„Kantar“ rinkos tyrimų ir įžvalgų direktorė Renata Sadunišvili LNK vidudienio žiniose teigė, jog lietuviai prie karo Ukrainoje nepriprato.

„Parama ukrainiečiams yra pakankamai aukšta. Vienas iš tokių svarbių momentų, kuris galbūt išskiria Lietuvą iš kitų šalių, nes barometras buvo atliekamas ne tik Lietuvoje, kad mūsų šalyje ukrainietiška pozicija žiniasklaidoje, informacijos priemonėse yra žiūrima daugiausiai, lyginant su kitomis šalimis. Rusiškoji pozicija yra stebima tik 3 procentų respondentų.

Yra dalis žmonių, kurie stebi abi pozicijas, bet tokio stipraus dominavimo rusiškos pozicijos kaip matome kokioje Serbijoje, ar kitose šalyse, tai Lietuvoje nestebina“, – tyrimo duomenis komentavo „Kantar“ atstovė.

Jos teigimu, nerimas ir baimė dėl karo Lietuvoje dominuoja labiausiai.

„Ir ta baimė, kad lietuviai pavargo nuo šios temos, kol kas nesitvirtina. Mes šitą problemą statome kaip pirmą, po jos jau eina visos kitos. Tarp tų kitų problemų yra ir klimato kaita, užterštumas, kainų augimas, situacija su kuru ir įvairios kitos. Leisčiau sau spėti, kad yra nerimas ir dėl tiesioginio karinio konflikto čia, Lietuvoje“, – LNK sakė R. Sadunišvili.

Lietuva ir Lenkija, anot „Kantar“ atstovės, yra griežtai nusiteikusios, kad sankcijos Rusijai būtų tęsiamos ir mato tai kaip reikšmingą poveikio elementą.

„Austrijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje jau labiau pradeda įsigalėti mintis, kad sankcijos turi būti taikomos tik toks, kurios gali tiesiogiai sustabdyti karą“, – sakė LNK pašnekovė.

Antroji baimė po karo Lietuvoje – infliacija ir kainų augimas.

„Čia yra dvejopas požiūris. Žmonės savo situaciją, savo draugų situaciją vertina pakankamai gerai – apie 70 procentų (apklaustųjų, aut. p.) galvoja, kad situacija yra neblogai, gera arba net labai gera. (…) Tai reiškia, kad apie save žmonės yra pakankamai ramūs.

Yra trečdalis populiacijos, kuri jaučia, kad situacija prastėja. Bet ši tendencija visada buvo – visada yra dalis žmonių, kurie gyvena prastai ir mes patys tai matome“, – teigė „Kantar“ atstovė.

Ji teigė, jog net 70 procentų apklaustųjų galvoja, kad situacija šalyje yra labai prasta.

„Iš vienos pusės – dėl savęs kažkokia ramybė yra bent jau artimos ateities. Bet dėl visos valstybės artimos ateities ji yra prastesnė. Ir tas nerimas auga, lyginant su kovo mėnesį vykdytu tyrimu. Taigi, tas įsivaizdavimas, jog ateityje susidursime su finansinėmis problemomis, infliacija, kylančiomis kainomis visuomenė bijo to. Bet kol kas savo kailiu dar nepajuto“, – kalbėjo LNK pašnekovė R. Sadunišvili.

Visą LNK pokalbį su R. Sadunišvili žiūrėkite čia: