Įvairiuose Lietuvos miestuose šia tema kalbantis apžvalgininkas šįsyk sulaukė vos trijų dešimčių klausytojų, o didžiąją dalį jų sudarė savivaldybės darbuotojai.

Visaginas – unikalus Lietuvos miestas pagal tautinę gyventojų sudėtį. 2011 m. visuotinio gyventojų surašymo duomenimis, 52,16 proc. sudarė rusai, 18,27 proc. – lietuviai, 9,89 proc. – baltarusiai, 9,32 proc. – lenkai, 5,16 proc. – ukrainiečiai.

A. Matonis susirinkusiems aiškino, kas yra informacinis karas, „minkštoji galia“, kaip propaganda siekia paveikti žmonių sprendimų priėmimo mechanizmą.

Po paskaitos A. Matonis DELFI sakė, kad Visagine klausytojų nebuvo labai daug – vos trys dešimtys. Paprastai į paskaitas susirenka gerokai daugiau žmonių.
Aleksandras Matonis

„Gal ir klausimų po paskaitos buvo mažiau, tik pora, bet klausimai buvo tiksliai orientuoti, žmonių išmąstyti, pavyzdžiui, klausimai, ar galima pasitikėti Lietuvos žiniasklaida, koks valstybės vaidmuo užkertant informacines grėsmes. Tai – mąstančių žmonių klausimai, vadinasi, bent į kelių žmonių ieškojimus su savo paskaita pataikiau“, – kalbėjo krašto apsaugos temomis rašantis žurnalistas, gynybos ir saugumo apžvalgininkas.

A. Matonis paskaitas apie propagandą, kurias inicijavo bendrovė „Teo“, jau skaitė Kėdainiuose, Utenoje, Lazdijuose, Gargžduose. Pasak A. Matonio, paskaitų metu jam keliami klausimai formuluojami aštriai, kartais atvažiuoja žmonės, aiškiai paveikti propagandos – juos galima rodyti kitiems kaip užzombinimo pavyzdžius. Tačiau, sako jis, tam ir gyvename laisvoje visuomenėje.

Visaginietė: prie manęs kalbėti apie Rusiją privengia

„Turiu pasakyti, kad čia yra įdomių dalykų. Labai didelis skirtumas tarp senesnių, mano kartos žmonių, kurie per 40 metų neišmoko lietuvių kalbos. Bet jaunimas jau visiškai kitoks – jaunimas daug europietiškesnis“, – DELFI sakė paskaitos klausiusi menininkė Nijolė Kliučinskienė.

Nijolė Kliučinskienė
Buvusi Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro choro artistė dalyvavo Sausio 13-osios įvykiuose, stovėjo Baltijos kelyje ir domisi šių dienų įvykiais. 7 metus Visagine gyvenanti menininkė daugiausia žiūri LRT televiziją. Moteris sakė palaikanti dabartinę Lietuvos politiką. 

Pasak N. Kliučinskienės, senesni žmonės širdies gilumoje gal ir ilgisi sovietmečio, bet, nori nenori, pradeda domėtis Lietuva, žiūrėti lietuviškus kanalus, klausytis lietuviškos muzikos, švęsti lietuviškas šventes. „Tačiau tenka susidurti su įtampomis, daugiausia per šventes, kurios jiems brangios, o mums nepriimtinos. Įtampų būna, tačiau atėję į salę stengiamės tai palikti už durų, to išvengti“, – kalbėjo vienam Trečiojo amžiaus universiteto fakultetui vadovaujanti N. Kliučinskienė.

N. Kliučinskienės teigimu, tie, kurie žiūri rusiškas televizijas, jomis tiki. Tačiau daugiausia tai – senesnės kartos žmonės. Anglų kalbą mokantis, pasaulio matęs jaunimas tam esą nepaveikus. „Kiek man teko susidurti, gal dėl to, kad aš lietuvė ir atvirai nesislapstydama reiškiu savo nuomonę, nebandau niekam pataikauti, jie prie manęs privengia tai pasakyti atvirai. Man taip atrodo. Gal jie tarpusavyje kalba kitaip“, – apie Rusijos skleidžiamą propagandą ir žmonių reakciją į ją kalbėjo visaginietė.