Prieš pusmetį Šiauliuose per pamoką dėl telefono naudojimo mokytojas sudrausmino mokinį. Tačiau, užuot paklausęs mokytojo, mokinys supyko ir jį sumušė.

Tiesa, po incidento mokyklos valdžia dėl telefono naudojimo per pamokas jokių taisyklių nepakeitė. To nereikalavo ir Švietimo skyrius. Esą tąkart konfliktas kilo ne dėl telefono, o dėl paties mokinio elgesio.

„Jokių papildomų siūlymų nebuvo, nes visos mokyklos jau turi pakankamai dokumentų pasirengusios. Tai yra ir mokinių elgesio, ir darbo tvarkos taisyklės. Dar vienas centralizuotai parengtas dokumentas nebepakeis“, – LNK kalbėjo Šiaulių miesto Švietimo skyriaus atstovė Živilė Nakčiūnienė.

Taisykles įveda atskiros mokyklos ir mokytojai


Nors Lietuvoje naudotis mobiliaisiais neuždrausta, savo taisykles įveda pačios mokyklos ir pavienės mokytojos. Štai Šiaulių Romuvos gimnazijoje visose klasėse galioja nauja tvarka dėl mobiliųjų.

Atėję į klasę, visi mokiniai savo telefonus palieka specialiose kišenėlėse. Toks metodas pasiteisino.

„Jeigu nėra pašalinių trukdžių, o yra dėmesys sukoncentruotas į lentą, tai yra galimybė būti pamokoje 45 min. be jokio pašalinio dairymosi į šalis“, – sakė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Gitana Trinkaitė.

JK sprendžia klausimą nacionaliniu mastu


O štai Jungtinės Karalystės valdžia mobiliuosius mokykloje rekomenduoja uždrausti visiškai. Anot Švietimo departamento, telefonų naudojimas blaško dėmesį ir trukdo pamoką. Taip pat tai gali išprovokuoti patyčias internete.

„Žinome, kad jie blaško dėmesį, labai blaško. Mes, suaugusieji, negalime susikaupti naudodamiesi mobiliaisiais telefonais, o mažesnius vaikus jie trikdo dar labiau. Žinome, kad jie gali paveikti jų vystymąsi, jų socialinius įgūdžius“, – kalbėjo JK Švietimo sekretorė Gillian Keegan.

Daugelis Anglijos mokyklų jau draudžia mokyklose naudoti mobiliuosius telefonus. Vienos draudžia jais naudotis visą dieną visoje mokyklos teritorijoje, kitos taiko švelnesnius apribojimus.

Tėvai šiuos draudimus palaiko.

„Jie ateina į mokyklą kažko išmokti, o ne mobiliojo telefono“, – kalbėjo pašnekovas.

Tačiau, anot mokytojų, mobilieji dažnai reikalingi ir pačiame ugdymo procese. Tad Anglijos Vyriausybė dėl mobiliųjų telefonų nusprendė apsiriboti tik rekomendacijomis, pripažindama, kad kai kada telefonas pamokoje reikalingas.

Lietuva neplanuoja imtis griežtų draudimų


Griežtų draudimų neplanuoja imtis ir Lietuvos valdžia. Esą taisykles priimti turi pačios mokyklos.

„Turėtume skatinti pačias bendruomenes, pačias mokyklas priimti sprendimus, kad mokykloje pamokų metu, jeigu telefonas nėra reikalingas kaip ugdymo priemonė, jo ir nenaudojame. Nors suprantame, išsivystė ta priklausomybė“, – kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Ministras tikino, kad daugelyje mokyklų jau ir dabar taikomos savitos sistemos.

„Dažnai matome, kad klasės priekyje – stendas, kur atėję į pamoką visi susideda savo telefonus, kad tai neblaškytų, jeigu toje pamokoje nebus reikalingas telefonas kaip ugdymo priemonė“, – sakė G. Jakštas.

Švietimo atstovai siūlo atsakomybę prisiimti ir patiems tėvams, kurie neretai rodo netinkamą pavyzdį.

„Jeigu matys vaikas, kad tėvai, nuėję į spektaklį ar kino filmą, naudojasi telefonu, kad vairuodami naudojasi telefonu, vadinasi, normalu ir pamokos metu naudotis telefonu“, – svarstė Šiaulių miesto Švietimo skyriaus atstovė.

Mokinius drausminti griežčiau raginami ir mokytojai, pavyzdžiui, per atsiskaitymą, jei vaikas naudojasi telefonu, jo darbą įvertinti neigiamai.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: