Apie tai skelbiama zerkalo. io. A. Lukašenka „visiškai neabejoja“, kad ateityje Baltarusijai pavyks atkurti santykius su Lietuva bei Lenkija – „niekur jos nedings“.

„Pagrindinis principas – kaimynai negali gyventi blogai. Visada sakau: kaimynai yra siųsti Dievo, jų niekas nesirenka“, – teigė jis.

Kartu politikas pripažino, kad dabartiniuose Baltarusijos santykiuose su Lietuva bei Lenkija „yra nesutarimų, kivirčų ir taip toliau – tai laikinas laikotarpis“.

„Ateis laikas, kai mes su jomis sugyvensime taip, kaip visada, kaip ir sovietiniais laikais“, – pareiškė A. Lukašenka.

Bet kokiu atveju, jo nuomone, Baltarusija nėra kalta dėl dabar susiklosčiusios situacijos tarp šalių, nepaisant „įvairių pretenzijų ir nepasitenkinimo“, kuris sklinda iš Lietuvos pusės – ypač dėl atominės elektrinės statybų.

„Aš jiems tada sakiau: lietuviai, aspigalvokite, mes vis tiek statysime šią elektrinę. Nei amerikiečiai, nei europiečiai, niekas mums nesutrukdys ją pastatyti. Mes patys sprendžiame, ką mums daryti savo žemėje. Ir mes ją pastatėme“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Maža to, Baltarusija neva buvo pasirengusi atominėje elektrinėje įdarbinti specialistus iš Lietuvos ir tiekti jai elektros energiją, tačiau kaimyninė šalis šito atsisakė.

„Aš jiems žmoniškai pasiūliau, – tikino A. Lukašenka ir išreiškė apgailestavimą, kad „ten juk ne jie (lietuviai – red. past.) valdo šalį“.

Priminsime, kad pastaruoju metu A. Lukašenka ne kartą deklaravo norą pagerinti santykius su savo kaimynėmis. Dar prieš parlamento rinkimus Lenkijoje jis pareikalavo, kad vyriausybė ir Užsienio reikalų ministerija „pasiūlytų vakarinėms kaimynėms geros kaimynystės ir taikos planą“, o premjeras Romanas Golovčenka – susisiektų ir „pasikalbėtų“ su lenkais.

Jau po rinkimų jis pagyrė Lenkijos žmones už tai, kad į valdžią išrinko opoziciją. Lietuvius ir latvius jis pavadino „normaliais žmonėmis“, kuriems „nepasisekė su vadovais“, tačiau išreiškė viltį, kad „artimiausiu metu per rinkimus jie šią problemą išspręs“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)