Ragina paskubėti

Prezidentūra ragina Vyriausybę kuo greičiau rasti bei pateikti naujo švietimo, mokslo ir sporto ministro kandidatūrą.

Šalies vadovo Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas antradienį Žinių radijo eteryje tikino, kad švietimo bendruomenė neturėtų likti be vadovo vien todėl, kad, pasak jo, vyksta tam tikros vidinės politikų tarpusavio trintys.

„Yra atsakomybė. Mes kalbame apie vaikus, apie mokytojus, apie dėstytojus, apie studentus. Šiuo atveju nesiūlyti ministro, nesiūlyti geriausio ministro, nesiūlyti idėjų... Valstybės ateitis yra paremta švietimu. Prarasti metus – vėliau tai bus labai skausminga, taip negalima“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė F. Jansonas.

„Visa švietimo bendruomenė – kas jie, našlaičiai? Kodėl jie turi būti palikti be ministro tik todėl, kad kažkas ant kažko supyko arba dar kažkas įvyko? Taip negali būti“, – dėstė jis.

Jurgita Šiugždinienė

F. Jansonas taip pat kalbėjo, jog norėtųsi, kad, sužinojus eilinius matematikos brandos egzaminų rezultatus, apie tai kalbėtų švietimo, o ne teisingumo ministrė, kuri dabar laikinai eina pareigas.

Pavyzdžiui, pernai matematikos brandos egzaminų rezultatai buvo paskelbti liepos 12 dieną. Iki šios teorinės datos beliko vos mėnuo.

Ketvirtadienio rytą LRT radijui premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog naujo kandidato ieško ir jis turėtų būti pateiktas netrukus, greičiausiai jau kitą savaitę.

Nausėda žada aukštus reikalavimus, aiškėja pavardės

„Aukšti profesionalumo, etikos standartai. Tikiuosi, kad Lietuva didelė ir tokių žmonių mes galime surasti“, – apie būsimam kandidatui į ministrus keliamus reikalavimus kalbėjo prezidentas G. Nausėda.

LNK žinios skelbia, kad labai toli naujojo ministro gali būti ir neieškoma. Svarstymuose minimi dabartiniai viceministrai: Ramūnas Skaudžius ir Gintautas Jakštas. Ir prezidentas užsimena – Vyriausybei liko dirbti daugiau nei metai, o naujas ministras nebeturės laiko įsivažiuoti.

„Reikės atsižvelgti į tai, kad iki kadencijos pabaigos liko labai nedaug laiko. Tai ministrui tikrai jau nebus laiko mokytis“, – tikino šalies vadovas.

Ketvirtadienio rytą premjerė I. Šimonytė tiesiogiai atsakyti į klausimą, ar naujasis kandidatas bus dabartinis švietimo, mokslo ir sporto viceministras, nenorėjo. Prašė netempti jos už liežuvio.

Dabartinis viceministras R. Skaudžius sako, kad svarstytų pasiūlymą tapti ministru.

„Šiuo metu nesu sulaukęs tokio pasiūlymo. Jeigu toks būtų, tada ir svarstyčiau“, – LNK žinioms sakė jis.

Švietimo ir mokslo profsąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas pastebėjo, kad, vertinant įtampas tarp prezidento ir Vyriauysbės, patvirtinti ministrą ne iš dabartinės sistemos būtų sudėtinga.

„Ar ieškos naujo žmogaus iš šalies... Tada, manyčiau, tikrai turėtų būti ilgi debatai, bet jeigu rinks iš esamos buvusios ministrės komandos, pavyzdžiui, vieną iš viceministrų, gal tada ir nebus ilgų debatų, ir ministras greitai bus paskirtas“, – svarstė E. Milešinas.

Suteikia įrankį Nausėdai

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas Delfi anksčiau sakė, jog prezidento G. Nausėdos vaidmuo bus itin svarbus.

„Reikės švietimo, mokslo ir sporto ministrą naują parinkti. Čia G. Nausėda gali labai pažaisti. Nes be jo parašo joks žmogus negali užimti ministro posto. Čia gali būti šiek tiek žaidimo. <...> Jam yra galimybė parodyti save, įgnybti šiek tiek Tėvynės sąjungai, nes tai jų ministro postas. Ieškos iš savo partijos žmogaus manau. Aš jau patarčiau labai nežaisti, nes gali priešingą reakciją sukelti. Bet čia jau yra jo pasirinkimas“, – tikino V. Dumbliauskas.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė

MRU politologas V. Dumbliauskas sutiko, jog šios istorijos prezidentas pamiršti neleis.

