„Aš manau, pirmiausiai turime vertinti ne retoriką, o konkrečius veiksmus. Ir turbūt niekas negalėtų suabejoti tuo, kad Turkija vaidina svarbų vaidmenį stabdant Rusijos agresiją Ukrainoje tiek karine prasme, tiek ir sprendžiant humanitarines problemas, konkrečiai grūdų eksporto koridoriaus suformavimą“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda.

Todėl prezidentas teigia pozityviai vertinantis Turkijos pagalbą Ukrainai karo su Rusija kontekste.

„Ši valstybė tikrai kaip NATO narė prisiima visą atsakomybę, kuri yra NATO nariui imanentiška. Ir dėl tos priežasties, aš manau, kad (Turkija – ELTA) ir toliau atliks šitą vaidmenį pozityviai prisidėdama prie šio konflikto pabaigos“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas yra vienas iš nedaugelio Vakarų valstybių lyderių, kuris vis dar palaiko ryšį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

V. Putinas, antradienį telefonu kalbėdamasis su Turkijos prezidentu R. T. Erdoganu, pareiškė norįs „realių“ Ukrainos garantijų, kad jo šalis grįžtų prie ukrainietiškų grūdų eksporto susitarimo.

Pasak Kremliaus, V. Putinas pokalbio metu nurodė, kad Maskva nori, jog humanitarinis grūdų gabenimo koridorius nebūtų naudojamas kariniams tikslams. Negana to, Rusijos prezidentas pareikalavo, kad būtų atliktas „išsamus tyrimas dėl incidento“, susijusio su jos Juodosios jūros laivynu. „Tik po to bus galima kalbėti apie galimą grįžimą prie darbų“ susitarimo rėmuose, Kremliaus pranešime cituojamas V. Putinas.

Kalbėdamas apie minėtą incidentą, Rusijos prezidentas omenyje turėjo tariamą Ukrainos dronų ataką prieš jo šalies Juodosios jūros laivynui priklausančius laivus, kurie esą dalyvavo padedant įgyvendinti grūdų eksporto susitarimo sąlygas. Maskva teigia, kad būtent tai pastūmėjo ją pasitraukti iš šios sutarties.

Šis liepą pasirašytas susitarimas laikomas gyvybiškai svarbiu, siekiant sušvelninti Rusijos invazijos į Ukrainą pakurstytą pasaulinę maisto krizę. Pagal šią sutartį iš Ukrainos uostų iki šiol išgabenta daugiau kaip 9,5 mln. tonų grūdų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją