„Lietuvoje yra apie 7 tūkstančius išankstinės pensijos gavėjų. Ją gali gauti žmogus, jeigu jam iki senatvės pensijos yra likę ne daugiau kaip penkeri metai ir jis yra sukaupęs būtinąjį stažą. Nuo 2021 metų įvyko tam tikrų pakeitimų dėl išankstinių pensijų.

Ir jei asmuo į išankstinę pensiją išėjo sukaupęs 40 metų ir ilgesnį stažą, tai jam senatvės pensija jau nėra mažinama“, – LNK sakė Valstybės kontrolės atstovė Eivida Šlamė.

Ji teigė, jog atliktas tyrimas dėmesį atkreipė į palankesnes išankstinės pensijos sąlygas, kai mažesniu dydžiu mažinama pensija asmenims, kurie neturi sukaupę 40 metų stažo ir visai nėra mažinama tiems, kurie išankstinėje pensijoje buvo ne ilgiau nei trejus metus ir turi 40 metų stažą.

„Tai mes savo tyrimo metu analizavome 2021 metais išėjusius į išankstinę pensiją asmenis. Ir nustatėme, kad 4,5 karto daugiau 2021 metais išėjo į išankstinę pensiją asmenų, lyginant su 2019 metais. Būtent dėl tos priežasties, kad jie buvo sukaupę reikiamą stažą, tai yra ilgalaikiai darbuotojai“, – LNK kalbėjo E. Šlamė.

Jos teigimu, išankstinę pensiją žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių.

„Tai yra ir regionų problema didele dalimi, nes išeina į ją žmonės, kurie neteko darbo, arba dėl sveikatos problemų. Ir mūsų tyrimo rezultatai parodė, kad net 88 procentai į išankstinę pensiją išėjusių asmenų gavo pensiją mažesnę, arba skurdo rizikos ribos dydžio. Tai ta pensija apie 373 eurus. Taip pat 86 procentai į išankstinę pensiją išėjo nes jau nebedirbo ilgiau nei mėnesį.

Mūsų nuomone, išankstinės pensijos neturėtų būti tas įrankis, kuris spręstų vyresnio amžiaus žmonių nedarbo problemas“, – pabrėžė LNK pašnekovė.

Valstybės kontrolės atstovė E. Šlamė taip pat pabrėžė, jog žmonės turėtų būti skatinami kuo ilgiau likti darbo rinkoje.

„Jie turi būti motyvuojami dirbti, mokėti socialinio draudimo įmokas. Tai garantuoja ir didesnę pensiją ateityje ir lygiai taip pat ekonominiu aspektu yra naudingiau, taip pat žmonės savo realizuoja.

Taigi, žmonės turėtų būti skatinami persikvalifikuoti, mokytis, prisitaikyti prie besikeičiančių technologijų ir kuo ilgiau likti darbo rinkoje. Dabar net yra tokie duomenys, kad 12 procentų senjorų Lietuvoje yra dirbantys“, – teigė LNK pašnekovė E. Šlamė.

Anksčiau, iki 2021 metų asmeniui, išėjusiam į išankstinę pensiją, pensija jam būdavo mažinama 0,4 procento už kiekvieną išankstinės pensijos mėnesį.

„Po tų pakeitimų 2021 metų tas procentas buvo sumažintas iki 0,32 procento. Ir jeigu žmogus yra sukaupęs 40 metų ir daugiau būtinojo stažo, jam pensija nebėra mažinama. Jam apsimoka išeiti, nes jis gauna tokią pačią pensiją kaip ir kiti, kurie dirbo iki pat pensinio amžiaus“, – kalbėjo Valstybės kontrolės atstovė.

Jos teigimu, išankstinės pensijos sąlygos asmenis demotyvuoja ilgiau likti darbo rinkoje, žmonės įsivertina, kad apsimoka į išankstinę pensiją, kadangi pensijos dydis nenukentės.

„Bet kaip ir mes akcentuojame, žmonės turi būti skatinami likti darbo rinkoje“, – sakė E. Šlamė.

Visą LNK pokalbį apie išankstinę pensiją žiūrėkite čia: