„Pasitarę su sveikatos specialistais ir ekspertais, Sveikatos apsaugos ministerija, siūlome pratęsti mokinių rudens atostogas dviem dienoms, - tiek, kad po Vėlinių būtų grįžtama į klases praėjus inkubaciniam COVID-19 visurusinės ligos periodui, tai yra septynioms dienoms“, - sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Tuo pačiu, siekiant apriboti kontaktų skaičių, ministerija prašys priimti sprendimą dėl neformalaus vaikų švietimo, kuris nuo lapkričio 3 dienos iki 12 dienos vyktų nuotoliniu būdu.

Jeigu neįmanoma veiklos vykdyti nuotoliniu būdu, tokios veiklos tuo laikotarpiu būtų stabdomos.

Premjerė Ingrida Šimonytė paaiškino, kad dėl neformalaus ugdymo sprendimai bus priimti per Vyriausybės posėdį kitą trečiadienį. O dėl atostogų pratęsimo užteks ministrės įsakymo.

„Tikėkimės, kad šitas sprendimas prisidės prie šiokio tokio grandinių sutraukymo, kurias dabar tikrai matome ugdymo įstaigose. Nes atvejų skaičius tarp vaikų yra tikrai didelis, - maždaug trečdalis kiekvienos dienos naujų atvejų.

Kas galbūt taip tiesiogiai nereiškia, kad taip pat smarkiai augs ir atvejai ligoninėse, nes vaikai turi savybę sirgti lengviau, tačiau tai yra nefaktas, nes turime ir kitokių istorijų, todėl pasisaugoti verta visiems.

Turint mintyje Vėlines, ir turint mintyje, kad būtinai rasis žmonių, kurie pamirš laikytis saugumo reikalavimų, galbūt reikia suteikti galimybę tiems, kas užsikrečia, tiesiog prasirgti namuose, ir neužkrėsti kitų žmonių“, - sakė I. Šimonytė.

Išdalins vaikams testų

Ministrė taip pat informavo, kad panuojama prieš išeinant į atostogas mokiniams išdalinti greitųjų antigenų testų, kad namuose būtų galima tęsti testavimasi.

„Tai, kas buvo pasiekta mokyklose, kuomet apie 50 proc. mokinių mokyklose testuojasi, dėkui vaikams, tėvams, kad tai būtų tęsiama namuose. Ir grįžtant taip pat rekomenduosime testuotis“, - sakė J. Šiugždinienė.

Ministrės nuomone, sprendimas dėl dviejų dienų papildomų atostogų yra optimaliausias iš galimų.

„Septynių dienų atokvėpis po švenčių ir dvi dienas pratęsiamos atostogos tikrai nebūtų didelis praradimas ugdymui. Tai būtų pats optimaliausias sprendimas šiuo metu. Pagrindinis tikslas – vaikai klasėse“, - sakė J. Šiugždinienė.

Antradienio duomenimis, viena mokykla-darželis Vilniuje pilnai buvo nuotolyje.

„Šiandien nepasitikrinau, kokia yra situacija, bet tikrai Klaipėdoje yra klasių, kurios yra nuotolyje. Ir, kiek žinau, viena mokykla yra nuotolyje. Yra virš 500 protrūkių mokyklose, ir virš trijų tūkstančių vaikų izoliacijoje“, - teigė J. Šiugždinienė.

Atvejų skaičius peržengė 3 tūkst.

Praėjusią parą nustatytas 3331 naujas COVID-19 atvejis, mirė 11 žmonių, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas. Tai didžiausias naujų atvejų skaičius šiais metais – daugiau fiksuota tik pernai gruodį.

Visi mirusieji, išskyrus vieną, buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai. Praėjusią parą 1956 žmonės paskiepyti pirmąja vakcinos doze. Iš viso per parą paskiepyta 5520 asmenų.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1669 COVID-19 sergantys žmonės – trimis dešimtimis mažiau nei prieš parą, 157 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta 17 tūkst. molekulinių (PGR) ir 8,5 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau kyla ir pasiekė 1186,6 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis ūgtelėjo iki 13 procentų. Nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso Lietuvoje mirė 5511 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)