„Vėjas šiaurės vakarų, todėl vandens lygis sukilęs ir jūroje, ir mariose, o tai lemia dar sudėtingesnę situaciją, nes vandeniui sunkiau nutekėti į marias. Dėl sparčiai ištirpusio sniego ir jau kelias dienas nesiliaujančio lietaus situacija sudėtinga, tačiau kol kas nėra tokia prasta kaip buvo lapkričio pradžioje, kai vanduo buvo pradėjęs veržtis per pylimus“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo B. Markauskas.

Apie kylantį vandens lygį Klaipėdos rajono savivaldybė pranešė dar penktadienį.

„Vakar susirinkęs Savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, aptarė ne tik susidariusią situaciją, bet ir susidėliojo planus, kaip reaguoti į įvykius, jei vanduo vėl pradėtų veržtis per pylimus, tačiau šiuo metu iki jų viršaus daugiau kaip 1 metras“, – feisbuke teigia Klaipėdos rajono meras.

Pasak jo, situacija kol kas pakankamai gera ir prie Lankupių šliuzo.

„Vanduo apie 25 centimetrus žemiau stichinio, yra atvertos galerijos, per kurias nubėga vanduo“, – sako B. Markauskas.

Bronius Markauskas

Vis dėlto, dėl kylančio vandens Priekulės seniūnijoje apsemtas rajoninio kelio Dituva–Priekulė–Dreižiai ruožas Luko Priekulio gatvėje ties Piktvardės upeliu, beveik visiškai atkirstas ir Šilininkų kaimas, kur gyvena maždaug 25 gyventojai.

„Semiamas ir rajoninis kelias link Šilutės – Priekulė–Stragnai II. Juo važiuoti pavojinga, nes vandens lygis jau yra apie 40 centimetrų. Apsemti ir vietinės reikšmės kelių ruožai – Šilų ir Protnešių gatvės Būdviečių kaime, Lankų gatvė Voveriškių kaime. Taip pat ir viešosios erdvės – Priekulės Vingio parkas, prieigos prie Vymerio tilto“, – pažymėjo V. Markauskas.

Jis patikino, kad rajone budi tarnybos, yra paruošti smėlio maišai.

„Susisiekta su vandens apsuptų sodybų šeimininkais, jiems palikti kontaktiniai telefonų numeriai, jei prireiktų evakuacijos ar kitos pagalbos, nors jie patikino, kad kol kas to nereikia – turi ir geriamojo vandens, ir maisto, o prie tokių gamtos keliamų iššūkių jau yra pripratę“, – teigia Klaipėdos rajono meras.

Vandens lygis ties Kartena dar nesiekia stichinio

Kretingos rajono savivaldybė savo „Facebook“ paskyroje šeštadienį pranešė, kad vandens lygis Minijoje ties Kartena dar nesiekia stichinio.

„Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šįryt (gruodžio 23 d.) vandens lygis Minijoje ties Kartena siekė 503 cm, stichinis – 520 cm“, – feisbuke rašo savivaldybė.

„Akmenoje ties Kretinga vandens lygis šįryt siekė 395 cm, stichinis – 420 cm“, – priduriama įraše.

Vis dėlto, savivaldybė pažymi, kad vakarinėje Lietuvos dalyje vandens lygis kils ir toliau.

ELTA primena, kad lapkričio pradžioje Klaipėdos rajono savivaldybė buvo paskelbusi stichinį įvykį dėl Minijos upėje kylančio vandens lygio. Tuo metu vanduo Minijos upėje ties Priekule siekė 570 cm (riba – 560 cm).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją