Praėjus parai nuo sprogimo – Rusijos FSB skelbia jau išsprendusi Darjos Duginos žmogžudystės bylą. V. Putino bendražygio, rusiškojo pasaulio ideologo A. Dugino dukters susprogdinimą automobilyje esą suplanavo Ukrainos specialiosios tarnybos. Anot FSB, sprogmenį nuotoliu detonavo neva saugumietė iš „Azovo“ pulko – Natalija Vovk.

Neva ji su dukra atvykusi į Maskvą išsinuomojo butą name, kuriame ir gyveno D. Dugina. Ją sekė, o po atakos – iš karto pabėgo į Estiją.

Nepriklausomi politologai sako, kad tokia giją Kremlius rezgė jau seniai – bauginti tautą, kad neva nacistų karas jau atkeliavo į Rusiją.

„Propagandos aparatui tai yra bauginimas. Apskritai, lojalistams, ištikimam rinkėjui tai yra simbolinis veiksmas, parodantis, kad karo veiksmai užtikrinti perkeliami į Rusijos teritoriją. O tai reiškia, kad tai nebėra abstraktus karas, kurį žiūrite per televizorių. Jis jau vyksta Rusijoje. Ir bombarduojamas ne tik Krymas, bet ir Maskvos rajonuose jau vykdomi teroristiniai išpuoliai.“, – kalbėjo politikos analitikas Abbas Gallyamov.

Pirmadienį apie dukters mirtį prabilo ir A. Duginas. Jis teigė, jog ji tapo Ukrainos nacių režimo teroro taikiniu.

Luhansko separatistai netgi filmuoja, kaip siunčia kruvino keršto sviedinius į Ukrainą su nauju užrašu „už Dašą Duginą“.

Aleksandras Duginas, Darja Dugin

O Ukraina neigia prisidėjusi prie atakos, nežudo teroristiniais metodais.

Gali būti, kad už žmogžudystės slypi Rusijoje veikiantys rusai partizanai. Tai rodo socialiniuose tinkle išplatintas vaizdo įrašas, paskelbtas iš Rusijos pabėgusio opozionieriaus I. Ponomariovo.

„Buvo įvykdytas kerštas, viešpats apsaugojo patį A. Duginą, per parengė jam kur kas didesnę bausmę. Ir atėjo metas atskleisti, kas tai įvykdė. Ši akcija, kaip ir daugelis kitų tiesioginio poveikio akcijų pastaruosius kelis mėnesius vykusių Rusijoje buvo įgyvendinta nacionalinės respublikos armijos“, – sakė jis.

Kaukėtas partizanų vadas manifeste skelbia, kad galas ateis ir V. Putino valdžiai.

„Sveiki laisvos Rusijos piliečiai. Esu vadas, šaukinius „Sakalas“. Ir turiu, ką jums pasakyti. Diktatorius V. Putinas jau daugiau kaip dvidešimt metų apiplėšinėja mus – Rusijos tautą, pažeidžia mūsų teises ir laisves. Ir siunčia mus mirti į paties pradėtus karus. Atėjo metas tą baigti“, – teigiama vaizdo įraše.

Rusijai minint nacionalinės vėliavos dieną, pats V. Putinas tiesiogiai vadinamosios specialiosios operacijos Ukrainoje neįvardijo, bet aukštino rusišką ideologiją.

„Troškimas gyventi pagal savo valią, pasirinkti savo kelią ir juo eiti tapo mūsų liaudies genetinio kodo dalimi. Rusija yra galinga, nepriklausoma pasaulio galybė. Esame tvirtai nusiteikę tarptautinėje arenoje vykdyti tik politiką, kuri atitinka pamatinius tėvynės interesus“, – sakė Rusijos lyderis.

Tuo metu Rusijos vėliava dengia vis daugiau karstų, kuriais iš Ukrainos į Rusijos parvežami V. Putino kare kritę rusai.

Baiminasi žiaurių išpuolių

Rusijos pajėgos naktį vėl atakavo Ukrainos miestus: Charkivą ir Mykolajivą. Abiejuose miestuose griaudėjo sprogimai.

O Rusijos laikinai okupuoto Donecko gyventojai praneša apie sprogimą dar viename rusų kariuomenės amunicijos sandėlyje.

Savo ruožtu Sevastopolio gubernatorius paprašė Krymo gyventojų nebesifotografuoti prie priešlėktuvinės gynybos sistemų, jas lengvai aptinka ukrainiečiai.

Okupacinė Krymo valdžia po daugybės sprogimų pradėjo tikrinti net bombų slėptuves.

Ukrainos nepriklausomybės diena šiemet sutaps su Rusijos invazijos 6 mėnesių sukaktimi. Kyjivas įspėja, kad šią savaitę Rusija gali surengti ypač žiaurius išpuolius. Taip siekiant užtikrinti saugumą, Charkive pratęsiama komendanto valanda. O sostinės Vyriausybės kvartalo darbuotojų visą savaitę prašoma dirbti nuotoliu.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad Rusija gali žengti provokacinį žingsnį ir surengti į nelaisvę paimtų ukrainiečių teismą. „Azovstal“ gynėjams jau pastatytas grotuotas gardas ant scenos. Jeigu okupantai rengs teismą, anot V. Zelenskio, nebebus jokių derybų su teroro valstybe Rusija.

„Jei įvyks šis niekingas parodomasis teismas, jeigu mūsų žmonės bus įveliami į jį, pažeidžiant visus susitarimus, visas tarptautines taisykles, jei bus piktnaudžiaujama, tai bus riba, po kurios bet kokios derybos yra neįmanomas“, – teigė Ukrainos lyderis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: