"Reakcija parodė, kad politikams šiuo metu pirmiausia labiausiai rūpi rinkimai. Net ir siūlymas nuskambėjo atitinkamai toks, kad tuos rinkimus galima net paankstinti. O prezidentė vakarykščiame savo pareiškime pasakė labai aiškiai, kad ji rinkiminėse partinėse kovose tikrai nedalyvaus. Prezidentei labiausiai rūpimas klausimas – užtikrinti sklandų darbų tęstinumą", - interviu Žinių radijui antradienį sakė M.Lingė.

Surengti pirmalaikius parlamento rinkimus pirmadienį pasiūlė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

"Ne prezidentė sudarinėjo šitą valdančiąją koaliciją, ir ne prezidentė turėtų spręsti dėl jos likimo", - pareiškė šalies vadovės patarėjas.

Jo teigimu, nors tarp politikų ir politologų po vakarykščio prezidentės sprendimo kilo abejonių dėl jos pasitikėjimo Ministrų kabinetu, D.Grybauskaitė Vyriausybe pasitiki.

"Klausantis įvairių tiek politikų, tiek politologų reakcijų ir interpretacijų, tenka šiek tiek apgailestauti, kad politikai ir apžvalgininkai prezidentės pareiškime bando išskaityti tai, ko nepasakė, o nevertina to, ką ji labai aiškiai įvardijo. Ji kelis kartus akcentavo, kad ši Vyriausybė gali ir turi dirbti iki kadencijos pabaigos. Tai tikrai yra išreikštas ir pasitikėjimas pilna Vyriausybės sudėtimi - tiek ministru pirmininku, o visos interpretacijos apie nepasitikėjimą yra čia, matyt, bandymas skaityti tarp eilučių (...), ko tikrai prezidentė nė žodžiu nepasakė", - kalbėjo M.Lingė.

Anot jo, koalicija turėtų susitarti dėl tolesnio savo darbo, o jei jiems nepavyks, tuomet turėtų būti sprendžiamas ministro likimas politinėmis priemonėmis.

"Lietuvoje tradiciškai lig šiol yra buvę, kai iškilus nesklandumams ir tam tikriems iššūkiams Vyriausybėje, tos vadinamos krizės būdavo sprendžiamos atstatydinant ministrą – arba pats ministras parašydavo atstatydinimą, arba būdavo organizuojama interpeliacija. Bet jau čia yra tos politinės priemonės, kurios yra (...) išeities taškas, kuris turėtų būti kraštutiniu būdu ir jeigu neįvyktų tam tikras susikalbėjimas", - sakė patarėjas.

Prezidentė D.Grybauskaitė pirmadienį pareiškė, jog netenkins premjero Andriaus Kubiliaus teikimo atleisti liberalcentristų deleguotą vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį ir "nedalyvausianti koalicijos partnerių priešrinkiminiuose apsistumdymuose".

Prezidentė teigė mananti, kad valdančioji koalicija ir Vyriausybė turėti dirbti iki kadencijos pabaigos ir pabrėžė strateginiais klausimais palaikanti valdančiuosius.

Vyriausybės vadovas teikimą atleisti vidaus reikalų ministrą prezidentei perdavė praėjusį antradienį, teigdamas, kad šis suklydo atleisdamas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus.

R.Palaitis FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą iš pareigų atleido vasario 15 dieną, gavęs Valstybės saugumo departamento medžiagą. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką "Snoras" atskleidimo.