„Europos Sąjungoje turime dvidešimt septynias nares valstybes, kurios dėl užsienio politikos sutaria, bet jų visuomenės ne visada vienodai žiūri į tai, kas vyksta Ukrainoje. Aš galėčiau duoti pavyzdį – Lietuvą. Aš negalėčiau netgi įsivaizduoti, kad Lietuvoje galėtų vykti protestai prieš tai, kad būtų palaikoma Ukraina, nes tiesiog nesusirinktų žmonių“, – antradienį „In Defence of Europe“ panelėje teigė G. Nausėda.

„Bet aš suprantu, kad kitose valstybėse situacija gali būti kitokia. Ir nors Vokietijos visuomenė po truputį keičia savo požiūrį, yra nepaneigiama tai, kad jų nuotaikos vis dar smarkiai skiriasi, kai lyginame su Lietuva“, – pridėjo jis.

Šalies vadovas tikina, kad Europos Sąjungos ir NATO valstybių politikai turi atsižvelgti į tai, jog jų visuomenės nebūtinai palaiko pagalbą Ukrainai, tad svarbūs nutarimai užtrunka.

„Ir tai yra priežastis, kodėl egzistuoja tokia situacija, nes politikai turi atsižvelgti į visuomenės požiūrius. Ir todėl kartais matome, kad svarbios Europos Sąjungos ir NATO valstybės užtrunka aptarinėjant ir priimant svarbius sprendimus, kurių mes galbūt norėtume kuo anksčiau“, – sakė G. Nausėda.

Galiausiai prezidentas pakomentavo, kad tokia Vakarų valstybių ir jų visuomenių pozicija yra nuvilianti, kadangi neveiksnumo rezultatas – daugiau netekčių. Tad, pasak jo, sprendimai turėtų būti priimami ryžtingiau.

„Ir aš atvirai pasakysiu, kad tai yra nuviliantis dalykas. Nes kiekvieną dieną karas kainuoja daug. Bet ne mums. Taip, mes patiriame energijos išteklių kainų augimą. Bet tokie nepatogumai yra grašiai palyginti su tuo, kaip kenčia ukrainiečių tauta. Ir kiekvienos dienos rezultatas yra daugiau netekčių ir daugiau sunaikintos infrastruktūros. Mes neturime tokios prabangos, kaip ilgi debatai dėl to, ką reikia daryti. Tad sprendimų priėmimas tikrai galėtų būti daug labiau ryžtingas ir greitas“, – aiškino G. Nausėda.

ELTA primena, kad Lietuvos prezidentas G. Nausėda ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis sausio 16–19 dienomis Šveicarijoje dalyvauja Davoso pasaulio ekonomikos forume.

Davoso pasaulio ekonomikos forume aptariami svarbiausi šiuo metu pasauliui tenkantys iššūkiai: Rusijos karas Ukrainoje, Europos saugumas, didėjanti infliacija bei energijos kainos ir tolesnis tvarus ekonomikos augimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)