„Streiko veiksmus šiek tiek silpniname ir pereiname prie diskusijų su Seimo nariais. (...) Streikas nenutraukiamas“, – susitikime su profsąjungos nariais sakė streikuojančių mokytojų lyderis Andrius Navickas.

„Reikia prijungti ir mokyklas, kurios šiomis dienomis stoja į mūsų organizaciją ir jau tada grįžti į streiką su didesne banga“, – kalbėjo jis.

A. Navickas tikisi, kad lapkričio pabaigoje prie aktyviosios streiko fazės prisijungs dvigubai daugiau mokytojų.

„Mes tikimės, kad ta streiko banga bus dvigubai didesnė. Jeigu dabar streikavo apie 180 ugdymo įstaigų, tai mes tikimės, kad bus bent 360 mokyklų. Mes ir įsivaizduotume, kad tai būtų tas cunamis – jeigu mokytojai išdrįstų ir dviguba jėga prisijungtų prie streiko jau nuo lapkričio 22 dienos“, – žurnalistams komentavo švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderis.

Grįžimas prie streiko lapkričio pabaigoje yra grindžiamas tuo, jog tuo metu Seime bus pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas. Tikimasi, kad parlamentarai išgirs profesinės sąjungos prašymą kitais metais didinti mokytojų atlyginimus ne 21, o 30 procentų.

„Orientuojamės į tas datas, nes tada ten bus svarstomas biudžetas“, – teigė A. Navickas, pridurdamas, kad į streiką bus grįžtama anksčiau, jei Vyriausybė ar Seimas priims palankius sprendimus iki lapkričio pabaigos.

„Mes stebėsime ir Seimo, ir Vyriausybės sprendimus, gal išvis nereiktų – labai džiaugtumėmės. bet jeigu reikėtų ankstinti, mes būsime lankstūs irgi pasiruošę, stebėsime, vertinsime situaciją“, – sakė A. Navickas.

Vis dėlto, jis pabrėžė, kad jei yra mokytojų, kurie nenori daryti pertraukos, jie gali toliau streikuoti.

„Šitas sprendimas yra visiems lankstus. Tie, kas nori streikuoti, gali ir streikuoti toliau, streikas nėra nutrauktas. Jeigu kolegos norės, mes tikrai jiems nedrausime. Čia kiekvienas individualiai galės priimti sprendimą“, – akcentavo A. Navickas.

„Visgi manome, kad streiką atnaujinti geriau vieningai, nes dabar įstojusios mokyklos negali prisijungti, o yra kurios pavargo ir pasitraukė“, – sprendimą švelninti streiką gynė profsąjungos pirmininkas.

Gruodžio 5 dieną, kai Seime bus prieita prie kitų metų valstybės biudžeto tvirtinimo, švietimo darbuotojų profesinės sąjungos nariai planuoja mitinguoti.

„Gruodžio 5 dieną planuojame mitinguoti – planuojame prie Seimo organizuoti mitingą. Kaip jis vyktų, dar scenarijus neparašytas“, – sakė A. Navickas.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, ketvirtadienį Lietuvoje streikuoja 1,6 tūkst. ugdymo įstaigų darbuotojų, iš jų – 1,4 tūkst. mokytojų.

ELTA primena, kad A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga dar prieš pradedama streiką pareikalavo šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų, o kitais metais – dar 30 proc. Iš viso reikalauta darbo užmokestį didinti 56 procentais.

Visgi, jau streiko metu vykusiose derybose profesinės sąjungos atstovai nusileido iki siūlymo didinti pedagogų atlygį 46 procentais.

Galiausiai streikuojantys mokytojai pasiūlė Vyriausybei derėtis dėl atlyginimų didinimo 30 proc. – po 15 proc. nuo kitų metų sausio ir rugsėjo.

Derybų metu Švietimo ministerijos dar rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., nesikeitė. Todėl sutarimas dėl šio profsąjungos reikalavimo nebuvo rastas.

Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse bei mokytojų darbo krūvį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)