„Solidus patarimas. Manau, kad jį komitete buvo galima dar šiek tiek anksčiau organizuoti, kadangi komitete yra, vis tik, įvairių politinių jėgų atstovai. Turėkime galvoje, kad šis ilgalaikis projektas, šis pirkinys, įsigijimas reikalaus ir kitų politinių jėgų vienokio ar kitokio pritarimo“, – po uždaro posėdžio žurnalistams sakė NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Buvo labai argumentuotai pateikta šio pajėgumo įsigijimo poreikis.

Kadangi mes kuriame diviziją, kuri yra svarbi viso NATO flango gynybai. Tai reiškia, kad kuriame ne tik sau, bet ir visoje architektūroje su NATO“, – tvirtino konservatorius.

Politikas teigė, kad posėdžio metu komiteto nariams pristatytas praėjusią savaitę Valstybės gynimo tarybai (VGT) pateiktas karinis patarimas. Todėl, pažymėjo L. Kasčiūnas, kaip ir VGT, taip ir jo vadovaujamas komitetas toliau vertins visas galimas tankų alternatyvas.

„Nė vienam nepasakyta ne, nė vienam nepasakyta taip“, – teigė jis ir akcentavo, kad šiais klausimais visų galimų opcijų vertinimas ir aiški komunikacija yra būtina.

„Pavojingiausia ir rizikingiausia, jeigu šis milžiniškas pirkinys, (...) apaugtų nuo pat pradžių įvairiais šešėliais, nepasitikėjimais, įvairiomis interpretacijomis“, – aiškino NSGK pirmininkas.

L. Kasčiūnas pažymėjo, kad NSGK posėdžio metu nebuvo išsakyta argumentų – esą Lietuvos kariuomenei reikėtų orientuotis ne į tankų bataliono kūrimą, bet į oro gynybos sistemų įsigijimus. Tačiau, pabrėžė politikas, siekiant turėti kaip įmanoma stipresnę kariuomenę, svarbu siekti progreso abejais klausimais.

„Norint turėti visą tokį sisteminį integruotą vaizdą, pirmiausia reikia turėti stiprias sausumos pajėgas ir šalia to ir oro gynybos pajėgumus, kuriuos mes vystome. Tai turėtų eiti sinchroniškai, eiti kaip sistema. Man atrodo, kad judėti šia kryptimi (...) yra gera mintis“, – aiškino L. Kasčiūnas.

Opozicija: politikai turi labiau pasitikėti savo kariškiais


Konservatoriui antrino ir opozicijos atstovai.

„Mane įtikino kariuomenės vado pasisakymas ir pranešimas. (...) Jo išsakyti argumentai, kodėl būtent tokios ginkluotės reikia, mane tikrai įtikino. Kodėl reikalinga ir koks pasirinkimas, kalbant apie galimus tankų tiekėjus, mane taip pat įtikino“, – nurodė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis ir pridūrė, kad kariuomenės vadu pasitiki.

„Tai, ką pasakė kariuomenės vadas su kariniais patarimais – be jokios abejonės visus įtikino, kodėl reikalingi tokie pajėgumai kariuomenės, kodėl jie turi būti vystomi“, – pažymėjo Seimo „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Todėl tęsiantis diskusijoms dėl krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko paviešintos informacijos apie tankų įsigijimus, S. Skvernelis paragino politikus labiau pasitikėti kariuomenės žodžiu.

„Manau, visi mes politikai geriausiai viską išmanome, bet istorija parodo – kai politikai pradeda kištis į karybos reikalus, toms valstybėms baigiasi katastrofa. Turi politikai pasitikėti savo kariškiais. Ir kariuomenės vadas mano pasitikėjimą tikrai turi“, – patikino ekspremjeras.

ELTA primena, kad praėjusį pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Visgi, A. Anušauskas dėl viešų pareiškimų sulaukė aštrios kritikos. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų detalių kreipėsi į prokuratūrą.
Vis tik Krašto apsaugos ministerija (KAM) teigia, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie vokiškų tankų pirkimą nebuvo slapta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją