„Taip, tam tikri pokyčiai, tam tikros tendencijos yra atsiradę. Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad valdančiosios koalicijos balsų buvo bemaž dvigubai mažiau negu kairiosios pakraipos partijų, šiuo metu sudarančių opoziciją. Tai, aišku, dar nieko automatiškai nereiškia, kad Seimo rinkimuose gali būti pasiektas toks pat rezultatas, nes mes puikiai žinome, kiek savivaldybėms ir jų rinkimų rezultatams atsiliepia mero asmenybė ir ypač tų merų, kurie sėkmingai darbuojasi jau keletą kadencijų“, – portalui 15min sakė šalies vadovas.

Pasak prezidento, dar vienas išskirtinis šių rinkimų bruožas buvo tai, kad labai daug merų į postą pateko be didesnės konkurencijos.

„(...) Net ne į antrą turą, o į postą. Ypač šiuo požiūriu gali pasidžiaugti Lietuvos socialdemokratų partija. Galutinius viščiukus, kaip sakoma, skaičiuosime po antro turo ir manau, kad čia laukia dar tokių įdomių kovų“, – sakė G. Nausėda.

Komentuodamas rinkimų rezultatus Vilniuje, G. Nausėda sako, kad įvyko tam tikras balsų persiskirstymas iš vienos valdančiosios koalicijos partijos – Laisvės partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos naudai.

„Įdomu tai, kad vieni valdančiosios koalicijos partneriai kritikavo kitus partnerius dėl gatvių siaurinimo ir dėl kitų dalykų. Tai, ko gero, atspindi tai, kad rinkimuose amžinų draugų nebūna ir tie kritikos balsai gal irgi turėjo tam tikros įtakos rinkimų rezultatui. Bet kad ir kaip bebūtų, ko gero, ir pastarųjų metų įvykiai, iniciatyvos, gal ir tam tikros klaidos lėmė tai, kad Laisvės partija prarado savo labai įtakingą poziciją Vilniaus mieste ir nieko nelaimėjo arba bent jau kol kas nelaimėjo kituose miestuose. Kaip matome iš partijos vadovų reakcijos, jie ketina tai įvertinti, pagalvoti, kas buvo negerai ir ką dar galima būtų pataisyti iki Seimo rinkimų“, – portalui 15min rinkimų įspūdžiais dalijosi G. Nausėda.

Savivaldybių tarybų rinkimuose sužibėjo socialdemokratų partija, gavusi 17,5 proc. balsų – per pirmąjį turą išrinkta 10 socialdemokratų merų, partijos narių išrinkta į visų didžiųjų miestų savivaldybių tarybas. Antroje vietoje atsidūrė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija su 16,2 proc. balsų.

Liberalų sąjūdis išsaugojo pozicijas regionuose, o Laisvės partija prarado mero postą Vilniuje ir visoje šalyje gavo vos 3,5 proc. rinkėjų palaikymo.

ELTA primena, kad iš viso sekmadienį Lietuvoje nuo 7 iki 20 val. vykusių savivaldos rinkimų metu, Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, savo balsą atidavė 48,97 proc. rinkėjų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)