Tačiau nepaisant nepritariančiųjų balsų, partijos taryba, šeštadienį posėdžiavusi Rukloje, nepasigailėjo neklusnių Seimo narių, tad N. Puteikis iš 16-os vietos nuleistas iki 26-osios, R. Kupčinskas – iš 18-os į 33-iąją, J. Šimėnas – iš 31-os į 53-iąją.

Už nuobaudą N. Puteikiui balsavo 79 konservatoriai, 20 buvo prieš ir 12 susilaikė.

R. Kupčinsko nureitingavimui žemyn pritarė 64 TS-LKD tarybos nariai, 30 balsavo „prieš“ ir 5 susilaikė.

J. Šimėnas sąraše pažemintas 59-iems partiečiams balsavus „už“, 15-ai - „prieš“ ir 22-iems susilaikius.

Kaip žinoma, N. Puteikis tokios bausmės susilaukė dėl pernelyg artimų ryšių su Neringos Venckienės partija „Drąsos kelias“ bei Dariaus Kuolio „Lietuvos sąrašu“, kuris dar nėra įregistruotas kaip partija.

R. Kupčinskas ir J. Šimėnas užkliuvo tuo, kad arba nedalyvavo balsavime, arba balsavo „prieš“ dėl atominės elektrinės ir lydinčiųjų teisės aktų.

TS-LKD taryba šeštadienį taip pat pritarė keturių Seimo narių pakėlimui sąraše: Danutė Bekintienė, Rokas Žilinskas, Algis Kazulėnas ir Evaldas Jurkevičius dalijasi 47-50-ą vietas.

Po partijos narių reitingavimo D. Bekintienė buvo 54-a, R. Žilinskas – 78-as, A. Kazulėnas – 128-as.

Beje, E. Jurkevičiaus šuolis pats didžiausias – iš 152-os pozicijos jis pakilo į 50-ą vietą.

A. Kubiliui pasiūlius ir prezidiumui pritarus, taryba į 90-100-ąją vietas sutalpino dar ir vienmandatininkus Ernestą Jušką, Andrių Tučkų, Joną Jurgeliūną, Algį Strelčiūną, Ramūną Kartenį, Janiną Galiauskienę, Tomą Petreikį, Artūrą Listavičių, Joną Dieninį, Gintautą Lukošaitį ir Vytautą Venckūną.

Norėjo švęsti demokratijos šventę

TS-LKD prezidiumo siūlymas kandidatų sąraše pakelti viršun keletą Seimo narių ir nuleisti prasižengusiuosius tarybos posėdyje sulaukė nevienareikšmiškos nuomonės. Pavyzdžiui, atstovė iš Kauno Gintarė Skaistė paviešino, jog konservatorių Kauno skyrių sueigos taryba nesutinka su partijos prezidiumo nutarimais.

„Kodėl mes sakome, kad, mūsų nuomone, tai neatitinka nustatytos sąrašo sudarymo tvarkos? Todėl, kad minėtoje tvarkoje parašyta, jog partijos prezidiumas tvirtina reitinguotą sąrašą ir teikia motyvuotus siūlymus partijos tarybai. Tuo tarpu prezidiumas pateikė mums pakeistą sąrašą, siūlymai pateikti, bet ar jie motyvuoti, kai Seimo nariai keliami per šimtą vietų aukštyn?“ - klausė G. Skaistė.

Jos teigimu, jeigu partijos nariai nureitingavo parlamentarą į kandidatų sąrašo pabaigą, vadinasi, arba Seimo narys nedirbo, arba jo darbas konservatoriams nepatiko, arba niekas nežinojo, kad jis dirbo, nes politikas nemokėjo to paviešinti.

„Seimo nariai turi visas galimybes reklamuotis per visą Lietuvą ir juos tikrai visi žino. Jeigu Seimo nario niekas nežino, manau, jis nusipelnė būti gale“, - teigė G. Skaistė.

Konservatorė Elena Bendikienė iš Klaipėdos taip pat sakė esanti nepatenkinta prezidiumo sprendimais, ypač dėl N. Puteikio.

Nepasitenkinimą išsakė ir Gintautas Jakimavičius iš Vilniaus, kuris pasiūlė TS-LKD prezidiumui per dešimt minučių pakeisti savo sprendimą ir pateikti jį tarybai.

„Situacija yra tokia įdomi, burbuliavimas yra tiek salėje, tiek išorėje ir jau kelios dienos. Kalbama apie mūsų demokratijos šventę, kaip apibūdino pirmininkas. Didesnė pusė partijos narių dalyvavo reitingavime, pareiškė nuomonę, sudarė eilę ir turime kitą rezultatą, kad kažkieno sprendimais viskas pakeista“, - teigė G. Jakimavičius.

Terminą „demokratijos šventė“, apibūdinantį vidines partijos taisykles, nukaldino TS-LKD pirmininkas Andrius Kubilius, kurio nuomone, Lietuvoje nėra kitos partijos, kurioje kandidatų sąrašą formuotų eiliniai partijos nariai.

Futbolo komandoje Trojos arkliai nepageidaujami

Priežiūros komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas savo ruožtu siūlė ramiau reaguoti į partijos vadovų sprendimus bei priminė, kad galutinius sprendimus vis tiek priima taryba. A. Anušauskas sakė, kad Priežiūros komitetas susitiko su visais trimis Seimo nariais, kuriems pasiūlyta taikyti sankcijas, bei įvertino jų elgesio motyvus.

Parlamentaras Kęstutis Masiulis teigė netrykštąs optimizmu dėl viršun keliamų keturių Seimo narių, tačiau pritarė N. Puteikio, J. Šimėno ir R. Kupčinsko nuleidimui žemyn.

Kęstutis Masiulis
„Aš visiškai sąmoningai ir tvirtai norėčiau paremti nuleidimus žemyn, nes tai jau seniai pribrendęs dalykas. Politinis darbas – tai komandinis darbas. Kaip jūs vertintumėte, pavyzdžiui, futbolo varžybas, kuriose vienas ar du komandos nariai, vietoje to, kad žaistų visomis jėgomis, elgtųsi priešingai, muštų įvarčius į savo vartus, apstumdytų, apkumščiuotų saviškius, juos žemintų, keltų erzelį? Turbūt per daug nesididžiuotumėte“, - teigė K. Masiulis.

Jo teigimu, trys Seimo nariai, kuriuos pasiūlyta nuleisti kandidatų sąraše žemyn, griovė komandinį konservatorių darbą pačiais svarbiausiais strateginiais klausimais.

„Kai mums buvo kiekvienas balsas svarbus, kai balsus reikėjo medžioti iš „darbiečių“, mūsiškiai sau leidžia balsuoti „prieš“ arba nebalsuoti. Tai neleistina ir tai ne pirmas kartas. Jei bent būtų vienas atvejis, o nutiko daug kartų“, - pridūrė politikas.

J.Šimėnas: balsų užteko ir be manęs

Žemyn reitinguojamas J. Šimėnas teisinosi, jog balsavime dėl Visagino atominės elektrinės
Jonas Šimėnas
nedalyvavo todėl, kad apskaičiavo, esą balsų valdantieji nepritrūks. Tiesa, jo pasiteisinimai buvo sutikti šauksmais.

„Dėl terminalo ir dėl elektros tinklų aš balsavau „už“, dėl atominės aš nedalyvavau balsavime. Dabar nėra laiko sakyti tų argumentų, iš tikrųjų nedalyvavau balsavime sąmoningai, nes balsų užteko“, - teigė J. Šimėnas.

„Jeigu Seimas nebūtų priėmęs sprendimo, tada taip, mano kaltė. Bet Seimas priėmė sprendimą ir be manęs“, - pridūrė politikas bei priminė, kad biudžetiniais klausimais visuomet pritarė partijos nuomonei.

Kalbėti panoręs N. Puteikis taip pat buvo sutiktas šauksmais bei nepasitenkinimo ūžesiu. N. Puteikis savo elgesio neaiškino, bet išsakė nepasitenkinimą dėl Lietuvoje vyraujančio požiūrio į mitinguotojus, į nevyriausybines organizacijas ir į tai, neva pas mus toleruojamas policijos smurtas.

N. Puteikiui kalbant tarybos nariai pradėjo šaukti „Baikit!”, o užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pasiūlė eiti jam į Latvių gatvę. Šioje gatvėje įsikūrusi Rusijos Federacijos ambasada.

Tačiau N. Puteikis tokį partijos kolegų požiūrį vertino kaip nedemokratiškumo įrodymą. Jis, be kita ko, pridūrė, kad atsisakydami kritiškai vertinti jėgos struktūrų veiksmus, konservatoriai užleidžia šitą nišą Neringos Venckienės „Drąsos keliui“ bei Dariaus Kuolio „Lietuvos sąrašui“.

Patvirtino likusius vienmandatininkus

TS-LKD taryba šeštadienį patvirtino kandidatus į tris likusias vienmandates Seimo rinkimų apygardas. Šilutės-Pagėgių apygardoje į Seimą bandys patekti Andrius Tučkus, Raseinių apygardoje – Žilvinas Leleiva, Ignalinos-Švenčionių – Jonas Dieninis.

Kandidatus į vienmandates apygardas TS-LKD tvirtino per du kartus: kovą ir gegužę. Kovo mėnesio vienmandatininkų sąrašą galite rasti čia, gegužės mėnesio – čia.