„Šiandienos Vyriausybės uždavinys yra planuojant projektus, kuriuos teiksime drauge su biudžetu, užtikrinančius gyventojų namų ūkių pajamų augimą, pasirūpinti tuo, kad kainų augimo įtaka namų ūkio pajamoms būtų minimali. Šiuo požiūriu daug diskutavome ir su Energetikos ministerija, laukiame jų sprendimų. Šalia projektų, kurie jau yra žinomi ir bus teikiami rudens sesijoje, užtikrinantys 2022 metų pajamų augimą, papildomai plėsime ir galimybes gauti šildymo kompensacijas“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams kalbėjo ministrė.

Pasak M. Navickienės, šiandien kiekvienas žmogus gali kreiptis kompensacijos dėl šildymo į savivaldybę.

„Svarbu yra tai, kad karantino ir ekstremalios situacijos metu skiriant šildymo kompensaciją nėra vertinamas žmonių turtas, anksčiau jis būdavo vertinamas (...), todėl į savivaldybes tikrai gali kreiptis visi žmonės, jeigu mano, kad kompensacija jiems priklauso arba jeigu buvo nesuteikta dėl to, kad turtas viršijo ir darė įtaką sprendimo priėmimui“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.
Pasak M. Navickienės, taip pat nuspręsta keisti Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems įstatymą ir padidinti valstybės remiamų pajamų dydį skaičiuojant galimybes gauti kompensaciją.

Dabar galiojanti tvarka yra ta, jog gyvenant vienam žmogui iš pajamų yra išskaičiuojama 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio, jeigu gyvena grupė asmenų – 1 VRP. Ministrės teigimu, pagal naują tvarką bendrai gyvenantiems asmenims kiekvienam būtų nustatytas 2 VRP dydis, o jei gyvena vienas žmogus – 3 VRP.

„Pavyzdžiui, jeigu gyvena vienas asmuo ir uždirba 600 eurų „į rankas“, tai iš jo pajamų būtų išskaičiuoti 3 valstybės remiami pajamų dydžiai, tai sudarytų 384 eurus. Iš likusios pajamų sumos šildymo sąskaita negalėtų viršyti 10 proc. Visa kita kaina turėtų būti kompensuojama valstybės. Manome, kad šiuo sprendimu iki dviejų VRP šeimos ūkiams ir iki trijų VRP vienam gyvenančiam asmeniui paramą gaus apie 15 tūkst. gavėjų daugiau“, – komentavo M. Navickienė.

Ministrės teigimu, VRP padidinimas turėtų kainuoti apie 12 mln. eurų, tačiau papildomas savivaldybėms pažadėtas kompensacijos dydis dėl kainų kėlimo bendrai siektų apie 15 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)