„Prie sienos su Lenkijos Respublika šiuo metu planuojama atidaryti 2 kontrolės punktus, prie Latvijos sienos – 5“, – LRT radijui penktadienį kalbėjo R. Liubajevas.

„Per kontrolės punktus siena bus kontroliuojama labiau operatyvinėmis priemonėmis, kriminalinės žvalgybos bei kitomis kompensacinėmis priemonėmis, kurios numatytos Šengeno kodekse“, – pažymėjo R. Liubajevas.

Anot jo, daugiau dėmesio bus skiriama į šalį atvykstantiems asmenims. Tuo metu išvykstantiems – procedūrų pasienyje mažiau.

„Vykstant į užsienį ypatingų reikalavimų mūsų piliečiams nebus taikoma. (…) Pagrindinis mūsų dėmesys bus nukreiptas į atvykstančių asmenų ir transporto priemonių kontrolę. Pareigūnai stengsis kaip įmanoma greičiau atlikti patikrinimo procedūras, kad nesusidarytų eilės“, – sako VSAT vadas.

„Be to, (pasienyje bus – ELTA) nustatyti tam tikri rizikos profiliai ir pareigūnai atliks patikrinimo procedūras pagal profilius“, – pažymi R. Liubajevas.

Pasak VSAT vado, reikalingų į šalį patekti dokumentų tvarka pasienyje atvykstantiems kol kas nesikeičia.

„Pirmiausia, tai reikėtų turėti asmens dokumentus – tapatybės kortelę arba pasą. Kontrolė bus pradedama vykdyti prie sienos su Latvija ir Lenkija. Planuojame, kad dauguma keleivių nepatogumų vykstant per valstybės sieną nepatirs“, – pažymi R. Liubajevas.

„Aišku, jei pas mus atvyktų trečiųjų šalių piliečiai, tai jie turės pateikti savo asmens pasą ir vizą, jeigu taikomas vizos režimas šitos šalies piliečiams“, – sako VSAT vadas.

R. Liubajevas pažymi, kad keleivių patikrinimo tvarka oro uostose ir Klaipėdos jūrų uoste bus panaši, kaip vidiniuose pasienio punktuose.

„Visi vidiniais reisais atvykstantys keleiviai bus tikrinami, tačiau pasieniečiai, vykdydami mano nurodymus, vykdys kontrolę tik tam tikros kategorijos atžvilgiu. Taip pat ir apie keleivius, kurie atvyksta keltais ar laivais į Klaipėdos jūrų uostą – taip pat patikrinimo procedūra bus labai panaši“, – teigia VSAT vadas R. Liubajevas.

ELTA primena, kad penktadienį septynioms paroms atkuriama vidaus sienos kontrolė dėl liepos 11–12 d. Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo.

Patikrinimai VSAT nustatytuose pasienio kontrolės punktuose bus atnaujinti nuo liepos 7 d. 8.00 val. iki liepos 13 d. 8.00 val.

Patikrinimams prie vidaus sienos vykdyti į pagalbą bus pasitelkiami muitinės pareigūnai taip pat Latvijos ir Lenkijos pasieniečiai, o išorės sienos kontrolei papildomai bus pasitelkiama Lietuvos kariuomenė, šauliai, taip pat Estijos, Moldovos pasieniečiai ir papildomos Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ pajėgos.

Atstatyti vidaus sienos kontrolę dėl didelio masto ir reikšmės renginių yra įprasta praktika Šengeno erdvės valstybėse. Dėl NATO viršūnių susitikimo tiek Latvija 2010 m., tiek Lenkija 2016 m., tiek Ispanija 2022 m. buvo atnaujinusios vidaus sienos kontrolę. Lietuvoje vidaus sienos kontrolė buvo atnaujinta 2020 m.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją