„Tai vadinama šeimos nuotrauka. Lukašenka nepriklauso šeimai, kuriai mes norime priklausyti“, – G. Nausėdos komentarą Delfi perdavė jo Komunikacijos grupė prezidentūroje.

Gitanas Nausėda

Prezidento vertinimu, stovėti petys petin su A. Lukašenka būtų veidmainiška:

„Būtų veidmainiška stovėti petys petin su valstybės, tapusios Rusijos agresijos prieš Ukrainą placdarmu, vadovu ir it niekur nieko diskutuoti apie pasaulio ateitį bei klimato kaitą.

Baltarusijos režimas prisideda prie pasaulio ateities naikinimo ir kartu su Rusija yra atsakingas už tai, kas vyksta Ukrainoje, – nuo žmonių žūčių iki katastrofiško poveikio aplinkai.“

Nausėda: būtų ciniška demonstruoti vienybę su tokiu žmogumi


Pats šalies vadovas iš renginio vietos Lietuvos žiniasklaidai skirtame komentare akcentavo, kad ši nuotrauka vadinama šeimos fotografija.

„Tai reiškia bendriją žmonių, kuriuos vienija bendri tikslai, kurie gerbia tam tikrus principus, kuriais grįstas demokratinis pasaulis. Tai aš nenoriu stovėti vienoje fotografijoje su žmogumi, kuris paneigia visas šitas vertybes, dalyvauja brutaliame kare kaip Rusijos parankinis prieš Ukrainą“, – sakė G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad šis karas, be visų kitų, turi ir katastrofiškų ekologinių padarinių.

„Mano nuomone, būtų ne tik šventvagiška, bet ir ciniška demonstruoti vienybę su tokiais žmonėmis, kurie negerbia nei demokratinių teisių, nei teisės viršenybės ir, svarbiausia, neturi jokių įsipareigojimų kalbant apie ekologinius tikslus“, – pridūrė prezidentas.

Bendrą nuotrauką kartu su A. Lukašenka, be G. Nausėdos, taip pat boikotavo Latvijos ir Lenkijos prezidentai Edgaras Rinkevičius ir Andrzejus Duda. Apie tai penktadienį pirmoji pranešė naujienų agentūra BNS.

Baltarusija oficialiai neprisijungė prie Rusijos karo Ukrainoje, tačiau Maskva naudojo Baltarusijos teritoriją raketoms ir dronams į Ukrainą paleisti, taip pat rengė ten savo karius. Rugpjūtį A. Lukašenka pripažino, kad Rusijos pajėgos 2022 metų vasario mėnesį įsiveržė į Ukrainą iš Baltarusijos teritorijos.

Dar iki karo Ukrainoje Vakarai A. Lukašenką smerkė dėl susidorojimo su opozicija, demokratinių laisvių varžymo, režimo organizuotos hibridinės atakos instrumentalizuojant migraciją.

G. Nausėda KT klimato kaitos susitikime dalyvaus ir šeštadienį. Prezidentas plenarinėje COP28 sesijoje planuoja skaityti nacionalinį pranešimą, kuriuo pasaulio vadovus žada raginti aktyviais veiksmais ir įsipareigojimais prisidėti prie klimato kaitos stabdymo ir pabrėžti tvirtą Lietuvos įsipareigojimą šioje srityje, taip pat ambicingus mūsų šalies tikslus žaliosios ekonomikos, energetikos ir neutralumo klimatui srityse.

G. Nausėda susitikimo metu taip pat planuoja dvišalius susitikimus su kitų valstybių vadovais, su Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvenančiais lietuviais.

Prezidentas G. Nausėda dalyvaudamas Dubajuje vykstančioje 28-ojoje Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijoje (COP28) teigia dvišalių susitikimų su kitų šalių lyderiais metu aptaręs ir būsimus sprendimus dėl Ukrainos.

„Su kai kuriais kolegomis susitikome po gana ilgos pertraukos. Tikrai buvo įdomu sužinoti, kas pasikeitė per tą laikotarpį, kuomet mes nesimatėme. Be abejo, pirmosiose eilutėse daugiausia dėmesio skyrėme būsimiems sprendimams dėl Ukrainos, dėl kai kurių valstybių pasipriešinimo Ukrainos integracijai, dėl įvairių rinkimų rezultatų, kuriuos dabar matome Europoje“, – penktadienį teigė G. Nausėda.

„Iš tikrųjų pasaulis gyvena gana sudėtingomis geopolitinėmis, politinėmis, politinio ciklo aplinkybėmis. Ir tikrai nėra paprasta išlaikyti tuos aiškius prioritetus, kuriuos esame numatę, bet būtina tai daryti“, – taip pat akcentavo jis.

COP28 oficialiai yra didžiausias JT aukščiausiojo lygio susitikimas klimato kaitos klausimais, jame šiemet užsiregistravo 80 tūkst. dalyvių. Šių metų klimato kaitos konferencijos prioritetai yra energetikos pertvarkos spartinimas, kovos su klimato kaita finansavimo nustatymas klimato srities veiksmams nukreipti į gamtą, žmones, gyvenimą ir pragyvenimo šaltinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)