Teisingumo ministerija patikrinusi 2385 partijos steigiamajame suvažiavime dalyvavusių asmenų duomenis išsiaiškino, kad nesutampa dalies asmenų vardai ir pavardės, neatitinka jų asmens kodai, dalis asmenų priklauso kitoms politinėms partijoms.

Steigėjų sąraše buvo nustatyti tik 1888 teisingi įrašai, o pagal Politinių partijų įstatymo reikalavimus mažiausiai 2000 asmenų gali įsteigti politinę partiją, pažymime ministerijos pranešime spaudai.

Ministerija taip pat pažymi, kad pateiktuose dokumentuose yra neaiškus ir netikslus partijos valdymo organų formavimas, nenurodyti, kaip to reikalauja įstatymas, partijos tikslai bei tarpusavyje nesuderinti įstatų nuostatai.

Teisingumo ministerija kreipėsi į mokslininkus su prašymu pateikti savo nuomonę, ar viešasis juridinis asmuo savo pavadinime vartodamas žodžių junginį "Neapmokestinamųjų pajamų didinimas" neklaidina visuomenės dėl savo veiklos tikslų ir jam teisės aktais suteikiamų teisių.

Su kompetentingų specialistų gauta išvada dėl steigiamos partijos pavadinimo steigėjai bus supažindinti gavus šią išvadą.

Visus šiuos trūkumus steigiama partija galės pašalinti tik surengusi naują steigiamąjį suvažiavimą.

Bandys įsisteigti dar kartą

Teisingumo ministerijai radus trūkumų partijos "Neapmokęstinamų pajamų didinimas" (NPD) steigimo dokumentuose, partija ketina iš naujo rengti suvažiavimą ir dar iki rinkimų į Seimą bandyti steigtis iš naujo. Tai naujienų agentūrai ELTA patvirtino partijos steigėja Gema Umbrasienė.

"Mes surengsime naują suvažiavimą ir atsižvelgsime į Teisingumo ministerijos nuomonę. (...) Kuriant politinę jėgą neturėti ambicijų dalyvauti politiniuose rinkimuose, turbūt, kaip tik neatitiktų pagrindinėms politinės partijos tikslų, kurie yra numatyti politinės partijos įstatyme. Juolab, kad steigėjų mes turime labai daug, beveik 2700, tiesiog suvažiavime buvo atstovaujama ne visiems, ir taip jau atsitiko, kad kai kuriuose duomenyse įsivėlė klaidelių, bet mes jas ištaisysime", - teigė G. Umbrasienė.

Teisingumo ministerijos sprendimo steigėja nedramatizavo.

"Po to, kai Lietuvos politiniame gyvenime susiformavo didžiųjų sisteminių partijų oligopolija, nei vienai naujai politinei jėgai nepavyko įsisteigti be papildomo suvažiavimo. Todėl į Teisingumo ministerijos nuomonę ir išsakytas pastabas reaguojame visiškai ramiai. Esame pasirengę jas įvykdyti, kol kas mes su jomis susipažinome tik preliminariai ir tam tikra prasme mes net džiaugiamės, kad Lietuvoje atsirado viena veiklos sritis, kurioje reikalaujama besąlygiško tobulumo - tai politinių partijų steigimas. Mes iš tikrųjų nuoširdžiai tikimės, kad tobulumo siekis bus perkeltas ir į kitas viešojo gyvenimo ir ypač valstybės valdymo sritis", - sakė G. Umbrasienė.