Ji teigė, jog pokytis labiausiai bus aktualus tiems žmonėms, kurie gaus minimalias vaiko priežiūros išmokas, arba maksimalias.

„Kiekvienam žmogui jo vaiko priežiūros išmoka yra paskaičiuojama pagal jo buvusias pajamas. Tačiau yra nustatyti patys mažiausi galimi dydžiai – net jeigu žmogus uždirbo mažiau, išmoka vis tiek negali būti mažesnė nei tam tikra suma.

Ir atitinkamai, net jeigu žmogaus pajamos buvo žymiai aukštesnės nei vidutinės, vis tiek yra tam tikri ribojimai, kokio dydžio ta išmoka turi būti ir viršyti negali.

Žmonėms, kurie norėjo dirbti būdami vaiko priežiūros atostogose, tiems, kurie gauna mažiausias ir didžiausias išmokas, praktiškai turėti papildomų pajamų neapsimokėdavo, kadangi dėl to būdavo mažinamos jų vaiko priežiūros išmokos“, – LNK kalbėjo „Sodros“ atstovė M. Kozič.

Tad nuo sausio bus pakeltos lubos – žmonės, gaunantys minimalias ir maksimalias vaiko priežiūros išmokos galės užsidirbti daugiau.

„Ir nuo to jiems paskirta vaiko priežiūros išmoka nesumažės“, – LNK vidurdienio žinioms sakė M. Kozič.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) nurodo, kad nuo 2024 m. sausio 1 dienos maksimalus kompensuojamasis uždarbis, kai asmuo gauna maksimalią vaiko priežiūros išmoką ir darbo užmokestį, negalės viršyti jo buvusio darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 5 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių (VDU), galiojusių už praeitą ketvirtį iki pajamų ar išmokų gavimo dienos. Šios nuostatos netaikomos neperleidžiamais vaiko priežiūros atostogų mėnesiais.

Sąlygos dėl minimalaus ir maksimalaus kompensuojamo uždarbio dydžio, kaip minėta, bus taikomos nuo 2024 m. sausio 1 d. bei bus taikomos visiems asmenims, kuriems vaiko priežiūros išmokos paskirtos nuo 2023 m. sausio 1 d. ir nuostatų įsigaliojimo dieną dar nebus baigtos mokėti.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su M. Kozič žiūrėkite čia: