„Jeigu kalbėtume apie mokytojų atlyginimus, tai tikrai tos erdvės, akivaizdu, ir to kompromiso buvo galima ieškoti ir jį surasti. Vakar Vyriausybė priėmė sprendimą, kokiems paskutiniams pasiūlymams pritaria, ir matėme, kad buvo pritarta tik valdančiųjų atstovų pasiūlymams. Tarp šių pasiūlymų mokytojų atlyginimų didinimo nėra, ir tikrai labai gaila, nes jau šiandien beveik akivaizdu, ir labiausiai tikėtina, kad tas užsibrėžtas rodiklis – 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio – nebus pasiektas“, – „Žinių radijui“ antradienį ryte kalbėjo prezidento patarėja I. Segalovičienė.

Pasak jos, apie galimas biudžeto korekcijas kitais metais kalbantys valdantieji sudaro įspūdį, kad jie neplanuoja pasiekti nacionaliniame susitarime numatyto tikslo mokytojų atlygį didinti iki 130 proc. VDU. I. Segalovičienė mano, kad šiuo metu neskirdami finansavimo valdantieji planuoja „būti geri ir dosnūs prieš rudens rinkimus“.

„Žadama, kad jei bus poreikis, atversime biudžetą. Kitaip tariant, kalbama iš esmės apie biudžeto koregavimo galimybę prieš pat rinkimus. Ir kas galėtų paneigti, kad neskirdami tam tikro finansavimo, galimai valdantieji mokytojus verčia būti tam tikrais Seimo rinkimų įkaitais ir galimai dirbtinai kuriasi galimybę būti geri ir dosnūs prieš rudens rinkimus“, – teigė šalies vadovo patarėja.

Ji pabrėžė, kad prezidento siūlymas mokytojų atlyginimus nuo sausio didinti 15 proc., o ne 10 proc., kaip yra numačiusi Vyriausybė, galėjo būti kompromisinis derybose su streiką atnaujinusia Lietuvos švietimo darbuotojų profesine sąjunga (LŠDPS).

„Skaičiavimai rodo, kad sudėtinga su dabartinėmis prielaidomis pasiekti 130 proc. VDU. Ir tas kompromisinis pasiūlymas galėtų būti bent jau toks – 15 proc. keliame nuo sausio, dabar yra siūlymas 10 proc., ir nuo rugsėjo likusią dalį – 10 proc.“, – sakė I. Segalovičienė.

„Kitaip tariant, spartinti tą augimą jau nuo sausio mėnesio, nieko nelaukiant, ir tai kainuotų iš tiesų pakeliamą sumą biudžetui – 80 mln. eurų. Toks didinimas jau būtų ženkliai užtikrintesnis žingsnis, kad bus pasiektas labai aiškus ir svarbus mokytojams įsipareigojimas“, – akcentavo prezidento patarėja, pridurdama, kad tai patvirtina ir naujausios biudžeto deficito projekcijos.

Andriaus Navicko vadovaujama pedagogų profsąjunga tikisi, kad Seimo nariai pritars siūlymams kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų didinimą. Prezidento patarėjos teigimu, tokia galimybė yra, tik tam reikės „labai daug balsų“.

„Dar yra tam tikros galimybės ir Seime, tik reikia tam labai daug balsų šioje stadijoje, kad sprendimai būtų priimti“, – sakė I. Segalovičienė.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) antradienį atnaujino mokytojų streiką. Streikuojantys mokytojai planuoja stebėti Seimo posėdį, kurio metu ketinama tvirtinti kitų metų valstybės biudžetą.

Profesinės sąjunga tikisi, kad Seimo nariai įsiklausys į mokytojų prašymą kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – po 15 proc. nuo sausio ir nuo rugsėjo. Vyriausybės parengtame biudžeto projekte, kurį antradienį turėtų patvirtinti parlamentarai, numatyta pedagogų atlyginimus didinti po 10 procentų nuo sausio ir tiek pat nuo rugsėjo.

ELTA primena, kad rugsėjo 29 dieną pradėtas streikas buvo atnaujintas lapkričio 22–ąją, švietimo darbuotojų profesinei sąjungai su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nesutarus dėl mokytojų keltų reikalavimų: darbo užmokesčio pedagogams, darbo krūvio sandaros ir mokinių skaičiaus klasėse mažinimo.