„Tai yra kairiųjų organizacijos. Aš nesu kairysis – tą tikrai galiu pripažinti. Bet nepaisant to – aš einu ne į žmogaus teisių ministeriją ir ministrus, aš einu į gynybos ministrus.

Aš ir visa sistema ginsime žmones, visus Lietuvos piliečius, nepaisant jų pažiūrų (...) – nepaisant, ar jis kairysis, ar jis dešinysis, ar jis liberalas, ar jis konservatorius“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė L. Kasčiūnas, reaguodamas į daugiau kaip 20 nevyriausybinių organizacijų laišką prezidentui.

„Nesu tikras, ar tai padarys (įtakos prezidento sprendimui – ELTA). Bet palikime klausimą atvirą“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūnas akcentavo, kad didžioji dalis į prezidentą besikreipusių organizacijų žėrė kritiką jam kaip Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui ir anksčiau – kai Lietuva susidūrė su neteisėtos migracijos iš Baltarusijos krize.

„Reikia priminti, kad „Sienos grupė“ ar kitos kairiųjų organizacijos (...) – yra tos organizacijos, kurios mane kritikavo, kai mes stabdėme nelegalią migraciją“, – aiškino Seimo narys.

Jo manymu, minėtieji aktyvistai užsiima „etikečių klijavimu“.

„Paleckis mūsų partizanus sieja su nacizmu ir mane yra išvadinęs naciu.

Kreipiausi (į teismą – ELTA) ne dėl jo, bet dėl principo – kur yra riba, kai gali politinėje kovoje naudoti tokias etiketes“, – aiškino NSGK pirmininkas.

„Visos šios organizacijos iš esmės daro tą patį – tai etiketės klijavimas“, – apibendrino jis.

Čmilytė-Nielsen: L. Kasčiūnui kaip komiteto pirmininkui priekaištų neturime

Nevyriausybinėms organizacijoms pasikreipus į prezidentą ir prašant neskirti Lauryno Kasčiūno krašto apsaugos ministru, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako šiam politikui kaip parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui pastabų neturinti. Todėl premjerės Ingridos Šimonytės siūloma kandidatūra jai atrodo logiška.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Galiu tik pasikartoti – žmogaus teisių klausimuose su Laurynu Kasčiūnu mano pažiūros kardinaliai išsiskiria, taip pat ir mano vadovaujamos partijos. Bet mes neturėjome jam priekaištų kaip Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Turint galvoje, kad viena iš pagrindinių premjerės įvardintų priežasčių, kodėl ji keičia Arvydą Anušauską, yra darbų tempas – tai, manyčiau, logiška, kad teikiamas politikas išmano šią sritį ir gali iš karto perimti darbus ministro pozicijoje“, – pridūrė ji.

Premjerė užstoja Kasčiūną: jei grįšime į žmonių jaunystę, galinčių užimti pareigas liks labai mažai


Nevyriausybinių organizacijų išsakyta kritika nepakeitė premjerės Ingridos Šimonytės sprendimo į krašto apsaugos ministrus siūlyti L. Kasčiūną. Pasak jos, gaila, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pažiūros yra tokios, kokios yra. Tačiau, pažymi ji, L. Kasčiūną reikėtų dabar vertinti kaip savo srities ekspertą.

„Su visu apgailestavimu, kad man nepavyksta jo įtikinti pakeisti savo nuomonę į mano, visgi, aš jį gerbiu kaip savo srities ekspertą“, – žurnalistams Seime sakė politikė.

Kartu premjerė paragino nesureikšminti anksčiau išsakytų L. Kasčiūno pareikšimų, kuriuos žmogaus teisių gynimo organizacijos laiko nepriimtinais.

Ingrida Šimonytė

„Jei kažkaip grįšime į žmonių jaunystę ir jaunystėje padarytus kartais ir labai paikus bei kvailus dalykus – turbūt Lietuvoje žmonių, kurie galėtų kokias pareigas užimti, liks labai mažai“, – sakė I. Šimonytė.

„Taip jau yra, kad Lietuvoje nėra vienos nuomonės žmogaus teisių klausimais. Man dėl to yra apmaudu. Gal ne dėl to, kad nėra vienos nuomonės, bet dėl to, kad dalis kolegų turi nuomonę, kuri, mano supratimu, yra labiau praeities nei dabarties“, – aiškino I. Šimonytė.

Nausėda sureagavo į nevyriausybinių organizacijų kritiką L. Kasčiūnui: turėčiau klausimą ir joms


Nevyriausybinėms organizacijoms kritikuojant kandidatą į krašto apsaugos ministrus Lauryną Kasčiūną, prezidentas Gitanas Nausėda tikina, kad priimdamas galutinį sprendimą atsižvelgs į visus argumentus. Visgi, šalies vadovas svarsto, kodėl šiuo metu keliamos abejonės dėl L. Kasčiūno tinkamumo vadovauti ministerijai nebuvo girdimos tada, kai konservatorius buvo skiriamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku.

„Mes gyvename demokratinėje visuomenėje ir visuomeninės, nevyriausybinės organizacijos visada gali išreikšti savo nuomonę – netgi skatinčiau tai daryti“, – Briuselyje, prieš prasidedant Europos Vadovų Tarybai (EVT), žurnalistams sakė G. Nausėda.

Gitanas Nausėda

„Tik turėčiau klausimą ir joms – ar jos mano, kad asmens buvimas Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku negalėjo pridaryti panašaus pobūdžio bėdų, jeigu išties tie argumentai yra pagrįsti? Tai taip pat buvo labai įtakinga figūra, tačiau tuo metu, kai jis buvo skiriamas (komiteto vadovu – ELTA), aš tokių abejonių arba priekaištų negirdėjau“, – pastebėjo jis.

Visgi, G. Nausėda patikino, kad prieš apsispręsdamas dėl L. Kasčiūno kandidatūros, jis atsižvelgs į visus aspektus. O sprendimą prezidentas žada priimti artimiausiu metu.

„Įvertinsiu visus aspektus. Dabar laukiu informacijos, kuri man leis geriau suprasti skyrimo kontekstą, ir tik tada apsispręsiu. Tikiuosi, kad tai padarysiu iki penktadienio vakaro, bet galbūt tai gali nusikelti ir į pirmadienį“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)