„Pastaruoju metu labai dažnai aš susilaukiu šitų epitetų. Manęs jie nebestebina. Tiesą sakant, rinkimų sezonas pradeda įsibėgėti visa apimtini“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Šalies vadovo manymu, jeigu dėl mokytojų trūkumo vaikams gyvenimo įgūdžių programą dėstys žmonės, neturintis tam specialių įgūdžių, gera idėja gali sužlugti.

„Man atrodo, visiškai logiška manyti, kad tai yra atsakingas ugdymo baras. Vaikai turi gauti visas žinias apie save supantį pasaulį, bet jeigu akivaizdžiai žinome, kad šiuo metu trūksta mokytojų, kad užsiiminės šiuo labai atsakingu ir jautriu dalyku žmonės, kurie neturi tam specialaus pasirengimo – ir aš tai tikrai žinau – galime priskaldyti malkų“, – sakė prezidentas.

„Taip kad kartas gera idėja sužlunga dėl to, kad ji pradedama įgyvendinti nepasirengus arba pernelyg anksti. Štai viskas, į ką aš norėjau atkreipti dėmesį ir čia daugiau nebeturiu ką komentuoti“, – taip pat pažymėjo jis.

ELTA primena, kad Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė pasipiktino Prezidentūros viešai išsakyta pozicija dėl diskusijas sukėlusių gyvenimo įgūdžių pamokų. Pasak ministrės, Prezidentūros užuominos bei pasvarstymai apie galimą įgūdžių programos pristabdymą yra ne kas kita, kaip šalies vadovo Gitano Nausėdos „pataikavimas tamsai“ ir itin svarbios iniciatyvos sabotavimas.

Panašios pozicijos laikosi ir premjerė Ingrida Šimonytė. Politikė mano, kad naująją programą bandoma paversti, pasak jos, šiaudine kaliause ir išnaudoti artėjančių rinkimų kampanijos metu. Todėl ir Prezidentūros pozicija, Vyriausybės vadovės manymu, išduoda, kad šalies vadovas, paraginęs apsvarstyti šios programos pavėlinimą, bando taikytis į savo rinkėjų nuotaikas.

Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose imta dalintis netikru dokumentu, kuriame buvo rašoma, kad naujojoje gyvenimo įgūdžių pamokoje moksleiviai bus mokomi lytiškumo „pagal LGBT ideologijos standartus“. Tačiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) iškart pranešė, kad socialinėje erdvėje plintantis dokumentas neturi nieko bendro su tikruoju programos turiniu.

Nuo šio rugsėjo šalies mokyklose atsiranda nauja pamoka socialinėms-emocinėms kompetencijoms ugdyti. Naujas dalykas įvedamas 5 ir 7 klasėse – po vieną pamoką per savaitę, o 9 klasėje – po 1 pamoką per dvi savaites. Palaipsniui nuo 1 iki 10 klasės šiam dalykui bus skiriama po 1 savaitinę pamoką. Dalykas nebus vertinamas pažymiais.

V. Blinkevičiūtė: gyvenimo įgūdžių pamokos yra reikalingos, tačiau joms nebuvo tinkamai pasiruošta

Vilija Blinkevičiūtė