Į etikos sargus dėl N. Puteikio elgesio kreipėsi policija.

Etikos ir procedūrų komisija dėl konservatoriaus elgesio vertinimo nebuvo vieninga. „Tvarkietis“ Petras Gražulis ir „Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys siūlė nenagrinėti policijos prašymo įvertinti N. Puteikio elgesį. Tuo tarpu „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas ir liberalė Dalia Teišerskytė pasisakė už konservatoriaus elgesio įvertinimą.

Po balsavimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė nagrinėti N. Puteikio pareiškimus. Tiesa, paskirti už N. Puteikio vertinimą atsakingus etikos sargus sekėsi sunkiau – niekas nenorėjo imtis šio darbo. D. Teišerskytė teigė esanti pavargusi nuo konfliktų su konservatoriumi, Stasys Šedbaras teigė nenorįs vertinti partijos viduje vertinamo bendražygio, o Povilas Urbšys šio darbo kratėsi, neslėpdamas, kad nepritaria pačiai N. Puteikio elgesio vertinimo procedūrai.

Vis dėlto po užsitęsusių diskusijų nutarta konservatoriaus vertinimą pavesti P. Urbšiui ir „darbiečiui“ Valdui Skarbaliui.

Etikos sargai vertins ilgą policijos pateiktų N. Puteikio pareiškimų sąrašą, tarp jų – ir aštrią konservatoriaus retoriką po incidento, kuomet sužalota jo žmona su dukra.

Komentuodamas žmoną ir dukrą ištikusią nelaimę, N. Puteikis negailėjo kritikos esąnetinkamai dirbusiai policijai ir žadėjo steigti „savigynos būrius“. Parlamentaras piktinosi, esą policijos pareigūnai jo žmoną išvadino melage ir žadėjo steigti „savigynos būrius nuo policijos“. „Policijos vadovai visiškai supuvę, ministras apgailėtinas, kuris peza, kad nieko negali daryti – negalima kištis į teisėsaugos darbą“, –rūstinosi N. Puteikis.

Lietuvos policiją jis išvadino „sušikta“ ir žadėjo griebtis„neordinarių priemonių“. Vienam incidentą žiniasklaidoje komentavusiam policijos atstovui jis pažadėjo „duoti į snukį“ir palinkėjo, kad pats su žmona susidurtų su „sušikta policijos sistema“.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas, konservatorius Valentinas Stundys žurnalistams teigė, jog šis pareiškimas – tik vienas iš ilgo policijos pateikto sąrašo. Esą prašoma vertinti ne vien N. Puteikio retoriką apie policijos darbą tiriant jo šeimos sužalojimą.

„Sąrašas pakankamai įvairus. Matyt, policija jau susitelkė ir apskritai apibendrino visus įmanomus atvejus. Ir Kaunas, ir t.t. Labai daug atvejų. Bet kol kas ką nors sakyti sudėtinga, kadangi tai yra paskiros frazės. O kontekstas koks? Aplinkybės kokios?“ - aiškino V. Stundys.

N.Puteikis: jei reikės, kalbėsiu dar aštriau

Tuo tarpu N. Puteikis savo žodžių apie policijos darbą neišsižada. Parlamentaras DELFI teigė kritikavęs ir kritikuosiantis ne visą policiją, o konkrečius pareigūnus.

Naglis Puteikis
„Aš miniu ir vertinu tiktai konkrečius pareigūnus, kurie muša žmones. Tai yra: tuos du kauniečius, po kurių veiksmų Agota Ramanauskienė atsidūrė komoje. Tuos penkis Jurbarko policininkus, kurie suspardė žmogų, kuriam atmušė inkstą. Aš visais tokiais atvejais kalbu tik apie tuos konkrečius pareigūnus ir apie jų vadovus“, - kalbėjo N. Puteikis.

Politikas teigė ir toliau reikšiantis nepasitenkinimą policijos vadovais: generaliniu komisaru Sauliumi Skverneliu, jo pavaduotoju Renatu Požėla, Vilniaus policijos viršininku Kęstučiu Lančinsku. N. Puteikis žadėjo, kad jeigu matys tam poreikį, pasitelks dar aštresnę retoriką nei ta, dėl kurios jį vertins etikos sargai.