinčia steigti ukrainiečių mokyklą. Patalpas bandoma rasti.

 Renata Bilbokaitė (A. Morozovo nuotr.)

„Su VšĮ „Tarptautinė Ukrainos mokykla“ esame bendravę, parodę jiems vienas patalpas (Aušros al. 50). Kadangi jos nebuvo naudojamos ilgesnį laiką ir yra įtrauktos į kultūros paveldo objektų sąrašą, tad jų tvarkymas (pritaikymas) griežtai reglamentuojamas ir gali ilgai užtrukti. Svarstome įvairias galimybes tiek dėl šių, tiek dėl kitų galimų patalpų“, – Delfi komentavo akademijos direktorė Renata Bilbokaitė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nesiėmė vertinti, ar Šiauliuose reikia ukrainiečių vaikų mokyklos. Pasak ministerijos, kad ir kur mokytųsi vaikai, svarbiausia, kad jiems būtų užtikrintos tinkamos ugdymo sąlygos.

Ministerija: svarbiausia – tinkamos sąlygos


„Naujos mokyklos poreikį geriausiai gali įvertinti ir žino vietos bendruomenė. Šiaulių miesto savivaldybės duomenimis, miesto mokyklose šiais mokslo metais mokėsi 600 ukrainiečių. Savivaldybės vertinimu, į mokyklas dar būtų galima priimti apie 1500 vaikų.

Be to, vienoje iš miesto mokyklų dirbama pagal ukrainietišką pradinio ugdymo programą, vaikai mokosi pagal tą pačią programą, kaip jų bendraamžiai Ukrainoje, – Lietuvos mokyklos gali dirbti pagal Ukrainos programas, jei tam pasirengia, ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija duoda sutikimą, – Delfi nurodė ministerijos Komunikacijos skyrius.

– Ar į Lietuvą atvykę ukrainiečių vaikai mokosi kartu bendraamžiais lietuviais, ar atskirai – visais atvejais turi būti užtikrintos tinkamos ugdymo sąlygos.

Taip pat svarbu sudaryti ukrainiečių vaikams galimybę puoselėti savo tautinę tapatybę padedant jiems išlaikyti tarpusavio ryšius tiek per formalaus, tiek neformalaus ugdymo veiklas.“

Įstaiga „Tarptautinė Ukrainos mokykla“ ukrainiečių vaikų ugdymą jau dabar vykdo Vilniuje ir Klaipėdoje, planuoja veikti ir Kaune.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)