„Labai nerimtai tai skamba iš rimto žmogaus. Niekaip nesuprantu, kurie reikalavimai yra neįgyvendinami. Juk premjerė dalyvavo ir nacionalinio susitarimo dėl švietimo politikos pasirašyme, tada buvo sutarta dėl darbo užmokesčio didinimo iki 130 proc. Tai mūsų reikalavimai tik to ir prašo“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo A. Navickas.

„Jeigu kalbėti dėl klasių dydžio, tai pati premjerė juk vedė Tėvynės sąjungą į rinkimus, kurie buvo įsirašę mūsų reikalavimą dėl klasių mažinimo. Tai visada viskas buvo realu“, – į antradienį ryte I. Šimonytės išsakytą kritiką reagavo LŠDPS pirmininkas.

A. Navicko nuomone, Vyriausybė bando išsisukti nuo kadencijos pradžioje duotų pažadų.

„Dabar kai mes, baigiantis kadencijai, pareikalavome įgyvendinti uždavinius, sakyti, kad tos užduotys per sunkios... Tai čia galima ir su mokiniu palyginti, kai jis prieš egzaminą prašo palengvinti užduotis, bet 3 metus nieko nesimokė“, – sakė profsąjungos pirmininkas.

Jis paragino ministrę pirmininkę dar kartą susipažinti su profsąjungos keliamais reikalavimais ir į juos įsigilinti.

„Visgi, siūlyčiau premjerei ne formuoti čia kažkokios komunikacinės ar derybinės pozicijos, tiesiog nusiraminti, susipažinti su reikalavimais, į juos įsigilinti“, – kalbėjo A. Navickas.

„Ministras turbūt manė panašiai, bet kai mes išaiškinome, kad mes siekiame mokinių skaičiaus klasėse mažinimo ilgalaikėje perspektyvoje, tai nebeatrodo nerealu“, – pridūrė LŠDPS pirmininkas.

Antradienį ministrė pirmininkė I. Šimonytė streiką planuojančios profesinės sąjungos keliamus reikalavimus pavadino nerealistiniais. Premjerė pabrėžė, kad nėra galimybių įgyvendinti reikalavimo dar šiais metais padidinti atlyginimus.

Ji tikino, kad Vyriausybė vykdo su streiką planuojančia švietimo darbuotojų profesine sąjunga pasirašytą sutartį. Anot I. Šimonytės, sutarties vykdymas kvestionuojamas dėl pastaraisiais metais įvykusių ekonominių nuosmukių, kurie palietė ne tik mokytojus.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) praėjusį antradienį nusprendė, kad rugsėjo 15 d. skelbia įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

Be to, pedagogai pranešė, jog oficialiai traukiasi iš kolektyvinių derybų su ŠMSM.

Profsąjungos nariai penktadienį kreipėsi į Lietuvos parlamentines partijas, kviesdami susitikti ir ieškoti būdų, kaip siekti kokybiškų pokyčių švietimo sistemoje ir imtis veiksmų.

LŠDPS yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudarytose klasėse nuo 2024 rugsėjo 1 d. Taip pat profsąjunga siūlo numatyti kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais ir apmokėjimo tvarką, mokytojo etatu laikyti darbo normą, kai nustatoma iki 18 savaitinių kontaktinių valandų.

LŠDPS reikalauja ir numatyti nuoseklų darbuotojų darbo užmokesčio didinimą. Kiti į derybas įtraukti reikalavimai apima kanceliarinių, transporto ir sveikatos draudimo išlaidų kompensavimą, darbo krūvio, kvalifikacijos kėlimo, atostogų ir kitus klausimus.