„Tokių išskirtinumų mes iš savo praktikos nematome. Kiekviena istorija yra unikali. Aišku, kiekvienas iš tėvų tą krizę išgyvena labai skirtingai, bet kai vaikas dingsta, tai yra nepamatuojamas skausmas.

Mes negalime sakyti, kad ši istorija yra unikali, išsiskiria iš kitų“, – LNK apie šią istoriją sakė Dingusių žmonių šeimų paramos centro socialinė darbuotoja Arūnė Bernatonytė.

LNK pašnekovė A. Bernatonytė teigė, jog yra ganėtinai didelis skirtumas – kiek vaikų registruojama dingusiais ir kiek asmenų dėl to kreipiasi į karštąją pagalbos liniją.

„Nes jeigu registruoja 2022 metais 1938 dingę vaikai, tai šiais metais į karštąją pagalbą kreipėsi tik 96 asmenys. Ne visi skambino, tikriausiai trūksta sklaidos. Ne vien organizacija gali pasiekti žmones, geriausia, kai žmonės dalijasi tarpusavyje. Vienas perduoda kitam, dalinasi socialiniuose tinkluose.

Žinoma, dabar, kai dingo Mykolas, pastebime, kad ta sklaida padidėjo. Žmonės dalijasi, kad kiekvienas iš tėvų turėtų žinoti“, – kalbėjo ji.

Statistikoje atsispindi ir galimi pasikartojantys vaikų dingimo atvejai, kalbėjo Dingusių žmonių šeimų paramos centro socialinė darbuotoja.

„Galbūt vienas vaikas pabėgo iš namų ir penkis kartus, jie visi buvo registruojami, į visus atvejus yra reaguojama“, – teigė A. Bernatonytė.

LNK eteryje ji priminė, jog dingus asmeniui pirmiausia reikia kreiptis į policiją.

„Jeigu dingsta vaikas, žmonės iš karto gali skambinti 116000 ir iš karto į skambutį atsiliepia 112 operatoriai. Šis atvejis yra registruojamas ir tik vėliau, jei asmuo nori, jis yra sujungiamas su šios linijos operatoriais atvejo vadybai – emocinei paramai, psichologinei pagalbai“, – pasakojo ji.

Dingusių žmonių šeimų paramos centro socialinė darbuotoja A. Bernatonytė taip pat teigė, jog viešumas tokiose situacijose yra itin svarbus, itin padeda ir dalijimasis dingusio asmens nuotraukomis.

„Tarkime, kad būtų daryta kuo vėliausiu laiku, kad būtų kuo lengviau atpažinti žmogų. Pavyzdžiui, kai dingo Mykolas, buvo pasidalintos ir drabužių nuotraukos, kaip jis buvo apsirengęs. Tai irgi yra labai svarbu“, – kalbėjo LNK pašnekovė.

Dingusių žmonių šeimų paramos centro socialinė darbuotoja A. Bernatonytė teigė, jog didžioji dalis registruotų vaikų dingimų nesibaigia tragiškai.

„Didžioji dalis yra vaikų, kurie nusprendė pabėgti iš namų. Tai gali būti labai įvairūs atvejai“, – aiškino ji.

Visą LNK pokalbį su Dingusių žmonių šeimų paramos centro socialinė darbuotoja žiūrėkite čia: