Krašto apsaugos ministerija BNS pranešė, kad misiją iš Lietuvos vykdys Ispanijos karių kontingentas su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“. Tai bus trečias kartas, kai ispanai dalyvauja Baltijos šalių oro policijos misijoje. Jie pakeis Vengrijos karius, nuo rugsėjo budėjusius Lietuvoje su keturiais naikintuvais JAS-39 „Gripen“.

Tuo metu Estijoje dislokuotus Vokietijos karius, budinčius su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ pakeis Belgijos kariai su naikintuvais „F-16“.

Oficiali kontingentų pasikeitimo ceremonija planuojama sausio 7 dieną.

NATO oro policijos misija Baltijos šalyse pradėta vykdyti nuo 2004 metų kovo mėnesio, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Baltijos šalims neturint savo naikintuvų ši misija yra vykdoma bendrais NATO pajėgumais. Baltijos šalių oro erdvę saugantys naikintuvai yra pasiruošę per trumpą laiką pakilti ir imtis veiksmų Baltijos šalių oro erdvės pažeidėjų atžvilgiu. Naikintuvai taip pat vykdo reaguojamuosius skrydžius tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros.

Nuo 2004 iki 2014 metų Baltijos šalių oro policijos misiją vykdė vienas naikintuvų kontingentas, dislokuotas Aviacijos bazėje Šiauliuose. Nuo pernai metų, Rusijai aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį, misija buvo sustiprinta keturiskart, atsiunčiant papildomą kontingentą į Lietuvą ir dislokuojant kontingentus Estijoje bei Lenkijoje. Tačiau 2015 metais priėmus sprendimą mažinti Baltijos šalyse budinčių NATO naikintuvų skaičių dėl Rusijos karinio aktyvumo virš Baltijos jūros sumažėjimo, nuo rugsėjo jose budi po vieną kontingentą Lietuvoje ir Estijoje.

Nuo 2004 metų Baltijos oro erdvėje jau yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Jungtinių Valstijų, Lenkijos, Norvegijos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos, Italijos kariai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (372)