„Kaip ten sveikata, kaip psichologinė būsena ir panašiai – nieko negaliu komentuoti nes nežinau. Sakė, kad yra medikų komanda, apžiūri, vertina, kaip jie ten jaučiasi. 44 dienas išbūti kažkur...“, – LNK žinioms kalbėjo jūrininko R. Navicko sūnus Mindaugas.

Sūnui Mindaugui pavyko pasišnekėti su tėvu, tik pokalbis buvo labai trumpas.

„Skambino numeris iš Nigerijos, susijaudinęs viskas, sakė, kad viskas jam gerai. Sakė – sūnau, ant tavo gimtadienio jau būsiu namie. Mano gimtadienis gegužės 12 dieną. Ketvirtadienį jis parskrenda į Rygą“, – pasakojo vyras.

Jūrininko R. Navicko marti Eglė Navickė teigė, jog vyras taip gaus netikėtą gimtadienio dovaną.

„Kad to streso tiek nebūtų. Ašarą braukiu, faina“, – apie tokią gimtadienio dovaną juokavo jūrininko marti.

Kad iš piratų nagų būtų išplėšti du lietuviai prireikė 6 savaičių. Išlaisvinimo operaciją Lietuva rengė kartu su Interpolu, kitomis tarptautinėmis organizacijomis. Dalyvavo net 8 institucijos – nuo Nacionalinio krizių centro iki Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Generalinės prokuratūros.

„Paprastai vyksta visos derybos per tarpininkus. Tarpininkai žino visas procedūras, veiksmus, turi tam tikrą patirtį. Tai mūsų derybininkai su kuriais teko bendradarbiauti yra tikrai labai patyrę ir atliko puikų darbą“, – LNK kalbėjo Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas.

Tačiau pripažįstama, kad įprastai derybos trunka daugmaž savaitę trumpiau. Kiek išpirkos buvo sumokėta piratams – nėra atskleidžiama.

„Kas kelis metus mes tokias situacijas ir turime. Čia, aišku, visuomet norėtųsi, kad ir pačios įgulos, laivybos kompanijos laikytųsi savo saugumo procedūrų galbūt griežčiau, nei buvo šiuo atveju. Nes yra tam tikros instrukcijos, kuomet ekipažas turi būti informuotas, kad reikia turėti saugos kambarius, juose užsidaryti, būti juose tam tikrą laiką, išeiti į ryšį su kompanija.

Tai, čia, aišku, mes nežinome visų procesinių dalykų, kaip ten vyko“, – teigė Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas.

Su Liberijos vėliava plaukianti danų tanklaivį, kuriame dirbo ir lietuviai, piratai užpuolė netoli Kongo Respublikos krantų. Kaip tai buvo padaryta parodė laivo vaizdo kameros.

„Į laivą įlipo gal 4–5 vyrai su automatais. Kaip jie ten atrodė, ar buvo su kaukėmis, ar be jų – šių detalių nežinau. Bet maždaug porą minučių buvo vaizdo įrašas ir vėliau viskas dingo“, – pasakojo jūrininko Rimanto sūnus Mindaugas.

Įkaitais iš pradžių buvo paimti 16 įgulos narių. Pasak jūrininko sūnaus Mindaugo, laivą, kuriame dirbo tėvas pavyko rasti tik po 5 dienų.

„Kadangi turbūt piratai irgi yra apsukrūs, pamatė, kad surado, paėmė 6 žmones su savimi ir tada į savo katerį. Tada ir buvo liūdniausios, įtempčiausios dienos, kai nieko nežinai, kaip ten yra“, – pasakojo vyras.

Belaisviais tarp kitų tapo ir du 65 ir 28 metų lietuviai. Vyresnio artimieji sako, kad šis reisas vyriausiojo elektromechaniku dirbusiam klaipėdiečiui turėjo būti paskutinis.

„Kovo 13 dieną jis oficialiai išėjo į pensiją. Ir dabar jau turės į pensiją išėjęs gerą istoriją. Taip, planas buvo toks, kad dar išeina į paskutinį reisą. Tik tiek, kad jis užsitęsė“, – kalbėjo jūrininko sūnus Mindaugas.

Sūnus jau planuoja važiuoti į Rygą pasitikti tėvo ir ką vežtis sutiktuvėms dabar svarsto.

„Ką jis labiausiai mėgsta, tai pas save prie namo atsisėsti, užsidegti cigaretę ir kavos atsigerti. Tai nežinau, ar kava jį ten vaišino. Bet kavos skaniai atsigerti, ramiai pabūti“, – sakė jis.

Į piratų rankas lietuviai jūrininkai yra patekę ir anksčiau. Skaudžiausiai nuo jų daugiau nei prieš du dešimtmečius nukentėjo motorlaivio „Algirdas“ įgula. Jūrininkai buvo sumušti, vienas, bandęs bėgti, peršautas, o laivas apiplėštas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: