„Manau, kad šitie algų kėlimai tikrai neišspręs uždavinių, kuriuos išsikėlėme. Tada reikia susitarti, kada bus kiti algų kėlimai, turi būti ilgalaikė strategija. Tikrai didinimai turėtų būti ženkliai didesni, negu dabar siūlomi ir mes tvirtai laikysimės tos pozicijos, kad užtikrinti tų uždavinių įgyvendinimą“, – penktadienį po susitikimo su švietimo ministru ir kitomis pedagogų profsąjungomis kalbėjo A. Navickas.

„Tikrai netenkina ir tikrai nekeis mūsų sprendimo“, – į klausimą, ar, išgirdusi pasiūlymus, profsąjunga ketina keisti planus dėl streiko, atsakė jis.

A. Navickas džiaugėsi, kad jo vadovaujama profesinė sąjunga priėmė sprendimą skelbti streiką. Tai, pasak jo, padėjo derybose su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

„Mes vertinsime siūlymą, mes iki šiol nuolat girdėjome, kad atlyginimų apskritai neįmanoma didinti, netgi nuo šių metų rugsėjo. (...) Mes girdėjome, kad mažinti klasių nereikia ir neįmanoma. (...) Mes suprantame, kad priėmėme labai teisingą sprendimą dėl streiko skelbimo, jis padeda derybose, sprendžia daug problemų“, – žurnalistams sakė švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas.

A. Navickas, kartu su profsąjungos nariais, ministerijos pasiūlymus apsvarstys pirmadienį.

E. Milešinas: svarstysime pasiūlymus pirmadienį

Streiko galimybę taip pat svarstančios profsąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas teigė atidžiau svarstysiantis ministerijos pateiktus pasiūlymus pirmadienį vyksiančiame tarybos posėdyje.

„Mūsų reikalavimai taipogi aukštesni, negu buvo pasiūlyta. Tai, ką ministras šiandien pasiūlė, paprašėme, kad būtų patikslintos formuluotės ir pirmadienį tarybos posėdyje svarstysime“, – sakė E. Milešinas.

Su mokytojų profesinių sąjungų vadovais susitikęs švietimo ministras G. Jakštas penktadienį pateikė patobulintą pasiūlymą – ateinančiais metais pedagogų darbo užmokestį padidinti 21 proc., o nuo sausio atlyginimus kelti 10 proc.

Ministras G. Jakštas su streiką planuojančiais pedagogų profsąjungų vadovais buvo susitikęs ir antradienį. Vis dėlto, jo pasiūlymas kitais metais mokytojų darbo užmokestį didinti 20,5 proc. nesulaukė palaikymo.

Paaiškino, kodėl perkėlė mokytojų mitingą

A. Navicko teigimu, su Vilniaus miesto savivaldybe nuspręsta perkelti planuojamus pedagogų mitingus prie Vyriausybės dėl geresnių techninių galimybių. Pasak jo, Vinco Kudirkos aikštėje organizuoti mitingą yra saugiau nei prie Seimo ar Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM).

„Derinant detales iškilo klausimas dėl apšvietimo, būti naktį prie Seimo yra sudėtinga, ten nepakankamas apšvietimas. Taip pat užtikrinti tiek mokytojų, tiek mokinių tvarką ir saugumą būtų sudėtinga“, – planuojamo mitingo vietos pakeitimą penktadienį komentavo A. Navickas.

„Kudirkos aikštė yra puikiai apšviesta ir sutarėme, kad ten būtų geriausias, optimaliausias sprendimas organizuoti tą mitingą ir piketą“, – pridūrė profsąjungos vadovas.

Pasak A. Navicko, rugsėjo 29-ąją prasidėjus tikrajam streikui mokytojai ir mokiniai iš savo mokyklų žygiuos į Vilnių prie Vyriausybės. Vinco Kudirkos aikštėje bus organizuojamos įvairios diskusijos, taip pat bus vedamos pamokos palaikyti pedagogus atvykusiems mokiniams.

„Mokytojai ir mokiniai iš savo mokyklų keliaus į Vilnių, vieta šiek tiek keičiasi – prie Vyriausybės. Eisena bus vykdoma laikantis kelių eismo taisyklių, tikrai žmonės eis netrikdydami eismo“, – pasakojo streiko ir mitingo planus profsąjungos pirmininkas.

„Atvykę prie Vyriausybės organizuosime įvairias diskusijas, kviesime ekspertus. (...) Jeigu kalbama, kad nukentės mokiniai, tikrai mes atvykusiems mokiniams organizuosime pilietiškumo ir įvairių dalykinių pamokų, kad mokiniai gautų kuo daugiau kompetencijų“, – pažymėjo A. Navickas.

Jis neatmeta galimybės, kad streikuojantys mokytojai prie Vyriausybės nakvos.

„Aptarėme, kad galės bus statomos palapinės ir ten tikrai bus tie, kurie neturės galimybės kur grįžti ir nakvoti, ypač iš toliau atvykę. Manome, kad gali būti ir nakvojama, ir įvairūs kiti variantai“, – sakė A. Navickas.

„Pati renginio, kuris truks apie mėnesį, programa dabar bus dėliojama ir paskelbsime, kai turėsime galutinį variantą“, – pridūrė profsąjungos vadovas.

Anot jo, mokytojai jau gali registruotis į planuojamą mitingą. Vis dėlto, pirmųjų duomenų A. Navickas neatskleidė.

„Mes tik vakar ar užvakar paskelbėme registraciją, registracija vyksta, ten pirminiai duomenys, tai nevertinsiu. O kai tik žinosime tikslų dalyvių skaičių, mes tikrai jį paskelbsime“, – teigė švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas.

„Pirminiai duomenys – mokytojai ir mokiniai registruojasi. Negalime tikrai vertinti, tai tik pradžia registracijos, nežinome, ar tai išaugs į šimtus ar tūkstančius. Nėra ir pagrindinis tikslas, kad eitų visi mokytojai ar mokiniai“, – pabrėžė A. Navickas.

Vilniaus miesto savivaldybė penktadienį pranešė, kad kol kas neišdavė leidimo organizuoti piketus švietimo darbuotojų profesinei sąjungai. Visgi, susitikimo su savivaldybės atstovais metu, patikslintos detalės ir mitingo vieta perkelta prie Vyriausybės. Todėl profsąjungos paprašyta atnaujinti teiktą kreipimąsi.

„Susitikimo su Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovais metu suderintos planuojamų mitingų detalės. Sutarta, kad mitingai vyktų V. Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės rūmų kasdien nuo rugsėjo 29 d. iki spalio 28 d. Juose galės dalyvauti iki 2000 žmonių“, – Eltai perduotame komentare pranešė savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

„Kadangi nuo pirminio pranešimo apie planuojamus mitingus keitėsi įvairios detalės, leidimas kol kas neišduotas – sutarta, kad profesinė sąjunga atsiųs savivaldybės administracijai patikslintą pranešimą su sutartomis sąlygomis, kuris bus iškart patvirtintas, išduodant leidimą organizuoti mitingus“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę dėl leidimų piketuoti prie Seimo ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM). Šią savaitę buvo derinamasi dėl planuojamų mitingų detalių.

Nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) rugsėjo 15 d. jau dalyvavo įspėjamajame streike, o nuo rugsėjo 29 d. praneša planuojantys tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.