P. Mačiulis įraše feisbuke taip pat paskelbė, kad būdamas Kauno miesto tarybos nariu per dvi kadencijas veiklai išleido beveik 31,2 tūkst. eurų.

„Taip, aš irgi buvau Kauno miesto tarybos narys. Dvi kadencijas: nuo 2011 m. balandžio iki 2018 m. rugsėjo. Deja, nei pačių ataskaitų, nei išlaidas pagrindžiančių kvitų aš neturiu, jų nekaupiau ir nesaugojau. Kodėl? Tiesiog to nereikalavo savivaldybėje galiojanti tvarka“, – ketvirtadienį feisbuke rašo jis.

P. Mačiulis prisipažįsta, kad žiūrėdamas iš šios dienos taško supranta, jog tai yra blogai. Ir dėl to, kad nerinko dokumentų, ir dėl to, kad būdamas vienas iš savivaldybės vadovų neinicijavo šios tvarkos pakeitimų.

„Dėl to nuoširdžiai apgailestauju, – sako jis. – Ir nors nesijaučiu nusižengęs ar padaręs kažką netinkamo, tačiau puikiai suprantu, kad tokiomis aplinkybėmis mano darbas Prezidentūroje gali sukelti įvairių interpretacijų ir neigiamų reakcijų.

Todėl siekdamas neapsunkinti valstybės vadovo ir Prezidento institucijos veiklos, šiandien (nors sprendimą priėmiau anksčiau, laukiau, kol Prezidentas grįš iš vizito Islandijoje) pateikiau prašymą atleisti mane iš vyriausiojo patarėjo pareigų. Prezidentas pažadėjo sprendimą priimti artimiausiu metu“.

P. Mačiulis toliau rašo, kad paprašė savivaldybės administracijos atsiųsti jam jo paties teiktas ataskaitas už veiklai panaudotas lėšas.

Patarėjas teigia buvęs informuotas, kad ataskaitų už laikotarpį nuo 2011 m. balandžio iki 2012 m. rugsėjo savivaldybė neturi, nes yra pasibaigęs 10 metų jų saugojimo terminas.

Taigi, jis rašo galintis paviešinti informaciją tik nuo 2012 m. spalio. Pirmoje kadencijoje iki 2014 metų ataskaitos buvo teikiamos už 6 mėnesius, iki 2015 metų ataskaitose sumos įvardintos litais.

„Kad būtų lengviau palyginti mano dviejų kadencijų miesto taryboje ataskaitų duomenis, žemiau pateikiamos sumos nurodytos eurais“, – rašo jis.

Pagal savivaldybės pateiktą informaciją per dvi kadencijas (nuo 2012 m. spalio iki 2018 m. rugsėjo, viso 72 mėnesiai) man buvo išmokėta – 31 199,72 Eur:
• Kanceliarijos išlaidų vidurkis per mėnesį – 14,43 Eur (Viso 1038,73 Eur)
• Pašto išlaidų vidurkis per mėnesį – 61,38 Eur (Viso 4419,22 Eur)
• Telefono išlaidų vidurkis per mėnesį – 22,39 Eur (Viso 1612,44 Eur)
• Interneto ryšio išlaidų vidurkis per mėnesį – 21,76 Eur (Viso 1566,63 Eur)
• Transporto paslaugų išlaidų vidurkis per mėnesį – 313,37 Eur (Viso 22562,70 Eur)

Bendras tarybos nario veiklos išlaidų vidurkis per mėnesį – 433,33 Eur.

Feisbuke P. Mačiulis pasidalijo lentele, kurioje nurodyta, kam konkrečiai buvo leidžiamos lėšos. Jis atkreipė dėmesį, kad transporto paslaugos yra ne tik kuras, bet ir automobilio draudimas, remontas. Tuo metu į pašto išlaidas įtrauktas veiklos ataskaitų, informacinių lankstinukų, sveikinimų, kvietimų į susitikimus ir renginius platinimas. Prie telefono išlaidų įtrauktas mobilus ryšys, telefono mėnesinis pirkimo mokestis, automobilio parkavimo mokestis.

Prašymą tenkino

Ketvirtadienio vakarą prezidentas G. Nausėda feisbuke pranešė, kad pareiškimą pasirašė.

„Šiandien pasirašiau savo vyriausiojo patarėjo Povilo Mačiulio atsistatydinimo pareiškimą.

Atsistatydindamas iš pareigų Povilas aukštai iškėlė politinės kultūros kartelę. Susiklosčiusioje situacijoje bet kokie šešėliai, įrodymų trūkumai keltų problemų dirbant“, – rašė šalies vadovas socialiniame tinkle.

G. Nausėda teigė, jog į skandalą patekusiems politikams bus labai sunku įrodyti savo sąžiningumą.

„Juk politikų atsakomybės ribos yra didesnės nei kitų žmonių. Nekaltumo prezumpcija yra kertinis teisinės valstybės principas, bet politikų standartas yra kitoks – atsiradus abejonėms, jie turi įrodyti savo nekaltumą. Savivaldybių tarybų narių išlaidų kompensavimo sistema buvo tikrai ydinga, į šį skandalą įtrauktiems politikams bus labai sudėtinga įrodyti savo sąžiningumą. Povilo atsistatydinimas – vakarietiško politikų elgesio tokioje situacijoje pavyzdys. Gerbiu šį jo sprendimą.

Jei Povilo poelgis paskatins kitus politikus iš naujo įvertinti situaciją ir asmeniškai prisidėti prie politinės kultūros Lietuvoje keitimo, išvengsime žmonių nepasitikėjimo ne tik atskirais ministrais ar Vyriausybe, bet ir visa demokratine politine sistema.

Sudėtingoje geopolitinėje situacijoje valstybei šis piliečių pasitikėjimas yra kaip niekada svarbus“, – teigė šalies vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)