„Dar panaudos tai. Nes tai buvo kvailystė. Ir tos kvailystės nepanaudoti siekiant įgnybti Tėvynės sąjungai, siekiant tuo pačiu patikti savo elektoratui... Visą laiką laikausi tos nuomonės, kad G. Nausėda turi patikti savo elektoratui, o tam elektoratui labai nepatinka Tėvynės sąjunga. Ir jis visą savo kadenciją stengėsi įgnybti“, – konstatavo politologas V. Dumbliauskas.

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius savo ruožtu tikino, jog G. Nausėdos ir jo komandos galimas žaidimas dėl naujojo švietimo, mokslo ir sporto ministro kandidatūros priklausys nuo pasiūlyto žmogaus.

„Manau, kad tikrai viskas priklauso nuo kandidato. Jeigu kandidatas yra geras, palaikomas mokytojų, švietimo sistemos – tai jam per daug priekaištauti gali būti sunku. <...>

Reikia prisiminti, kaip Vyriausybė buvo sudaroma, kaip pyko I. Šimonytė ir kiti, kad G. Nausėda neva taip negreitai tuos kandidatus tvirtino.

Bet jeigu kandidatas tinkamas, tai bus labai sunku paaiškinti, kodėl jis atmetamas“, – kalbėjo K. Girnius.

Politikos apžvalgininko nuomone, svarbiausias vaidmuo yra būtent I. Šimonytės rankose.

„Ir jeigu kandidatas yra tinkamas, jis bus priimtas. Bet manau, kad ji turi truputį skubėti, nes sportininkai ir kiti yra labai nepatenkinti, nes dabartinė ministrė su jais nesusitinka ir galbūt tam reikalui per daug dėmesio neskiria“, – įžvalgomis su Delfi dalijosi politikos apžvalgininkas K. Girnius.

Koalicijos partnerės: tai konservatorių postas

Vyriausybės sudarymo procese švietimo, mokslo ir sporto ministro postas buvo patikėtas TS–LKD, todėl ministre ir tapo konservatorė J. Šiugždinienė. Tad kol kas išlieka atviras klausimas, ar šią ministeriją konservatoriai gali patikėti koalicijos partneriams.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė Delfi teigė, jog bendras visų tikslas būtų, kad rugsėjį ministerija dirbtų be abejonių dėl naujojo jos vadovo.

„Kad rugsėjį žmonės žinotų, kokios yra programos, ministerija būtų pasiruošusi naujiems mokslo metams. Tai jeigu aukštesnis tikslas bus visų valdžios grandžių laikomas prioritetu, tai tikiuosi, kad tos intrigos neužgoš to.

Nes su visa pagarba visiems, savo asmenines idėjas, ambicijas, emocijas reikia atidėti. Todėl, kad šiandien jau turime birželio mėnesį, o mokslo metai yra rugsėjį. Viskas vyksta labai greitai“, – tikino Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė.

Ji teigė, jog jos vadovaujamai partijai švietimas yra prioritetinė sritis.

„Jeigu taip nutiktų, kad koalicijos partneriai norės daugiau tų valdymo sričių atiduoti, mes tikrai svarstytume. Aišku, turėtume sąlygų, tai turėtų būti ir komandos pokyčiai, gal kai kurie ir programos pokyčiai.

Kita vertus, suprantame, kad labai nedaug ir to laiko liko. Per metus laiko daug naujų dalykų gali nepavykti padaryti, daugiau darbus užbaiginėti. Bet kol kas tokio pasiūlymo nėra“, – Delfi kalbėjo A. Armonaitė.

Politikė pabrėžė, jog Laisvės partija rastų net ne vieną kandidatą į ministrus, jeigu to prireiktų.

„Bet apie tai kol kas mes nekalbame. Šis portfelis priklauso Tėvynės sąjungai. Ewelina Dobrowolska tik laikinai pavaduoja“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Kitos valdančiojoje koalicijoje veikiančios partijos Liberalų sąjūdžio vadovė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen Delfi perdavė lakonišką komentarą apie šią situaciją.

„Šis ministro postas priklauso konservatoriams, tikiu, kad jie šį klausimą netrukus ir išspręs, su prezidentūra – taip pat“, – teigia Seimo vadovė V. Čmilytė–Nielsen.

Primename, kad Laisvės partijos atstovė E. Dobrowolska buvo paskirta laikinai eiti švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigas po to, kai premjerė I. Šimonytė patvirtino buvusios ministrės J. Šiugždinienės atsistatydinimo prašymą.

J. Šiugždinienė pasitraukė iš ministrės pareigų dėl pasirodžiusios informacijos, jog ji, dirbdama Kauno miesto savivaldybėje, per 20 mėnesių gavo beveik 14 tūkst. eurų išmokų, kurių pagrįsti negalėjo.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)