Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas, kalbėdamas su LNK Vidurdienio žiniomis, teigė, kad asmuo tikrinamas prieš gaunant leidimą ginklui, o vėliau jis privalo tikrintis vėl – tokie patikrinimai atliekami kas penkerius metus.

„Bet šiuo atveju ikiteisminiuose tyrimuose, tokio pobūdžio tyrimuose, smurtiniuose, arba kada įtariamasis negali paaiškinti nusikalstamos veikos motyvų, arba dėl tam tikrų išoriškai matomų požymių, tyrėjas arba prokuroras imasi iniciatyvos ir kreipiasi į ekspertus patikrinti įtariamojo psichinę būklę“, – LNK Vidurdienio žinioms sakė jis.

D. Gaižauskas patikino, kad ikiteisminių tyrimų metu tai daroma pakankamai dažnai, todėl prisipažino, kad teismo skirta psichiatrinė ekspertizė mergaitės pagrobėjo tyrime jo visiškai nenustebintų.

„Nes tai tyrėjai privalo daryti. Ypač tokio pobūdžio nusikaltimuose“, – sakė jis.

Parlamentaras pridūrė, kad tai nereiškia, jog žmogus yra psichiškai nesveikas.

Įtariamasis yra ne kartą baustas administracine tvarka, ar tai negalėjo tapti priežastimi panaikinti leidimą ginklui?

Anot valstiečio D. Gaižausko, įstatyme nėra numatyta prievolė asmeniui darant administracinius nusižengimus iš naujo svarstyti jam iš duotą leidimą ginklui.

Privaloma nurodyti ginklo buvimo vietą

Prieš pagrobėjo sulaikymą buvo žinoma, kad jam išduotas leidimas turėti ginklą, bet pareigūnai nežinojo, ar kaunietis ginklą turi su savimi.

D. Gaižausko teigimu, įsigijus ginklą privaloma deklaruoti jo buvimo vietą.

„Jei žmogus nori turėti ginklą yra nustatyta tvarka, ką jis turi atlikti, kad pirmiausiai gautų leidimą. Nes leidimo gavimas dar nereiškia, kad tu turi ginklą. Pradžiai – pasitikrinti sveikatą, savo fizinę, psichinę būklę, turėti seifą, išlaikyti egzaminą, tam tikrus kursus ir tik tada gauni leidimą įsigyti ginklą“, – sakė jis.

Parlamentaras tęsė, kad gavęs ginklą asmuo turi „prisiduoti“ policijos komisariatui pagal gyvenamąją vietą, tuomet atsakinga institucija tikrina, kur ginklas yra laikomas.

„Šiaip periodiškai ir turėtų tikrinti, bet mes turime problemą“, – sakė jis, pabrėžęs, kad anksčiau apylinkės inspektoriai nuolat tikrindavo nerimą keliančius asmenis bei visus ginklų turėtojus, tačiau dabar apylinkės inspektorių nebėra.

„Ši policijos rūšis yra sunaikinta ir to patikrinimo neatlieka. Pavesta Licencijavimo tarnybai, turi tam tikri padaliniai regionuose savo skyrius, bet arba jie tušti, arba tokie, kaip Marijampolėje – šiai dienai vienas pareigūnas sėdi kabinete, kuris turi aptarnauti didelį kiekį asmenų“, – kalbėjo Seimo narys.

Jo teigimu, dėl to pareigūnai negali ginklų turėtojų tikrinti periodiškai – to daryti tiesiog nėra kam.

Visą LNK Žinių pokalbį su D. Gaižausku žiūrėkite čia: