„Mūsų protesto akcija yra taiki ir vienijanti, o nuleistos vėliavos yra gedulo simbolis. Šiandieną mes gedime, kai mūsų akivaizdoje tam tikra prasme miršta žmogiškumas, požiūris į mokinį, į mokytoją, į egzaminą, į pasirinkimą, galų gale, į mokslą“, – komentavo mokyklos direktorė Rūta Šalkauskienė.

Pirmieji apie protestą pranešė portalas lrt.lt. Direktorė paaiškino, kad jis rengiamas mokyklos bendruomenės iniciatyva.

„Reikia pripažinti ir konstatuoti faktą, kad tai, ką vadiname tarpiniais egzaminais, yra visiškas nesusipratimas visomis prasmėmis – tiek mokslo, tiek formato, tiek užduočių formulavimo, tiek pasirengimo vykdymui prasme. Graudu, liūdna matyti tai, kas vyksta šiandien Lietuvos švietimo bendruomenėje, ir kaip, cituojant ministrą, daromas dar vienas eksperimentas su žmonėmis“, – sakė R. Šalkauskienė.

Direktorė sakė, kad jautri ir skaudi tema yra tai, kaip ši situacija palies vienuoliktokus psichologiškai.

„Šitos pasekmės, tie vadinamieji ministro eksperimentai, turės ilgalaikes pasekmes. (…) Emocinė būklė duos apie save žinoti dar ilgą laiką. Gabūs, motyvuoti mokiniai, išėję iš egzamino sako: „kaip taip įmanoma? Kaip galima pateikti tai, ko nesimokėme? Kaip galima taip formuluoti užduotį? Kam man to dalyko reikia? Kas čia dabar vyksta?“.

Visa tai vyksta, kai žmonės turi palaikymą, nori mokytis, turi tikslų, siekių, ir ateina sąžiningai laikyti egzamino. Pirmiausia, kas ateina į galvą, kad tai yra nepagarba žmogui, mokiniui, ir mokytojui, kuris moko mokinį, kuris moko mokytis, kuris moko pasirinkti, kuris moko mąstyti, taikyti, tai iš tiesų yra graudu“, – komentavo R. Šalkauskienė.

Tarpinius patikrinimus bus galima perlaikyti

Tarpinio patikrinimo metu galima gauti iki 40 proc. galutinio egzamino vertinimo taškų, kurių užtenka tam, kad egzaminas būtų išlaikytas. Vienuoliktokai laikys po vieną dalyko tarpinį patikrinimą, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos, kurių bus po du.

Tų, ko netenkins gautas balas ir galutinai po komisijų vertinimo pripažintas balas, galės perlaikyti tarpinį patikrinimą. Bus įskaitomas geresnis rezultatas.

„Priimtas sprendimas, kad mokiniai turi galimybę laikyti tarpinį, bet, jeigu netenkina rezultatas, laikyti visą turinį dvyliktoje klasėje, mano supratimu, yra išmintingiausias. Tai, aišku, niekaip neatleidžia nuo atsakomybės, kad buvo klaidų su tarpinių užduotimis“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas.

Taip pat ministras antradienį Seime informavo, kad ta medžiaga, kur buvo ugdymo turinio pakeitimų, iki birželio vidurio atsidurs elektroninėje erdvėje.

„Tam darome pirkimus. (…) Pirkimą turėtume užbaigti iki kovo pabaigos. Turinį turėtų paruošti iki birželio vidurio. Visos temos, kur nėra vadovėlių, būtų visiems viešai prieinamos, skaitmeninėje aplinkoje emokykla.lt“, – sakė G. Jakštas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)