„Prezidentas aiškinsis tas situacijas – konkrečiai ir bendrai, koks yra antikorupcinis vertinimas krašto apsaugos sistemoje, jau rytoj susitikęs su STT direktoriumi ir generaline prokurore. Mums tikrai reikės atsakymų iš visų pusių. Dėl to prezidentas to nepaliks“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys.

„Pasitikslins prezidentas, ką mūsų institucijos žino, ar buvo iškelti dar papildomi klausimai. Kaip žinia, STT atsakė dėl pradėtų ikiteisminių tyrimų ir gautų pranešimų“, – aiškino patarėjas.

Apie tai, jog ketina susitikti su teisėsaugos atstovais, G. Nausėda informavo pirmadienį. Atsistatydinančiam krašto apsaugos ministrui A. Anušauskui pareiškus, jog šis, ėmęsis antikorupcinės politikos, susidūrė su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“.

Prezidentas pabrėžė – ši informacija yra labai rimta.

„Tie kaltinimai, kurie pasigirdo, yra tokie rimti, kad palikti juos be pėdsako ar tiesiog ignoruoti būtų nusikaltimas prieš mūsų valstybę“, – pažymėjo G. Nausėda.

Neatskleidžia, ar A. Anušauskas prezidentui įvardijo R. Lopatos pavardę


Pirmadienį K. Budrys TV3 televizijai nurodė, kad A. Anušauskas susitikimo su prezidentu metu įvardijo konkrečias asmenų, galimai susijusių su neskaidriais viešaisiais pirkimais, pavardes, įmonių pavadinimus.

Klausiamas, ar tarp minėtų pavardžių yra ir Seimo narių, K. Budrys tokią informaciją patvirtino.
„Taip pat buvo (įvardinta – ELTA) ir jų“, – sakė K. Budrys, tačiau neatskleidė, ar viena šių pavardžių yra liberalo Raimundo Lopatos.

„Neisiu į tą takelį su konkrečiomis pavardėmis“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad šeštadienį iš pareigų besitraukiantis A. Anušauskas pareiškė, jog dirbdamas Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) susidūrė su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“.

Seimo opozicija netruko sureaguoti į šiuos pareiškimus – kreiptasi į parlamento Antikorupcijos komisiją, prašant įvertinti situaciją krašto apsaugos sistemoje. Savo ruožtu Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą.

Situaciją pakomentavo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), pranešusi, kad ikiteisminių tyrimų, susijusių su KAM, nėra pradėjusi. Visgi, STT nurodė iš KAM sulaukusi informacijos apie Seimo narį Raimundą Lopatą, kurią vertina.

Budrys: vertinant L. Kasčiūno kandidatūrą, prezidentas atsižvelgs į viską


Prezidentas G. Nausėda, vertindamas konservatoriaus Lauryno Kasčiūno kandidatūrą į krašto apsaugos ministrus, vertins ne tik šio politiko patirtį gynybos srityje, bet ir kontroversišką biografiją. Visgi, pažymi jis, pagrindinis dėmesys bus skiriamas darbams, kuriuos politikas dar galėtų padaryti per likusią kadenciją.

„Visų pirma, L. Kasčiūnas saugumo srityje dirba jau keliolika metų. (...) Jis įdirbį turi ilgą ir patikimą, yra vienas iš saugumo bendruomenės Lietuvoje lyderių – dėl to abejonių nekyla“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė K. Budrys.

„Kai galutinį sprendimą priiminės prezidentas, atsižvelgs į viską, nebus numesta kažkas į šalį. Bet prioritetai šiandienai yra dėliojami visai kitaip – reikia ekspertizės, reikia politinio supratimo, kur esi, reikia svorio, greičio, energijos, reikia aiškaus darbų prioritetizavimo iki savo kadencijos pabaigos“, – aiškino jis.

Kitų galimų kandidatų pavardžių – neatskleidžia

Prezidentas G. Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau teigė, kad L. Kasčiūnas yra vienas iš kandidatų, galinčių pakeisti iš Ministrų kabineto besitraukiantį Arvydą Anušauską. Kitų galimų kandidatų politikai neįvardija.

K. Budrys taip pat papildomų pavardžių, kurias svarsto šalies vadovas ir ministrė pirmininkė, nenurodė.

„Mes turime pagrindinį kandidatą, dėl jo priimame sprendimus – jeigu ne, judame su visais kitais (kandidatais – ELTA). Prezidentas šioje situacijoje nesirenka viena ar kita, lentelėje pliusų minusų nedėlioja, yra nusiteikimas „atidirbti“ su Kasčiūno kandidatūra, priimti sprendimus ir tada judėti į priekį su nauju ministru“, – sakė K. Budrys.