„Pirmiausia, man reikia įsigilinti į situaciją. Niekas neplanuoja jokių drastiškų didelės apimties pokyčių artimiausiu metu. Jeigu ir bus, tai kalba eina ne apie žurnalistus“, - pažadėjo M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Naujoji LRT vadovė neslepia, kad administracijoje pokyčių bus jau artimiausiu metu. Sprendimą dėl savo pavaduotojų ji turės padaryti dar iki Seimo laikinajai komisijai dėl LRT veiklos paskelbiant išvadas.

„Aš negaliu laukti išvadų, nes 17 d. Tarybos posėdyje Taryba tvirtins pavaduotojus. Aš turėsiu juos pateikti dar anksčiau Tarybai, kad ji susipažintų su kandidatūromis. (…) Ar bus permainų? Bus. Kol kas dar nekomentuosiu išsamiau“, - sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Naujoji LRT vadovė dar kartą pakartojo, kad drastiškų permainų daryti neketina. „Aš gerbiu tą įdirbį, kuris dabar yra padarytas. Kuriamas puikus turinys. Dėl pokyčių (jeigu bus numatyta, struktūroje ar pan.) aš tarsiuosi su Taryba“, - sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Pokyčiai pasikeitus LRT vadovybei laukia su nacionaliniu transliuotoju bendradarbiausiančių prodiuserių. Naujoji vadovė žada siekti daugiau viešumo.

„Kaip ir deklaravau savo programoje, manyčiau, kad LRT reikėtų didesnio atsivėrimo visuomenei. Naujasis konkursas bus gera proga tai padaryti. Manau, kad bus permainų dėl didesnio išviešinimo. Prodiuseriai nebegali tikėtis, kad viskas bus konfidencialu, ir prisidengiant konfidencialumu visuomenė negaus jokios informacijos. Tai turėtų keistis“, - sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

LRT generalinė direktorė kol kas nekonkretizavo, kokie duomenys taps vieši.

„Tiksliai dabar nepasakysiu, man reikia dar įsigilinti, pasitarti ir su čia vietoje esančiais prodiuseriais iki kokio laipsnio tas atsivėrimas vyks. Žinoma, visos sąmatos detaliai galbūt ir nebus išviešinamos, bet kažkiek informacijos tikrai bus viešesnės daugiau. Aš norėčiau, kad taip būtų“, - sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Naujoji LRT generalinė direktorė pradžioje bandys į struktūrą įsigilinti savo jėgomis, tada spręs dėl to, kokio audito institucijai reikia.

„Struktūra yra tikrai didelė. Iš pradžių įsigilinsiu savo jėgomis, o po to nutarsiu, kokio būtent audito reikėtų. Auditai yra skirtingi, nebūtinai jie visi parodys realią situaciją. Todėl reikia priimti sprendimą, už kokį laikotarpį jį daryti, kokio pobūdžio auditą – funkcinį ar finansinį. Kažkokį tikrai, manau darysime“, - sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Daugiau naujienų iš užsienio ir žvilgsnis į jaunimą

Kalbėdama apie LRT produkcijos turinį, LRT vadovė pakartojo jau savo programoje išsakytus uždavinius stiprinti naujienų portalą. Pasak jos, taip pat turėtų plėstis naujienų geografija, kad Lietuvos auditorija gautų daugiau informacijos, žinių tiek apie kaimynines, tiek Vakarų valstybes.

Tarp jos uždavinių - padaryti kuo modernesnį naujienų pateikimą, galvoti apie jauną auditoriją, kaip ją prisitraukti, stiprinti tiriamąją žurnalistiką, ieškant tam formų LRT viduje.

Paklausta apie Seimo komisiją LRT vadovė pakartojo, kad galbūt tai ne pats geriausias būdas vertinti LRT veiklą, bet, pasak jos, jeigu jau taip nuspręsta, tai su ta komisija yra bendradarbiaujama, informacija yra teikiama.

„Aš vertinu geranoriškai. Aš manau, kad visą tą informaciją, kurią reikės tai komisijai pateikti, ją ir reikia pateikti, į klausimus reikia atsakyti, reikia gerbti išrinktus Seimo narius. Man pačiai bus įdomu tas išvadas pamatyti“, - sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Pakeis 10 metų institucijai vadovavusį A. Siaurusevičių

M. Garbačiauskaitė-Budrienė LRT generalinio direktoriaus konkursą laimėjo kovo 20 dieną, įveikusi kitus 11 kandidatų. Ji antrajame balsavimo ture surinko 8 balsus iš 12.

Naujoji vadovė pakeis prieš tai 10 metų LRT vadovavusį Audrių Siaurusevičių.

M. Garbačiauskaitė-Budrienė anksčiau teigė sieksianti LRT atvirumo, skaidrumo bei efektyvumo. Anot jos, negali būti net kalbos, kad tokio dydžio asignavimus iš biudžeto gaunanti organizacija turi kasmet daryti nepriklausomą auditą.

Ji taip pat teigė sieksianti didesnės LRT integracijos internete, nes vis daugiau vartotojų, taip pat ir vyresnių, ten leidžia laiką.