Spektaklis į istorinį žanrą ne itin pretenduoja – jame J. Pilsudskis ir F. Dzeržinskis susitinka Anapilyje, po mirties. Susitikimas vyksta tuo metu, kai Vilniuje laidojama J. Pilsudskio širdis (ji palaidota Rasų kapinėse).

M. Mackevičius tokį istorinių asmenybių sugretinimą laiko spjūviu į lenkų bendruomenės veidą. Tuo tarpu Jaunimo teatro vadovas Algirdas Latėnas mano, jog spektaklio nereikėtų priimti asmeniškai. Be to, „Širdis Vilniuje“ esą netgi paskatino dialogą tarp lietuvių ir lenkų tautų.

„Tai yra mažiausiai nekorektiška“

„Širdis Vilniuje“ pastatyta pagal filosofo Arvydo Juozaičio pjesę, spektaklio režisierius – Jonas Vaitkus. Parlamentaras M. Mackevičius DELFI teigė atlaidžiau žvelgiantis į režisierių, tačiau smerkiantis „antilenkišką fantaziją“ sukūrusį A. Juozaitį.

Michalas Mackevičius
„Čia yra A. Juozaičio antilenkiška fantazija. Toks populizmas – lyg tai visiems lietuviams patiks. Ir pajechali, kaip sako. (...) Jeigu kurti tokias fantazijas, tai kur mes nueisim? J. Pilsudskis, aišku, lietuviams gali nepatikti. Bet jis lenkams yra daugiau negu Basanavičius lietuviams. Jis atkūrė Lenkijos valstybę. Ir, kaip lenkai vertina, jei ne J. Pilsudskis, ir Lietuvos nebūtų. Pastatyti J. Pilsudskį šalia F. Dzeržinskio ir tokiu metu – aišku, tai žeidžia lenkus“, - sakė LLRA atstovas Seime.

Pasak jo, Lietuvos-Lenkijos santykiams „Širdis Vilniuje“ tikrai nepagelbės. „Tokio tikslo neturi nei A. Juozaitis, nei tie, kurie televizijai komentavo šitą. „Mums atrodo taip, mums atrodo taip“. Jeigu per daug atrodo, tai reikia gydytis“, - tęsė M. Mackevičius.

Pašnekovas teigė, jog dėl spektaklio lenkų atstovai kol kas nesikreipė nei į jo autorius, nei į Jaunimo teatrą. Tačiau jis pridūrė, jog toks kūrinys valstybiniam teatrui garbės nedaro. „Tai yra mažiausiai nekorektiška“, - sakė M. Mackevičius.

Tuo tarpu spektaklio režisierių J. Vaitkų politikas pavadino „draugišku žmogumi“, lig šiol palaikiusiu šiltus santykius su lenkų bendruomene.

Tiesa, paties spektaklio politikas prisipažino nematęs.

A. Latėnas: spektaklis pradeda atvirą diskusiją

Jaunimo teatro vadovas A. Latėnas DELFI teigė spektaklyje nematantis jokio antilenkiškų nuotaikų kurstymo.

Algirdas Latėnas
„Man atrodo, kad ir A. Juozaitis, ir režisierius J. Vaitkus ta tema labai delikačiai viską suvedė. Man atrodo, kad spektaklis pradeda atvirą kalbą, atvirą diskusiją. O kaip kam pasirodys – bet kurį spektaklį savaip kiekvienas priima“, - kalbėjo teatro vadovas.

Jis pabrėžė, jog „Širdis Vilniuje“ nėra istorinis kūrinys: „Suvestos dvi asmenybės, kurios niekada nebuvo susitikę“.

A. Latėnas teigė kiek baiminęsis prieštaringų reakcijų po spektaklio premjeros, tačiau tai neįvyko. „Kai kurie labiau bijojo, kad čia bus kažkokia „bomba“. O man atrodo, kad kaip tik eina į susikalbėjimą, į supratimą“, - pridūrė pašnekovas.

„Širdis Vilniuje“ Jaunimo teatro scenoje debiutavo šio mėnesio pradžioje.