„Manau, kad šiai Vyriausybei tenka dvejopo pobūdžio iššūkiai. Pirma reikia gesinti gaisrą, ir tas gaisras yra susijęs su pandemijos plitimu, tai yra stabdyti, o vėliau ir įveikti pandemiją. Tačiau visi suprantame, kad koronavirusas yra laikinas dalykas, ir pasibaigus mūsų kovai, kuri neabejoju bus sėkminga, pereisime prie ilgojo laikotarpio uždavinių.

Todėl jau šiandien turime turėti labai aiškų planą, ką per ateinančius ketverius metus norime nuveikti Lietuvos transformacijos labui – Lietuvos virtimui žalia, inovatyvia, patrauklia gyventi valstybe. Todėl iš kiekvieno kandidato į ministrus reikalausiu ne tik neatidėliotinų veiksmų algoritmo kiekvienoje srityje, bet ir vizijos, kokią mato Lietuvą savo reguliuojamoje srityje. Tikiu, kad keliant aukščiausius padorumo, profesionalumo, patirties reikalavimus, turėsime darbingą Vyriausybę, kuri atlieps iššūkius, kurie kyla Lietuvai“, - sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas nesutiko leistis į detalius įvardintų kandidatūrų vertinimus.

„Kandidatūros, kurios yra šiandien pateiktos ant stalo, dar nėra galutinės, kadangi pirmiausia turime sulaukti Ministrės Pirmininkės patvirtinimo, ir šitas sąrašas kol kas laukia tiek, kad mes susitiksime su visais kandidatais į ministrus, turėsime išsamų pokalbį, (…) o tada spręsime. Šitas sąrašas nėra jau išduoti pasai, ministrų portfeliai, tai yra viso labo numatomas planas susitikimo su kiekvienu iš kandidatų. Tik po susitikimų galėsiu atsakyti į klausimą, ar vienas arba kitas žmogus tinka tam portfeliui ar ne. “, - sakė G. Nausėda.

Jaunystės nelaiko problema

Prezidentas kandidatų jaunystės trūkumu nelaiko.

„Žinote, kaip sakoma, jaunystė yra yda, kuri greitai praeina. Net nereikia kažko specialiai daryti, ji savaime praeina. Man jaunystė nėra yda. Tikrai manau, kad jaunystė turi vieną didelį privalumą - esu matęs ir gerokai vyresnių žmonių, kurių akys dega, kuriuose yra aistra, o jaunystei ta aistra yra ypatingai būdingas dalykas. Todėl aistra, kūrybiškumas, tuo pačiu ir bent jau tam tikra gyvenimiška patirtis, yra tos savybės, kurios tikrai netrukdys atlikti ministro pareigų“, - kalbėjo G. Nausėda.

Pasak prezidento, tam trukdytų „šešėliai“, „uodegos“, kurie yra buvę vieno ar kito kandidato praeityje.

„Teks įvertinti ir šitą aspektą. Neslėpsiu, kad kalbėsime ir apie tai, kas įvyko tokio, dėl ko šiandien kandidatai jaučiasi nepatogiai, arba mes matome dėl to tam tikrų problemų“, - kalbėjo G. Nausėda.

Akcentavo komandinio darbo svarbą

Kalbėdamas konkrečiai apie I. Šimonytės asmenybę, šalies vadovas išskyrė ne vieną teigiamą jos savybę, tačiau kartu akcentavo komandinio darbo svarbą.

„Ingridą aš pažįstu pakankamai seniai. Dar tuomet, kai dirbau dirbau vyriausiuoju ekonomistu, mes bendravome jai būnant Finansų ministerijos viceministre, dalyvaudavome įvairiose konferencijose. Man patinka jos tiesus kalbėjimo būdas. Ingrida moka gerai reikšti mintis, ir aš tikiu, kad ji moka gerai reaguoti į situaciją, tai yra matyti situacijos pokyčius ir priimti atitinkamus adekvačius sprendimus.

Tačiau, kiek teigiamų savybių bebūtų, vis dėlto tai yra komandinis darbas. Labai tikiuosi, kad tą puikiai supranta ir turbūt netrukus tapsianti premjere I. Šimonytė. Gali daryti daug darbų, ir 24 val. per parą dirbti, bet vis tiek galutinę sėkmę lemia komandos pasirinkimas ir komandinis darbas“, - sakė G. Nausėda.

Prezidentas yra įsitikinęs, kad komandinis darbas turi išsiplėsti už Vyriausybės ribų.

„Visi mes turime jaustis savotiška komanda – prezidentas, Prezidentūra, Vyriausybė, Seimas. Jeigu tą pavyks padaryti, manau, kad rezultatai bus daug geresni negu esant kitam scenarijui“, - sakė G. Nausėda.

Pateikė Šimonytės kandidatūrą

Prezidentas ketvirtadienį Seimui pateikė 46 metų Ingridos Šimonytės kandidatūrą į premjero postą.

Nepartinės I. Šimonytės kandidatūrą į premjero pareigas siūlo centro dešinės koalicija, kurią sudaro konservatoriai, liberalai ir Laisvės partija. Jie Seime turi 74 mandatus iš 141, priminė BNS.

Vilniuje gimusi I. Šimonytė turi ekonomistės išsilavinimą, ji yra dirbusi Finansų ministerijoje nuo ekonomistės iki ministerijos sekretorės, viceministrės ir galiausiai finansų ministrės. Pastarąsias pareigas ji ėjo konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje 2009–2012 metais. Po to I. Šimonytė trejus metus dirbo Lietuvos banke, dėstytojavo Vilniaus universitete, kol 2016 metais su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais pateko į parlamentą.

Kandidatė į premjeres teigia mokanti anglų, lenkų, rusų ir švedų kalbas, kaip savo pomėgį nurodo knygas.

Pagal Seimo statutą, prezidentui pristačius kandidatūrą, pretendentui suteikiamas žodis, jis atsako į klausimus. Po to svarstyti ministro pirmininko kandidatūrą perduodama frakcijoms. Jos kandidatūrą turi apsvarstyti ne vėliau kaip per dvi darbo dienas.

Ne vėliau kaip per savaitę nuo premjero kandidatūros pristatymo turi būti surengtas kitas Seimo posėdis sprendimui dėl pateiktos kandidatūros priimti.

Nutarimas dėl pritarimo premjero kandidatūrai priimamas paprasta balsų dauguma atviru balsavimu.

Ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.