„Labai gaila, kad ir kai kurie merai tapo dezinformacijos aukomis ir nepasigilino, nei kas yra gyvenimo įgūdžių programa, nei ko ir kokiose klasėse bus mokoma“, – viešus Radviliškio ir Širvintų merų pasisakymus apie naująją pamoką komentuoja Švietimo ministerija.

Širvintų merė Ž. Pinskuvienė penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad, gavus daugybę nerimaujančių tėvų laiškų, nuspręsta, jog rajono mokyklose vaikai nebus mokomi apie lytinius santykius tarp tos pačios lyties asmenų.

Vis dėlto, ministerija pabrėžia, kad nei vienoje Lietuvos savivaldybėje vaikai gyvenimo įgūdžių pamokose nebus mokomi tokių dalykų.

„Merei reikėtų nerimauti: kaip ir kitose savivaldybėse, taip ir Širvintose, vaikai per gyvenimo įgūdžių pamokas tikrai nebus mokomi nei lytinių santykių, nei oralinio sekso barjerinės plėvelės gamybos“, – į Ž. Pinskuvienės feisbuko įrašą atsako ministerija.

Širvintų rajono merė taip pat pranešė, kad darželinukams ir pradinukams gyvenimo įgūdžių dalykas nebus atskira pamoka, o bus integruojamas į kitas pamokas. ŠMSM pažymi, kad darželyje esantiems vaikams šio dalyko išvis nėra, o pradinėse klasėse jis jau yra integruojamas.

„Ikimokykliniame ugdyme iš viso šios programos nėra, pradinėse klasėse šis dalykas integruojamas. Atskira savaitinė pamoka šiais mokslo metais vyks tik 5 ir 7 klasėse, o 9 kl. – 1 pamoka kas dvi savaites“, – akcentuoja ministerija.

„Pamokas tikrai gali vesti iki šiol mokyklose dirbantys mokytojai“, – į Ž. Pinskuvienės teiginį, kad naują pamoką ves tik ugdymo įstaigose anksčiau dirbę pedagogai, atsakė ŠMSM.

Ministerijos teigimu, gyvenimo įgūdžių programa aprėpia iki šiol mokyklose per kitas pamokas mokytas temas.

„Programa išties aprėpia iki šiol mokyklose per kitas pamokas, klasės valandėles aptartas temas: socialinis ir emocinis ugdymas, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija, patyčių ir smurto prevencija, savižudybių prevencija, lytiškumo ugdymas, sveikatos ugdymas, pirmoji pagalba, žmogaus sauga“, – sako ministerija.

ŠMSM pabrėžia, kad lytiškumo ugdymas yra tik viena iš daugelio temų, o dezinformaciją apie mokymą „pagal LGBT ideologijos standartus“ skleidžiantys asmenys siekia pakurstyti tėvų paniką.

„Svarbiausias šios pamokos tikslas – ugdyti mokinių socialinį ir emocinį raštingumą. Lytiškumo ugdymas – tik viena iš daugelio temų ir nebus mokoma nieko panašaus, apie ką skelbia siekiantys kurstyti tėvų paniką“, – akcentuoja ministerija.

Trečiadienį Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis kreipėsi į rajone išrinktą Seimo narį Antaną Čepononį ir paprašė jo imtis iniciatyvos, kad visos šalies mastu mokyklose būtų stabdomas Lytiškumo ugdymo programos diegimas.

Anot jo, moksleivių tėvai ir globėjai nerimauja, kad vaikams dėl šių mokymų gali būti padaryta didelė žala.

ELTA primena, kad savaitgalį socialiniuose tinkluose imta dalintis netikru dokumentu, kuriame buvo rašoma, kad naujojoje gyvenimo įgūdžių pamokoje moksleiviai bus mokomi lytiškumo pagal LGBT ideologijos standartus. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) šeštadienį pranešė, kad socialinėje erdvėje plintantis dokumentas neturi nieko bendro su tikruoju programos turiniu.