„Lietuvos mokinių dalyvavimas Baltarusijos rengiamame konkurse tokiomis politinėmis aplinkybėmis nesuprantamas ir nepateisinamas. Tai visiškai nesuderinama su Lietuvos švietimo nuostatomis. Rusijai pradėjus karą ministerija parengė ir išplatino informaciją, kad mūsų mokiniai nedalyvaus Rusijoje ir Baltarusijoje vyksiančiose tarptautinėse olimpiadose, konkursuose ar renginiuose“, – komentare Eltai sako ministerijos atstovai.

ŠMSM pažymi, kad prieš metus buvo parengtas ir mokyklų vadovams išplatintas raštas dėl teisinių priemonių mokytojams, kurie remia Kremliaus agresiją, skleidžia dezinformaciją ir melą.

„Neįmanoma aprašyti ir konkretizuoti kiekvieno atvejo, tačiau Švietimo įstatymas įpareigoja mokytojus ugdyti tvirtas mokinių dorovės, pilietines, tautines ir patriotines nuostatas. Mokykla turi atidžiai peržiūrėti savo veiklos prioritetus, aiškiai nusistatyti, kad nei mokiniai, nei mokytojai nedalyvauja Lietuvai priešiškų šalių renginiuose“, – ragina ministerija.

ELTA primena, kad Raseinių rajono Girkalnio pagrindinės mokyklos dalyvavimas Baltarusijoje rengtame dailės konkurse sukėlė klausimų buvusiam merui, konservatoriui Audriui Bautroniui. Antradienį politikas stebėjosi, kodėl jau daugiau kaip pusantrų metų vykstant Rusijos karui Ukrainoje mokykla dalyvavo Kremlių remiančios valstybės organizuotame renginyje.

Apie dalyvavimą tapybos ir grafikos konkurse „Mano gimtinėje“ bei jo rezultatus Girkalnio pagrindinė mokykla pasidalino savo tinklalapyje bei socialiniuose tinkluose.

Mokyklos direktorius Vytautas Bulotas sutiko, kad mokiniams konkursus Rusijoje ir Baltarusijoje „geriau apeiti“. Todėl, pasak jo, mokytojams bus rekomenduojama atidžiau vertinti ir rinktis renginius, kuriuose dalyvauja.